Γιώργος Σταθάκης: Κοινή ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση (ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έχει φανεί πλέον ότι οι επιλογές που έγιναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ήταν λανθασμένες τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο ο Γιώργος Σταθάκης.

Όπως σημείωσε, αυτό φάνηκε ακόμη περισσότερο καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να υπαναχωρήσει και να προσπαθήσει κάποιες από τις άλλες επιλογές που υπάρχουν, ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν ακολουθήσει μία πολύ διαφορετική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης .

Ο Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι τώρα πια βρισκόμαστε στην κορύφωση καθώς η Ευρώπη είναι διχασμένη ανάμεσα στους δύο μεγάλες ομάδες χωρών, καθεμία από τις οποίες προσπαθεί να δοθεί μία λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δείχνοντας ακριβώς το αδιέξοδο της μέχρι τώρα κατάστασης όπως είχε εξελιχθεί στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Απαντώντας σε ερώτηση για αν είναι εφικτό να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι το μοντέλο που εφαρμόζει η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να εφαρμοστεί ταυτόχρονα από όλες τις χώρες για να έχει αποτέλεσμα. Σημείωσε επίσης πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί από ορισμένες χώρες και οι υπόλοιπες να έχουνε τη σημερινή κατάσταση διότι τότε θα γίνεται μεταφορά ενέργειας από χώρες που χρησιμοποιούν αυτό το μοντέλο σε χώρες που δεν χρησιμοποιούν αυτό το μοντέλο.

Επειδή όμως πέτυχε το μοντέλο, με πολύ μεγάλη μείωση των τιμών στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου το βασικό πρόβλημα είναι να μην φτιάχνεται η τιμή της ενέργειας βάση την οριακή τιμή του φυσικού αερίου, όπως γίνεται σήμερα όπου λειτουργεί ακόμα το χρηματιστήριο ενέργειας, αλλά να πουλιέται με βάση τη μέση τιμή, δηλαδή το μέσο όρο της φθηνότερης πηγής ενέργειας. Μπορεί να εφαρμοστεί αλλά πρέπει να εφαρμόσουν όλες τις χώρες ταυτόχρονα.

Τόνισε ότι χρειάζεται η μια κοινή ευρωπαϊκή λύση η οποία απαιτεί φυσικά χρήματα και σημείωσε ότι όπως διατύπωσε και ο Αλέξης Τσίπρας, αυτοί οι πόροι πρέπει να αναζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να γίνουν με την έκδοση ευρωομολόγου ή άλλες μορφές δανεισμού.

Πηγή: avgi.gr
Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τσίπρας: Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα βάλει στοπ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Σταύρο, οι ερωτήσεις που ξέχασες

*Γράφει ο Νίκος Μωραΐτης - Ξέρετε πώς ένιωσα χθες...

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα: Τι πραγματικά συμβαίνει στην πολυδιαφημισμένη Αστυπάλαια

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα. Τι πραγματικά συμβαίνει...
Διαφήμιση