Γερμανία: Παραιτείται η υπουργός Άμυνας – Οι ΗΠΑ πιέζουν για Leopard στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η αμφιλεγόμενη υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ φέρεται έτοιμη να παραιτηθεί ακόμα και τη Δευτέρα, υφιστάμενη τις συνέπειες μιας σειράς λαθών που έπληξαν την αξιοπιστία της και επιβάρυναν όλο και περισσότερο τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τη διακηρυγμένη αλλαγή της γερμανικής αμυντικής πολιτικής.

Η είδηση της αναμενόμενης παραίτησης της Λάμπρεχτ – η οποία, περισσότερες από 18 ώρες μετά την πρώτη αναφορά της γερμανικής Bild, δεν έχει ούτε διαψευστεί ούτε επιβεβαιωθεί επισήμως – βυθίζει την κυβέρνηση Σολτς σε αβεβαιότητα λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από μια κρίσιμη συνάντηση δυτικών αξιωματούχων της άμυνας.

Η είδηση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων να στηρίξει την Ουκρανία με γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε το Σάββατο να στείλει άρματα μάχης επόμενης γενιάς Challenger στο ουκρανικό πεδίο μάχης.

Δύο αξιωματούχοι στο Βερολίνο επιβεβαίωσαν ότι η άμεση αποχώρηση της Λάμπρεχτ έχει συζητηθεί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της (SPD). Ένας αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι η πληροφορία που διέρρευσε για την αναμενόμενη παραίτηση δημιούργησε αναταραχή στην κυβέρνηση, καθώς ο Σολτς δεν είχε ακόμη αποφασίσει επίσημα για έναν πιθανό διάδοχο, προκαλώντας επικοινωνιακό φιάσκο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε αργά την Παρασκευή να σχολιάσει τις «φήμες».

Η αναμενόμενη παραίτηση της Λάμπρεχτ αποτελεί πικρό πλήγμα για τον Σολτς, ο οποίος υπερασπιζόταν επί μακρόν την υπουργό του απέναντι στις αυξανόμενες επικρίσεις και μόλις πριν από δύο εβδομάδες δήλωσε μέσω εκπροσώπου του ότι τη θεωρεί «πρώτης τάξεως υπουργό Άμυνας». Η απομάκρυνση της Λάμπρεχτ θα σήμαινε επίσης την παραδοχή ότι ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος επέλεξε το λάθος πρόσωπο για τη θέση αυτή όταν σχημάτισε την κυβέρνησή του πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο Σολτς να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να ανακοινώσει έναν ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο τρόπος ηγεσίας της Λάμπρεχτ έχει δεχθεί πυρά, ιδίως επειδή δεν κατάφερε να εφαρμόσει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών που είχε υποσχεθεί ο Σολτς και παρά τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr, τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το POLITICO ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι επικρίσεις αυξάνονται εν μέσω ελλείψεων πυρομαχικών και αποκαλύψεων ότι η τολμηρή υπόσχεση της Γερμανίας να επενδύσει «από τώρα και στο εξής, χρόνο με το χρόνο» τουλάχιστον το 2% της οικονομικής της παραγωγής στην άμυνα είχε τεθεί σε αναμονή, καθιστώντας τη χώρα ουραγό στο ΝΑΤΟ.

5.000 κράνη «δείγμα υποστήριξης» της Ουκρανίας

Η Λάμπρεχτ είχε επίσης αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις επειδή γιόρτασε την πρόωρη παράδοση 5.000 κρανών στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους ως «σαφές μήνυμα» υποστήριξης, και στη συνέχεια πήρε τον γιο της σε πτήση με ελικόπτερο στο πλαίσιο προσωπικών διακοπών. Η υπουργός δεν είχε επίσης κύρος μεταξύ των δικών της στρατευμάτων και προκάλεσε αναστάτωση όταν, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, παραδέχθηκε σε συνέντευξή της ότι εξακολουθούσε να μην γνωρίζει τους βαθμούς.

