Γιατί η κυβέρνηση στρέφει (σχεδόν) όλο τον ιατρικό κόσμο εναντίον της;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Κωνσταντίνου Λάππα

Γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας θα εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους και ιδιώτες γιατροί θα καλύπτουν κενά του ΕΣΥ, διατηρώντας τα ιατρεία τους. Αυτή είναι η περίληψη του νομοσχεδίου που διαβουλεύεται ανεπίσημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στο οποίο τοποθετούνται απέναντι οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών.

Κι αυτό καθώς στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έρχεται να προστεθεί και η θέση που διατυπώνει μέσω του tvxs.gr ο γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου, για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ, με σοβαρή αναθεώρηση των αποδοχών τους.

Επειδή «λεφτά δεν υπάρχουν»… δουλέψτε όπου βρείτε

Ανακοινώνοντας από το βήμα της ΔΕΘ μεσοσταθμική αύξηση 10% στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως η κίνηση αυτή είναι ανεπαρκής. Και πώς να μην είναι όταν ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 12% και παράλληλα, όπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ, εκκρεμεί η συμμόρφωση του Κράτους με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις (ΣτΕ 2018 και Άρειος Πάγος 2022) που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών από το 2012 και έπειτα. Για να δώσει λοιπόν «κάτι παραπάνω» στους γιατρούς, χωρίς όμως να τραβήξει περισσότερα από τα δημόσια ταμεία, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να επιτρέψει σε γιατρούς του Δημοσίου να αναζητήσουν επιπλέον εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα.

Το προσχέδιο του νόμου φέρεται να προβλέπει για τους γιατρούς του ΕΣΥ ότι εφόσον καλύπτουν κανονικά το ωράριο και τις εφημερίες τους, θα μπορούν να ασκούν επιπλέον «περιορισμένη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής». Έτσι μετά το τακτικό ωράριο και εφημερίες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ένας γιατρός μπορεί να έχει καθαρό μυαλό να εξετάσει ή να χειρουργήσει κι άλλους ασθενείς ως «ιδιώτης». Ποιός εγγυάται για την ασφάλεια γιατρών και ασθενών;

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια ρύθμιση είχε γίνει και το 1992, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά αναιρέθηκε το 1994 επί ΠΑΣΟΚ. 28 χρόνια αργότερα ένας ακόμα Μητσοτάκης επιχειρεί να την επαναφέρει.

Ρύθμιση για πολύ λίγους

Από τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά προκύπτει ότι η επιπλέον αυτή επιλογή αφορά περισσότερο ειδικότητες που σχετίζονται με χειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης αφορά κυρίως γιατρούς σε Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μιας και εκείνοι των περιφερειακών νοσοκομείων αφενός δυνάμει εφημερεύουν κάθε μέρα, αφετέρου μάλλον δεν υπάρχουν κοντά στην κατοικία τους μεγάλες ιδιωτικές δομές υγείας για να ζητήσουν δουλειά.

«Η επιλογή αυτή αφορά μια μικρή μερίδα γιατρών, και μάλιστα συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν οφθαλμίατρο ή έναν ακτινολόγο του ΕΣΥ να βρουν τα κεφάλαια για τον εξοπλισμό ενός σύγχρονου ιδιωτικού οφθαλμολογικού ιατρείου ή ενός ακτινοδιαγνωστικού κέντρου. Αλλά ακόμα και αν τα βρουν, πρέπει να έχουν δεκαετίες δουλειάς ακόμα μπροστά τους για να υπάρχει πιθανότητα απόσβεσης της επένδυσης», λέει στο tvxs.gr ο οφθαλμίατρος με βαθμό διευθυντή στο ΕΣΥ και μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας.

Ο γιατρός τονίζει επίσης ότι η μαζική έξοδος γιατρών του Δημοσίου, που θα διατηρούν τον μισθό και την μονιμότητα, στο ελεύθερο επάγγελμα θα δημιουργήσει συνθήκη αθέμιτου ανταγωνισμού με τους συναδέλφους τους ελευθεροεπαγγελματίες και θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της προσφοράς εργασίας. Συνέπεια αυτού θα είναι η συμπίεση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και άρα μείωση του μισθολογικού κόστους για τους ιδιοκτήτες των κλινικών.

