Γεροβασίλη: Αν ίσχυε η εικόνα των δημοσκοπήσεων  ο κ. Μητσοτάκης θα είχε κάνει εκλογές… προχθές!

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναζητήσουν τα σημεία μιας προοδευτικής προγραμματικής τομείς καλεί τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης η Όλγα Γεροβασίλη.

«Κάθε κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό, σοσιαλιστικό, αριστερό, οφείλει να αντιληφθεί τα όσα διακυβεύονται στη χώρα μας και στον κόσμο, και να αναλάβει τις ευθύνες του. Υπάρχει σημείο προοδευτικής προγραμματικής τομής και οφείλουμε να το αναζητήσουμε και να το υλοποιήσουμε, προς όφελος της κοινωνίας», σημειώνει η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ με συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis, ενώ αμφισβητεί τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας: «Αν ίσχυε η εικόνα των δημοσκοπήσεων ο κ. Μητσοτάκης θα είχε κάνει εκλογές …προχθές!»

«Κάθε μέρα που παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους τόσο μεγαλώνει η ήττα την οποία θα υποστούν», προειδοποιεί η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Οι ίσες αποστάσεις μοιάζουν με τη συμπεριφορά του λαγού που μέσα στη νύχτα βλέπει το αυτοκίνητο να έρχεται καταπάνω του»!

Γιατί δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη φθορά της ΝΔ, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Το μόνο βέβαιο είναι πάντως πως αν ίσχυε η εικόνα των δημοσκοπήσεων ο κ. Μητσοτάκης θα είχε κάνει εκλογές …προχθές. Τα έχει κάνει όλα τα υπόλοιπα. Δεν ήθελε να μπούμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και διαρρέει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του. Αναγγέλλει υποψηφιότητες βουλευτών του εδώ και μια διετία. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος δεν κρατιέται.

Οι δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα σε πρώιμο χρόνο στον εκλογικό κύκλο, είναι χρήσιμες ως εργαλεία καταγραφής τάσεων. Και αυτές κάνουν σαφές, πως εδώ και καιρό, τα παραμύθια για τον πρίγκιπα – σωτήρα – επιτελάρχη – στρατηλάτη κ. Μητσοτάκη πλέον δεν τα πιστεύουν ούτε τα βρέφη. Μετά τους καταστροφικούς χειρισμούς του σε μείζονα θέματα, θεωρείται πλέον κατάλληλος για πρωθυπουργός; Ποιος εμπιστεύεται ένα πρωθυπουργό που δήθεν δεν ήξερε τί συνέβαινε στην ΕΥΠ την οποία ο ίδιος φρόντισε να την ελέγχει αποκλειστικά από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του; Ή ψάχνει ακόμη δήθεν για στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πως δεν είναι το ίδιο να διασωληνώνεις ασθενή εντός και εκτός ΜΕΘ; Ποιος πιστεύει πως αυτός ο άνθρωπος είναι σε θέση να διαχειριστεί τάχα μία κρίση στα εθνικά θέματα; Είναι ξεκάθαρο πως η κρίση της ακρίβειας, ο ασύλληπτος ενεργειακός πληθωρισμός, η ανύπαρκτη διαχείριση της πανδημίας, οι υποκλοπές, οι απευθείας αναθέσεις, έχουν υπαίτιους με ονοματεπώνυμα: τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Δυναμική νίκης, πάντως, δεν έχετε κατορθώσει να δημιουργήσετε. Πώς θα την αποκτήσετε; Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν;

