Γιατί δεν αντέχει ο Μητσοτάκης να χάσει τις εκλογές: Οι σκελετοί στις ντουλάπες και ο φόβος των συνεπειών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος – Τίποτε δεν του πάει καλά. Ο Καραμανλής και ο Δένδιας – και ο Σαμαράς από άλλη σκοπιά – τον δείχνουν για ενδοτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, για να μην μιλήσουμε για τον Αναστασιάδη που του χρεώνει μειοδοσία. Ο Σκέρτσος για να κάνει τον εκσυγχρονιστή, αποκάλυψε την εγκατάλειψη του εθνικού στόχου των αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Ο ίδιος πάτησε τα κορδόνια του στο debate και ομολόγησε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που είναι ο ένας λόγος της απομόνωσής του στην Ευρώπη. Ο άλλος είναι ότι τον βρίσκουν συνέχεια ανακατεμένο σε δουλειές με λεφτά, ακόμη και με εταίρο τον ανθέλληνα Βέμπερ.

Δεν έχουν τέλος τα χουνέρια του παραμονές των εκλογών. Ακόμη και την Ελλάδα εκτός Γιουροβίζιον άφησε.

Όλα αυτά φέρνουν τον Μητσοτάκη σε απόγνωσηπου καθώς λέγεται, τον κάνει να μην αισθάνεται καλά με τον βασικό κανόνα του κοινοβουλευτισμού: την ομαλή εναλλαγή των κομμάτων στην κυβέρνηση, που η Ελλάδα κατέκτησε μόλις του το 1974.

Ως τώρα ήταν χώρα με ελαττωματική Δημοκρατία. Εκεί την οδηγεί εκ νέου ο απερχόμενος πρωθυπουργός για έναν λόγο που είναι λιγότερο πολιτικός και περισσότερο προσωπικός: Δεν αντέχει να χάσει την εξουσία.

Σε αυτό έχει μαζί του την παράδοση της Δεξιάς μετα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα, ή τη βία και νοθεία του 1961. Αλλά και την οικογενειακή παράδοση: Όταν πρωθυπουργός δεν ήταν Δεξιός και Παλατιανός ανέλαβε την ανατροπή του ο πατέρας Μητσοτάκης.

Επί των ημερών της Γ’ Δημοκρατίας, που εγκατέστησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και εδραίωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όσο σκληρή και αν είναι η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των διεκδικητών της κυβέρνησης, ο κανόνας της εναλλαγής γίνεται σεβαστός.

Κάποια ρήγματα σε αυτήν κατάκτηση επιχείρησε να φέρει ο Κώστας Μητσοτάκης με την -προσωρινή- αμφισβήτηση του αποτελέσματος το 1985 και την οργάνωση του «βρόμικου 89» αργότερα.

Αλλά η Δημοκρατία άντεξε: οι δυο Παπανδρέου, ο Σημίτης, ο Καραμανλής,ο Τσίπρας, ανέλαβαν και παρέδωσαν κυβερνητικές ευθύνες με ομαλότητα. Τη σκίασε μόνο η άρνηση του Σαμαρά να παραδώσει στον νικητή των εκλογή του 2015.

Η πρώτη φορά που στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπάρχουν αμφιβολίες για πίστη απερχόμενου Πρωθυπουργού στην ισχύ του θεμελιώδους δημοκρατικού κανόνα, είναι τώρα που πλησιάζει το τέλος της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση.

Υπάρχουν φόβοι – και ενδείξεις – για εξαγορές συνειδήσεων στη νέα Βουλή. Ακόμη και για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, από μια εταιρία που έχει παραδοσιακά περγαμηνές αδιάβλητης λειτουργίας, αλλά με τη νέα μετοχική της σύνθεση θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά.

Αυτό που βρίσκεται στο κέντρο των προβληματισμών για την ομαλότητα είναι περισσότερο ο χαρακτήρας του Μητσοτάκη: κάποιος που άσκησε την εξουσία ως κληρονομικό δικαίωμα και κυβέρνησε παρακολουθώντας το μισό πολιτικό, μιντιακό και στρατιωτικό σύστημα είναι ικανός για όλα.

Ήδη οι παρεμβάσεις τους στη Δικαιοσύνη, ο αποκλεισμός κομμάτων και ο προσεταιρισμός τυχοδιωκτικών στοιχείων από άλλα κόμματα, που είχε αρχίσει ήδη από το 2019, δείχνει ότι δεν αντέχει την ήττα.

Όχι όμως μόνο γιατί θα χάσει την εξουσία. Γιατί δεν αντέχει όσα πιθανόν θα επακολουθήσουν. Με πρώτο τον αποκεφαλισμό του από την ηγεσία της Ν.Δ.

Αυτό που κυρίως προκαλεί φόβο στον ίδιο και το περιβάλλον του είναι οι σκελετοί στις ντουλάπες τους. Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πυκνή σε σκάνδαλα, κακοδιαχείριση, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, εκποίηση του εθνικού πλούτου, χαριστικές πράξεις, συγκάλυψη παρανομιών.

Πρωτίστως το οργιαστικό σύστημα των παρακολουθήσεων για το οποίο τουλάχιστον δυο κόμματα – που βρίσκονται κοντά στη συγκυβέρνηση – επισείουν το ενδεχόμενο να βρεθεί στη φυλακή.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ένας άλλος κόσμος μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

*Του Θέμη Τζήμα - Ξεκινούμε με ένα άρθρο του Chaim Levinson, στη Haaretz με...

Η ΝΔ ξεκίνησε την επιχείρηση τρομοκράτησης των ψηφοφόρων – ΣΥΡΙΖΑ: “Το παραμύθι δεν έχει δράκο”

Σε δεινή θέση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία,...

Έντονη κριτική Νάσου Ηλιόπουλου στη Λίνα Μενδώνη: Έχετε μίσος για τους αρχαιολόγους

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Έντονη κριτική στη στάση της...
Διαφήμιση