Γερμανία: Παρά τις αντιδράσεις ο Σολτς ξαναβάζει μπροστά την πυρηνική ενέργεια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η Γερμανία ετοιμάζεται να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών της εργοστασίων μέχρι τα μέσα Απριλίου 2023, καθώς η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς επιδιώκει να περιορίσει τις επιπτώσεις μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης.

Ο Γερμανός καγκελάριος, σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς τη Δευτέρα, διέταξε να δημιουργηθεί η νομική βάση για τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών Isar 2, Neckarwestheim 2 και Emsland πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2022, έως τις 15 Απριλίου 2023 το αργότερο.

Η απόφαση ελήφθη για να βοηθήσει στην αποτροπή μιας ενεργειακής κρίσης κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Παράλληλα, τερματίζει μια αντιπαράθεση μεταξύ των Πρασίνων, που είναι ιδεολογικά αντίθετοι στην πυρηνική ενέργεια, και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πρέπει να χρησιμοποιεί όλη τη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ειδικότερα, προηγουμένως υπήρχε διαφωνία στον συνασπισμό για το θέμα, ειδικά μεταξύ των Πρασίνων και του FDP. Οι Πράσινοι ήθελαν μόνο να διατηρήσουν τους δύο πυρηνικούς σταθμούς της νότιας Γερμανίας Isar 2 και Neckarwestheim 2 σε εφεδρεία μέχρι τις 15 Απριλίου και να συνεχίσουν να τους χρησιμοποιούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εάν χρειαστεί. Ο τρίτος εναπομείνας πυρηνικός σταθμός Emsland, από την άλλη πλευρά, επρόκειτο να κλείσει οριστικά την 1η Ιανουαρίου 2023.

«Είναι προς το συμφέρον της χώρας μας και της οικονομίας να διατηρήσουμε όλη τη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Ο Λίντνερ εξήγησε επίσης ότι η περαιτέρω χρήση του πυρηνικού σταθμού στο Έμσλαντ θα συνεισφέρει σημαντικά στη σταθερότητα του δικτύου, στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και στην προστασία του κλίματος. «Η πρόταση έχει επομένως την πλήρη υποστήριξη των Ελεύθερων Δημοκρατών» και τα νομικά θεμέλια θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από κοινού άμεσα.

Η Γερμανία συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, αλλά η κυβέρνηση του Σολτς δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να στηρίξει εναλλακτικές πηγές ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν ακριβό φυσικό αέριο.

Παρόλο που οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι γεμάτες περισσότερο από 95%, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει τη χειμερινή ζήτηση.

Με πληροφορίες από Spiegel/Bloomberg

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση