Γεράσιμος Νοταράς, ένας γενναίος αντιστασιακός

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει η Νόρα Ράλλη – Τα κακά μαντάτα έπεσαν μαζεμένα, αυτές τις μέρες. Μόλις μία ημέρα μετά την πολιτική κηδεία του Ηλία Νικολακόπουλου, «έφυγε» από τη ζωή, χθες το πρωί, και ο Γεράσιμος Νοταράς. Ολη του τη ζωή έδινε μάχες, πάντα υπέρ όσων συλλογικοτήτων είχαν ανάγκη. Τον τελευταίο καιρό, έδινε την προσωπική του μάχη με τον καρκίνο. Ανήκει δε σε αυτούς τους λίγους ανθρώπους που, παρότι έζησαν μια μεγάλη ζωή, σε πολλαπλά επίπεδα (όχι μόνο χρονικά), η απώλειά τους είναι εξαιρετικά σημαντική, ακριβώς γιατί είναι λίγοι και σπουδαίοι.

Ο Γεράσιμος Νοταράς υπήρξε αντιστασιακός, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ενεργός πολίτης, με πολυδιάστατη επαγγελματική, ακαδημαϊκή και κοινωνική δράση. Γεννημένος το 1936, στην Πάτρα, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Καλλιθέα, στο κοιμητήριο της οποίας θα γίνει και η κηδεία του, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 10.30.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Πολιτική Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης, όπου και δίδαξε (1962-1965). Το ερευνητικό του έργο υπήρξε σημαντικό στο εξωτερικό (με τον Παναγιώτη Μερλόπουλο συμμετείχαν στο κλασικό έργο αναφοράς του Ζαν Μεϊνό «Πολιτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα 1946-1965», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαββάλας) και συνεχίστηκε στην Ελλάδα, στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Ηταν ένας σπουδαίος και πρωτοπόρος πολιτικός επιστήμονας, ένας από τους ανθρώπους που βασανίστηκαν απάνθρωπα από τα όργανα της δικτατορίας του 1967, ένας άνθρωπος που ουσιαστικά δημιούργησε και ανέδειξε το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το χουντικό πραξικόπημα, ο Γεράσιμος Νοταράς εντάσσεται στην αντιδικτατορική οργάνωση Δημοκρατική Αμυνα (διεγράφη από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1974, μαζί με τα περισσότερα πρώην στελέχη της Δημοκρατικής Αμυνας). Αναπτύσσει αντιστασιακή δράση και στις 23 Οκτωβρίου 1967 συλλαμβάνεται μέσα στο γραφείο του στο ΕΚΚΕ από τους Μπάμπαλη και Σπανό, έπειτα από προδοσία. Εζησε τα βασανιστήρια της ταράτσας της Ασφάλειας στην Μπουμπουλίνας και κατόπιν μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Απάγεται μέσα από τη φυλακή και μεταφέρεται μυστικά στο παροπλισμένο αντιτορπιλικό «Ελλη ΙΙ», όπου, αγνοούμενος επί 28 ημέρες, βασανίζεται με ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ και εικονικούς πνιγμούς.

Εξαιτίας ενός φρουρού που τον αναγνώρισε και επικοινώνησε με την οικογένειά του, το χουντικό καθεστώς αναγκάστηκε, ύστερα από συνεχείς οχλήσεις, να τον μεταφέρει και πάλι στις φυλακές: Αβέρωφ, Αίγινα, Τρίκαλα, Κορυδαλλός. Αποφυλακίστηκε το 1973, ωστόσο, μετά την πτώση της Χούντας, αρνείται να επιστρέψει στη θέση του στο ΕΚΚΕ, θεωρώντας ότι δεν επήλθε πραγματική αποχουντοποίηση στο κέντρο, όπως άλλωστε και στα πανεπιστήμια. Εργάζεται στις εκδόσεις Παπαζήση.

To 1978, χάνει πρόωρα τη γυναίκα της ζωής του, Μαρί Εμμά. Από το 1979 μέχρι σήμερα, υπήρξε επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, ενός από το μεγαλύτερα αρχεία της Ελλάδας, το οποίο εξελίχθηκε σε σημαντικό κόμβο για την αρχειονομία, την ιστορική έρευνα, τις εκπαιδευτικές και μουσειακές δράσεις και, βέβαια, για τις εκδόσεις στον τομέα της οικονομικής ιστορίας. Ταυτόχρονα, αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ζωής του στο ελεύθερο ΚΕΘΕΑ (έως την πλήρη αποσύνθεσή του από τη σημερινή κυβέρνηση) ως εθελοντής επί 33 χρόνια, εκ των οποίων τα 19 από την άμισθη θέση του προέδρου του Δ.Σ. Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα από την ελληνική Προεδρία. Από τη Γαλλική Δημοκρατία έλαβε για την προσφορά του στα Γράμματα τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και ενεργό μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων 1967-1974 (ΣΦΕΑ), του οποίου υπήρξε και πρόεδρος. Οσο για την πολιτική του δράση, αυτή δεν σταμάτησε ποτέ. Μετά τη διαγραφή του από τη Δημοκρατική Αμυνα, δημιούργησε μαζί με άλλους τη Σοσιαλιστική Πορεία, πέρασε γρήγορα στον Συνασπισμό και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρέμεινε έως το τέλος.

Συλλυπητήρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, μαζί με μια εκτενή ανακοίνωση για τη ζωή του Γεράσιμου Νοταρά. Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κ. Αρβανίτης, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Γεράσιμο Νοταρά στο ΚΕΘΕΑ. Τον χαρακτηρίζει ως τον «διανοούμενο, αγωνιστή, οραματιστή, που πίστεψε όσο κανείς άλλος στη θετική αλλαγή των ανθρώπων. Που βοήθησε όσο κανείς άλλος στο κτίσιμο του ΚΕΘΕΑ» σε σχετική ανάρτησή του. Ως «μεγάλη απώλεια» χαρακτηρίζουν τον θάνατό του και οι συναγωνιστές και συναγωνίστριές του στον ΣΦΕΑ, με πολλούς από τους οποίους πρωτοσυναντήθηκαν μέσα στις φυλακές επί δικτατορίας.

■ Η κηδεία θα τελεστεί την Τετάρτη 6/07, στις 10.30 το πρωί, στο Κοιμητήριο Καλλιθέας. Η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνων, να διατεθούν χρήματα στον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ (Εθνική Τράπεζα, IBAN: GR9001101550000015529606723).

Πηγή: “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Είναι επικίνδυνο η Ελλάδα να εμπλακεί στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...

Θεσσαλονίκη – Fly Over: Τώρα (και) οσμή σκανδάλου για ένα αχρείαστο έργο

*Του Γιάννη Μυλόπουλου - Αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος...

Κασσελάκης: Από Μαξίμου η εντολή στα site που ελέγχει για τα περί «έντονης κριτικής στον Κασσελάκη»

Σκληρή απάντηση στα δημοσιεύματα περί έντονης κριτικής στο πρόσωπό του κατά...
Διαφήμιση