Τα επικίνδυνα επικοινωνιακά «παιχνίδια» της ΝΔ με εξωτερικές και εσωτερικές απειλές, η πατριδοκαπηλία, η καλλιέργεια της ανασφάλειας, απευθύνονται στο σκληρό δεξιό και ακροδεξιό ακροατήριό της. Κάνουν ταυτόχρονα ακόμη πιο επείγουσα και πιο ελκυστική την επικράτηση της κυβερνητικής πρότασης προοδευτικής διακυβέρνησης. Με διαρθρωτικά μέτρα που αλλάζουν τους κανόνες. Με κοστολογημένες ρεαλιστικές παρεμβάσεις μείωσης των συνεπειών των πολλαπλών κρίσεων. Οι προτάσεις μας, που παρουσίασε με κάθε επισημότητα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, ανταποκρίνονται στις επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας και στη δίψα της για δικαιοσύνη και συλλογική ευημερία και αποτελούν βασικό κεφάλαιο για την πολιτική και εκλογική νίκη της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Βρείτε κάποιον να αμφισβητήσει την ανάγκη να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια. Όχι μόνο για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αλλά για να αποφευχθεί η παγίδα του συνδυασμού ύφεσης και πληθωρισμού. Η οικονομία έχει «στεγνώσει». Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν πλέον «συνεταίρους» και «μουσαφίρηδες» τους κερδοσκόπους και τις τράπεζες, τους οποίους πληρώνουν διπλά: μία με τα εξωφρενικά υψηλά κόστη τους και την άλλη με την άμεση και έμμεση επιδότησή τους με δημόσιο χρήμα. Βρείτε κάποιον να σας πει πως δεν πρέπει να ελεγχθεί επιτέλους η εργοδοτική αυθαιρεσία. Ή να ισχυριστεί πως στην Ελλάδα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, η δικαιοσύνη αποτελεί μία έννοια με περιεχόμενο κοινό για όλους. Το αίτημα για δικαιοσύνη έχει αντικειμενικό κοινωνικό και οικονομικό περιεχόμενο. Και κυρίως έχει αξιακή και υπαρξιακή διάσταση. Η ένταξη στο «γαλάζιο» στρατό για μια θέση κοντά στο «μεγάλο φαγοπότι» δεν μπορεί να είναι το 2022 διέξοδος για οποιονδήποτε. Αυτές οι πρακτικές έφεραν τη χρεοκοπία και το brain drain.

Βρείτε έστω και έναν ή μία να σας πουν πως γίνεται σε ένα κράτος δικαίου, οι άνθρωποι που έχουν ομολογήσει την ενοχή τους σε σκάνδαλο όπως εκείνο τηςSiemens να μην τιμωρούνται λόγω παραγραφής. Πώς γίνεται σε μία δημοκρατική χώρα να παρακολουθούνται αυθαίρετα πολιτικοί όπως οι κ.κ. Σπίρτζης και Ανδρουλάκης και δημοσιογράφοι που ερευνούν πράξεις και παραλείψεις της εξουσίας, όπως οι κ.κ. Μαλιχούδης και Κουκάκης; Ή να διώκονται δημοσιογράφοι γιατί αποκάλυψαν ελληνικές πτυχές σκανδάλων όπως αυτό της Novartis, όπως συνέβη με τους Βαξεβάνη και Παπαδάκου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει ως στόχο την αυτοδυναμία, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών εάν το κόμμα του είναι πρώτο…

Αν ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να μιμηθεί έναν άλλο Μητσοτάκη που κυβέρνησε μετά από τρεις εκλογές, μπορεί ήδη να έχει βρει το νέο …Κατσίκη. Όμως οι εποχές άλλαξαν και ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν ήδη μετρηθεί και αξιολογηθεί. Κάθε μέρα που παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους τόσο μεγαλώνει η ήττα την οποία θα υποστούν. Δυστυχώς όμως αυξάνει γεωμετρικά και η ζημιά που προκαλούν αλλά αυτό δεν θα προβλημάτιζε ποτέ κάποιον που πιστεύει πως η εξουσία είναι σαν τις ελιές του: ιστορικό δικαίωμα.

Προτείνετε προοδευτική κυβέρνηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, ωστόσο ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και εν μέρει και το ΜέΡΑ25 δηλώνουν αρνητικά. Με ποιους θα την κάνετε;

Είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας και τις προγραμματικές προτεραιότητές μας. Η απλή αναλογική είναι εργαλείο συναινέσεων και λογοδοσίας. Βέβαια, αυτές οι έννοιες είτε μπορεί να είναι άγνωστες, είτε ενδεχομένως να προκαλούν αλλεργία σε κόμματα που έχουν αδελφοποιηθεί με εκείνο του κ. Πούτιν. Πάμε στις εκλογές με ένα και μόνο πραγματικό δίλημμα. Από τη μία, την παραμονή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, και παραμονή της χώρας και των πολιτών στο φαύλο κύκλο της φτωχοποίησης, του αυταρχισμού και της λεηλασίας των δημόσιων πόρων και του δημόσιου χρήματος. Από την άλλη, τη δυνατότητα να «γυρίσουμε το τιμόνι» προς την πρόοδο, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, προτού πέσει και ο τελευταίος «φερετζές» της δεξιάς, πριν ξεπουληθούν τα πάντα και πριν χάσει η χώρα και η κοινωνία μία ακόμη ευκαιρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε αυτές τις εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα. Θα παραλάβει τη χώρα και την κοινωνία σε μία τραγική κατάσταση που επιβαρύνεται καθημερινά. Κάθε κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό, σοσιαλιστικό, αριστερό, οφείλει να αντιληφθεί τα όσα διακυβεύονται στη χώρα μας και στον κόσμο, και να αναλάβει τις ευθύνες του. Υπάρχει σημείο προοδευτικής προγραμματικής τομής και οφείλουμε να το αναζητήσουμε και να το υλοποιήσουμε, προς όφελος της κοινωνίας.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πάντως, λαμβάνει ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ήθελα το σχόλιό σας.

