Γιατί ανησυχεί η αντιπολίτευση για την εμπλοκή της Ελλάδας στην Ερυθρά Θάλασσα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου –

Μία ευρεία «γκάμα» αντιδράσεων που εκκινούν από ερωτήματα και ανησυχίες και φθάνουν έως την επίκληση άμεσων κινδύνων προκαλεί στην αντιπολίτευση η πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει στην Λάρισα το αρχηγείο των επιχειρήσεων της Δύσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση αυτή ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, ενώ υποστηρίχθηκε χθες στην Βουλή και από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Να σημειωθεί μάλιστα πως τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστικό πως ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων στην περιοχή αλλά και για το αν θα πρόκειται για μία δραστηριότητα υπό την αιγίδα της Ε.Ε, έθεσε η αρμόδια για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου. Απευθυνόμενη προς την ηγεσία του ΥΠΕΞ αναρωτήθηκε αν «οι Χούθι μπορεί να ηττηθούν μετά από 6 χρόνια που τους βομβάρδισαν επιτυχώς οι Σαουδάραβες; Μετά δηλαδή και από την εξέλιξη των δυτικών επιχειρήσεων  στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ».

Επισήμανε μάλιστα την αρθρογραφία που καταγράφεται σχετικά με το αν «θα πρέπει να αναλάβουμε την  πρωτοβουλία και να πρωτοστατήσουμε εμείς δηλαδή, σε μία επιχείρηση προθύμων  στην Ερυθρά θάλασσα, λέει ο   Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία, αντί να επιμείνουμε όπως τόσες άλλες χώρες  σε  συμμετοχή σε ευρωπαϊκή επιχείρηση».

Το ΠΑΣΟΚ

Σοβαρά ερωτήματα τέθηκαν και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Με τον Δημήτρη Μάντζο να σημειώνει πως στην Ερυθρά Θάλασσα «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την ελληνική ναυτιλία, είναι σαφές αυτό».

Αναρωτήθηκε όμως: «Πόσο έτοιμοι είμαστε να αναλάβουμε έναν σημαντικό ρόλο ευθύνης σε αυτή την επιχείρηση; Ακούσαμε τον κ. Δένδια, να μιλά σήμερα για αναβαθμισμένο ρόλο της Λάρισας στο στρατηγείο, με σημερινές του δηλώσεις. Τι ρόλο και τι έκταση θα έχει αυτή η αποστολή; Τι σημαίνει και τι χωράει μέσα στον όρο άμυνα; Είναι και η αντεπίθεση μέσα στον όρο άμυνα; Άμυνα είναι  να κάνουμε και χτυπήματα σε χερσαίους στόχους των Χούθι στην Υεμένη; Θα υπάρχει επικάλυψη και τι είδους συνεργασία με τα αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή;».

Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι «αυτό μας θυμίζει δυστυχώς την πρόσφατη τραγική εμπειρία της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη».

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για επικίνδυνη εξέλιξη. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία, διά στόματος του υπουργού Άμυνας, δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας, τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο “στόμα του λύκου” για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά το λαό μας στόχο αντιποίνων!

Ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό, απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί».

Η Νέα Αριστερά

Την «πρόθυμη» στάση της κυβέρνησης στηλίτευσε η Σία Αναγνωστοπούλου, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς. Χαρακτήρισε την στάση της κυβέρνησης «απαράδεκτη» λέγοντας πως «εμπλέκει τη χώρα σε μία εμπόλεμη κατάσταση – εμπόλεμη, όμως – η δήλωση «προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας, ως κέντρο της επιχείρησης για την Ερυθρά Θάλασσα». Δεν προσφέρει κανένας μόνος του, τίποτα, εάν δεν έχει συζητηθεί και αν αυτή η συζήτηση δεν οδηγήσει σε μία απόφαση, όπου θα είναι ενημερωμένα τα κόμματα της Βουλής, άρα, ο ελληνικός λαός».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Γιώργος Γεραπετρίτης προσπάθησε να …καθησυχάσει. Λέγοντας πως στην Ερυθρά Θάλασσα «ήδη δραστηριοποιείται μία ειδική ομάδα η οποία είναι η ομάδα Prospetiry Guardian με μια σειρά από χώρες οι οποίες συμμετέχουν μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιλαμβάνομαι, ότι είναι κατά την κρίση σας, ένας συνασπισμός προθύμων. Θέλω όμως να σας πω ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία θέτει το πλαίσιο για την προστασία της ναυσιπλοΐας».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «η δική μου αίσθηση, έχοντας ήδη συζητήσει εκτενώς με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό, είναι ότι θα υπάρχει ένας συντονισμός μεταξύ των δύο και ότι η επιχείρηση, η οποία θα υπάρξει στην Ερυθρά Θάλασσα, η ευρωπαϊκή επιχείρηση, η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», θα είναι αμυντική και συνοδευτική και σε αυτήν θα συμμετέχει η Ελλάδα αντιλαμβάνομαι με τη φρεγάτα, η οποία θα αποσταλεί και θα είναι κοινής αποστολής».

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Οριστικά «έκπτωτος» ο Κασσελάκης με απόφαση 17-1 της Πολιτικής Γραμματείας

Με συντριπτική πλειοψηφία, η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας...

Πούτιν: Άν η Ουκρανία επιτεθεί με δυτικούς πυραύλους θα σημάνει πόλεμο με το ΝΑΤΟ

Αυξάνονται συνεχώς οι κίνδυνοι για την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της...

Τίτλοι τέλους στο νερό ως δημόσιο αγαθό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Έρχονται οι ιδιώτες

*Του Άρη Χατζηγεωργίου - Πέφτει και το τελευταίο προπύργιο...

Και μετά τους καύσωνες, την ανομβρία και τις πυρκαγιές τι;

*Γράφει ο Νίκος Χαραλαμπίδης - Πέρασε ένα καλοκαίρι εφάμιλλο...
Διαφήμιση