Γιάννης Δραγασάκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ μάς κληροδοτεί δύο σοβαρά οικονομικά προβλήματα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Tο τραγικό γεγονός των Τεμπών επιβάλλει στο κράτος να αποκτήσει εργαλεία και ρυθμιστικούς μηχανισμούς που θα του επιτρέψουν να έχει συντονιστικό και αναπτυξιακό ρόλο» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας «Στο Κόκκινο 105,5» και στην εκπομπή «Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κυρίτση και Άγγελο Τσέκερη

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, ο βουλευτής δυτικού τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε ότι « επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας για την μεγάλη εικόνα, ότι δηλαδή ζούμε σε μια εποχή πολλαπλών, αλληλένδετων και συνεχών κρίσεων από το 2008».

Και πρόσθεσε ακόμα: «Με αφορμή τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και την εγγύηση στις καταθέσεις που παρείχε το αμερικανικό κράτος, πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πιέσουμε ώστε να υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων προκειμένου να θωρακιστούμε από μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις και κρίσεις» 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ Δραγασάκης ανέφερε ότι «το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη «παρενέργειες» οφείλεται στο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: α) είχε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, β) είχε δημιουργήσει ένα απόθεμα ρευστότητας και γ) είχε πετύχει ρύθμιση του δημοσίου χρέους με σταθερά επιτόκια και μια περίοδο χαμηλών πληρωμών για τόκους μέχρι το 2032, ο λεγόμενος «διάδρομος ασφαλείας». 

«Όμως αυτός ο «διάδρομος ασφαλείας» έχει ημερομηνία λήξης και για το λόγο αυτό, τα αμέσως επόμενα χρόνια, απαιτείται να αλλάξουμε το υπάρχον παραγωγικό μοντέλο καθώς αποτελεί το υπόβαθρο όλων των κρίσεων που περάσαμε» συμπλήρωσε.

Ακόμα ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι «η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει ως βασικό στόχο το πως η χώρα θα αποκτήσει ένα βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό υπόδειγμα, ειδάλλως πριν το 2030 θα βρεθούμε πάλι σε αδιέξοδα. Το αρνητικό είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μάς κληροδοτεί δύο σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πρώτον έχουμε αύξηση του δημοσίου χρέους καθώς η παρούσα κυβέρνηση δανείστηκε γύρω στα 45 δισ. ευρώ. Δεύτερον, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτοξεύθηκε κοντά στο 10% του ΑΕΠ».

Και πρόσθεσε πως «τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς υπερβαίνουν τόσο το νεοφιλελεύθερο όσο και το παλιό σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο. Για το λόγο αυτό η Αριστερά γενικά, και ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, έχουν την υποχρέωση να προτείνουν ένα εναλλακτικό παραγωγικό υπόδειγμα. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοπλιστεί με ένα πλαίσιο στρατηγικών προγραμματικών επιλογών που αφορούν την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Τώρα που πλησιάζουμε στις εκλογές αυτό το πλαίσιο πρέπει να μετατραπεί σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κυβερνητικών προτεραιοτήτων».

Αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είπε ότι «και το τραγικό γεγονός των Τεμπών δείχνει ότι το κράτος πρέπει να αποκτήσει εκείνα τα εργαλεία και τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που θα του επιτρέψουν να λειτουργήσει ως σύγχρονο αναπτυξιακό κράτος. Τα τελευταία 30 χρόνια βλέπουμε την απογύμνωση του κράτους από εργαλεία παρέμβασης, την απόσυρση του από κρίσιμους τομείς. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να πήγε μπροστά χωρίς το κράτος να έχει αναπτυξιακό ρόλο».

Τέλος ο κ Δραγασάκης ανέφερε ότι «στο συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 27-28 Μαρτίου στον χώρο Impact Hub, θα επιχειρηθεί να τεθούν οι στόχοι και οι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Αναμένεται να ακουστεί ένα ευρύ φάσμα προοδευτικών απόψεων προκειμένου σε μια εποχή κρίσεων, απροόπτων καταστάσεων αλλά και δυνατοτήτων, να δούμε το μέλλον πιο αισιόδοξα».

Πηγή: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Επικίνδυνη κυβέρνηση: Εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Ευαγγελισμός»

Οι εικόνες από την εφημερία του «Γ. Γεννηματάς», που είχαν...

Άγρια επεισόδια μεταξύ Ελλήνων οπαδών στο Βερολίνο – Σε κρίσιμη κατάσταση ένα άτομο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας άνδρας, άλλοι δύο φέρουν...

Γεροβασίλη: Μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν δεχόμαστε από αυτούς που μας χρεοκόπησαν

Μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν δεχόμαστε από όσους χρεοκόπησαν τη...

Αλ. Χαρίτσης: Στην κυβέρνηση αντιτάσσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην βαθιά κρίση της Ευρώπης, “κρίση οικονομική, κρίση περιβαλλοντική,...
Διαφήμιση