Οι ίσες αποστάσεις απέναντι σε όσα σας περιέγραψα, μοιάζουν με τη συμπεριφορά του λαγού που μέσα στη νύχτα βλέπει το αυτοκίνητο να έρχεται καταπάνω του. Όσο για εκείνους που φωνάζουν στα πάνελ και τις δημοσκοπήσεις πως όσοι διεκδικούν το δίκιο και την ανακάλυψη και καταδίκη των γνωστών – αγνώστων ωτακουστών κουράζουν, υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθούν πως οδηγούν ή έστω επιβαίνουν σε αυτό το αυτοκίνητο και συμμετέχουν στην ξέφρενη, παράνομη, αντιδημοκρατική και αδιέξοδη κούρσα του.

Τα συμπεράσματά σας από την Εξεταστική για τις υποκλοπές, τώρα που ολοκλήρωσε τις εργασίες της;

Εάν αυτό εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης ως άπλετο φως, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Όπως και η δικαιοσύνη και η λογική. Η ΝΔ ψήφισε παρών και δεν υπερψήφισε τη σύσταση της Εξεταστικής. Επανέλαβε την κατάπτυστη τακτική που ακολούθησε στην Εξεταστική για την Λίστα Πέτσα χωρίς τον κ. Πέτσα, παίρνοντας το σύνολο του Προεδρείου καταχρώμενη το δικαίωμα της πλειοψηφίας. Κάλεσε τους μάρτυρες που ήθελε η ίδια, αφήνοντας έξω από το κάδρο τους υπεύθυνους για τη δράση της ΕΥΠ κ.κ. Μητσοτάκη και Δημητριάδη. Επέτρεψε σε μάρτυρες-κλειδιά να επικαλεστούν ένα απαράδεκτο για την λειτουργία αυτής της Επιτροπής δήθεν «απόρρητο». Μετέτρεψε τελικά την λειτουργία της σε «πλυντήριο» υποκλοπών και υποκλοπέων και το αποτέλεσμά της σε μνημειώδη συγκάλυψη των πραγμάτων. Κατάφερε πάντως με αυτές τις μεθοδεύσεις της να κάνει για μια ακόμη φορά επί ημερών Μητσοτάκη τη χώρα και τους θεσμούς της περίγελο, ενεργοποιώντας την ευρωπαϊκή PEGA,η οποία δεν θα σταθεί σε αυτό το θέατρο του παραλόγου και φαίνεται πως θα προσπαθήσει να διερευνήσει με τη σειρά της την μεθόδευση της παρακολούθησης ενός εν ενεργεία ευρωβουλευτή. Αυτή θα είναι και η μόνη «επιτροπεία» που επέβαλλε η ΝΔ με την πολιτική της και που δεν θα τη θεωρήσει ευλογία για την ίδια. Κατάντια.

Αν κερδίσετε τις εκλογές να αναμένουμε Προανακριτική για το σκάνδαλο; Και στο κάδρο θα είναι και ο πρωθυπουργός;

Να περιμένετε να γίνουν όλα όσα θα επιβάλλει η έννομη τάξη και το Σύνταγμα. Να περιμένετε να λειτουργήσει η αρχή της διάκρισης των εξουσιών όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη χώρα και η κάθε μία από αυτές να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Και εννοείται πως πρέπει να περιμένετε να στηθούν νέο θέατρο δήθεν «σκευωρίας» και ασύλληπτα fake news. Ήδη είναι σαν να βλέπω τις φωτογραφίες από τις δήθεν βίλες του Τσίπρα.

*Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα Τρίτη 21/5 – Ποιοί συμμετέχουν

Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε για σήμερα (21/5) η...

ΗΠΑ – Βρετανία προκαλούν: Δεν στηρίζουν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκάλαντ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η  απόφαση του εισαγγελέα του  Διεθνούς...

Ο Guardian για τη δίκη του ναυαγίου στην Πύλο: Δεν δικάζονται οι αρχηγοί των κυκλωμάτων

Οι επιζώντες του ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σε 600 ανθρώπους...
Διαφήμιση