Ένα αμήχανο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν πιθανότατα το σημείο καμπής για την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, ωθώντας ακόμη και στενούς συμμάχους στο κόμμα της να πάρουν αποστάσεις. Στεκόμενη με φόντο τα πυροτεχνήματα του Βερολίνου, η Λάμπρεχτ είπε ότι ο πόλεμος «συνδέθηκε με πολλές ιδιαίτερες εντυπώσεις» και «πολλές, πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες, ιδιαίτερους ανθρώπους».

Επιπλέον, το κύρος της Λάμπρεχτ θεωρήθηκε ευρέως ότι υπονομεύτηκε μετά την ανακοίνωση του Σολτς και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 5 Ιανουαρίου ότι θα στείλουν από κοινού οχήματα μάχης πεζικού στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η Λάμπρεχτ μόλις εβδομάδες νωρίτερα (σε μια εποχή που ο Σολτς και ο Μπάιντεν είχαν ήδη συζητήσει την παράδοση) είχε δηλώσει ότι η Γερμανία δεν είχε διαθέσιμα τέτοια τεθωρακισμένα οχήματα.

Το γεγονός αυτό, καθώς και το ότι το υπουργείο της Λάμπρεχτ είχε μείνει τις τελευταίες ημέρες σε σύγχυση για να οργανώσει τα υποσχεθέντα οχήματα μετά την ανακοίνωση του Σολτς, προκάλεσαν υπονοούμενα ότι η υπουργός Άμυνας δεν είχε εμπλακεί στενά στον σχεδιασμό του Σολτς, αν και η κυβέρνηση το αμφισβήτησε αυτό.

Οι δυτικοί υπουργοί Άμυνας θα συναντηθούν την Παρασκευή στη στρατιωτική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, όπου το Βερολίνο αναμένεται να επιτρέψει σε χώρες-εταίρους όπως η Πολωνία και η Φινλανδία να στείλουν τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ήδη την Πέμπτη ότι το Βερολίνο δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο εάν οι χώρες-εταίροι θέλουν να οργανώσουν τέτοιες παραδόσεις και ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Σολτς συμμερίζεται τη θέση του Χάμπεκ.

Λέγοντας το Σάββατο ότι συμφώνησε να στείλει άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε «άλλες διεθνείς δεσμεύσεις σε αυτό το πνεύμα, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς της Πολωνίας να παράσχει έναν λόχο αρμάτων μάχης Leopard», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Σολτς θα πρέπει τώρα να ορίσει γρήγορα έναν διάδοχο της Λάμπρεχτ πριν από την κρίσιμη συνάντηση στο Ράμσταϊν, με την Eva Högl, την κοινοβουλευτική επίτροπο για τις ένοπλες δυνάμεις, και την Siemtje Möller, την κατώτερη υπουργό Άμυνας – και οι δύο επίσης από το SPD – να κατονομάζονται ως πιθανοί υποψήφιοι. Άλλα πιθανά ονόματα είναι ο συν-επικεφαλής του SPD Lars Klingbeil, ο υπουργός Εργασίας του SPD Hubertus Heil, και ο Wolfgang Schmidt του SPD, επικεφαλής της καγκελαρίας του Σολτς.

Δεδομένου ότι η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, επίσης από το SPD, αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης, όπου θα διεξαχθούν εκλογές τον Οκτώβριο, ο Σολτς ενδέχεται επίσης να ανακοινώσει έναν ευρύτερο ανασχηματισμό.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα Τρίτη 21/5 – Ποιοί συμμετέχουν

Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε για σήμερα (21/5) η...

ΗΠΑ – Βρετανία προκαλούν: Δεν στηρίζουν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκάλαντ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η  απόφαση του εισαγγελέα του  Διεθνούς...

Ο Guardian για τη δίκη του ναυαγίου στην Πύλο: Δεν δικάζονται οι αρχηγοί των κυκλωμάτων

Οι επιζώντες του ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σε 600 ανθρώπους...
Διαφήμιση