Κάτι τέτοιο μάλιστα θα έφερνε εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα ως προς την επιστροφή Ελλήνων γιατρών από το εξωτερικό, στόχο τον οποίο θεωρητικά έχει θέσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιώτες όπου οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ωστόσο περιγράφει και τον αντίστροφο δρόμο, αυτόν της κάλυψης θέσεων του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς. Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία, σε περιπτώσεις θέσεων που έχουν προκηρυχθεί αλλά έχουν αποβεί άγονες, το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να τις «ανοίγει» σε ιδιώτες. Οι τελευταίοι θα εργάζονται στο ΕΣΥ με ωράριο μερικής απασχόλησης και θα παίρνουν αντίστοιχες αποδοχές, διατηρώντας φυσικά το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα τους τελευταίους μήνες με τους αναισθησιολόγους και άλλες ειδικότητες, η μη πλήρωση θέσεων είναι πολύ συχνό φαινόμενο και έτσι εάν το σχέδιο της κυβέρνησης γίνει νόμος του Κράτους, πολλοί ιδιώτες γιατροί είναι πιθανό να σπεύσουν στα δημόσια νοσοκομεία. Τίθεται φυσικά το ερώτημα ποιός θα ελέγχει και αν θα αποδίδει τις δέουσες ποινές σε ιδιώτες που ενδεχομένως θα εισπράττουν τον part-time μισθό του Δημοσίου αλλά θα απουσιάζουν συχνά πυκνά από τα καθήκοντά τους, για να δώσουν προτεραιότητα στους «απ’ έξω πελάτες».

ΓΓ του ΠΙΣ στο tvxs.gr: Όχι σε αποσπασματικές κινήσεις

Οι σχέσεις της ηγεσίας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόνο κακές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, όμως τα τελευταία χρόνια έχει ασκήσει ουκ ολίγες φορές κριτική. Ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου επισημαίνει τη διαχρονική θέση του Συλλόγου για την εργασιακή συνθήκη των γιατρών του ΕΣΥ.

«Αποτελεί πάγια θέση του ΠΙΣ, με διαχρονικές αποφάσεις των οργάνων του, ότι οι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με σοβαρή αναβάθμιση των αποδοχών τους ώστε αυτές να φτάσουν τον μέσο όρο των αποδοχών των ιατρών στην Ευρωζώνη», λέει στο tvxs.gr ο κ. Ελευθερίου. Ως εξαίρεση και μόνο, προσθέτει ότι «για νησιωτικές και άγονες περιοχές θα μπορούσαν να εξεταστούν ελαστικές μορφές εργασίας, μέσα από εκτενή διάλογο».

Ο γ.γ του ΠΙΣ υποστηρίζει μάλιστα ότι «μια τέτοια αποσπασματική ρύθμιση χωρίς να έχει προηγηθεί εκτενέστατος διάλογος, κινδυνεύει να οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους πολίτες».

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Γίνεται σαφές πως ευνοημένοι από μια τέτοια νομοθετική παρέμβαση θα είναι κυρίως όσοι γιατροί μπορούν – με ασφάλεια για τους ασθενείς και τους εαυτούς τους ; – να «παίξουν» σε δύο γήπεδα, είτε ως γιατροί του ΕΣΥ στο ελεύθερο επάγγελμα, είτε ως ιδιώτες στο ΕΣΥ. Επίσης ευνοημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες των κλινικών που θα δουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των γιατρών να ρίχνει τις αμοιβές τους.

Από την άλλη πλευρά, χαμένη προκύπτει η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, όσων δηλαδή οι ειδικότητες δεν ευνοούν την ιδιώτευση, όσων κατοικούν μακριά από ιδιωτικές κλινικές και φυσικά χαμένοι θα είναι οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί που εξαρτώνται αποκλειστικά από το ΕΣΥ. Χαμένοι επίσης θα είναι οι ασθενείς που θα υποστούν αυτό που ο κ. Ελευθερίου ευγενικά περιέγραψε ως «σοβαρή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας». Πρόκειται φυσικά για όσους δε θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα ή να πληρώνουν μια ιδιωτική ασφάλιση.

Άλλωστε αναλυτές βάζουν στους μεσοπρόθεσμα κερδισμένους της υπόθεσης και τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες απέναντι σε ένα διάτρητο ΕΣΥ με γιατρούς του «ημιδημοσίου» ενδεχομένως να προσφέρουν μια λελογισμένη ιδιωτική δαπάνη προς αποφυγή δυσθεώρητων χρεώσεων από τις κλινικές, σε περίπτωση ανάγκης.

*Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση