Γενοκτονία Ποντίων 19 Μαΐου / Ο Βλάσης Αγτζίδης μιλά για το έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχνάμε

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης μιλά με τον Πάρι Καρβουνόπουλο

Γενοκτονία των Ποντίων…Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, 19 Μαίου, τη θυμόμαστε, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου δεν κάνουμε όσα πρέπει για να αναδείξουμε το έγκλημα. Γιατι;

Ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέα Βλάση Αγτζίδη, βαθύς γνώστης της ιστορίας και της Γενοκτονίας των Ποντίων μιλά στο militaire channel. Εξιστορεί τα γεγονότα και απαντά στο ερώτημα γιατί δεν αναδεικνύουμε όσο πρέπει και όπου πρέπει αυτό το σημαντικότατο ιστορικό γεγονός. Αυτό το έγκλημα.

Το τελευταίο βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη ΠΟΝΤΟΣ, τοποθετεί το Ποντιακό Ζήτημα στο πραγματικό του πλαίσιο, αυτό του ευρύτερου Μικρασιατικού Ζητήματος. Αναφέρεται στο ποντιακό αντάρτικο στη βόρεια Μικρά Ασία, το οποίο συγκροτεί μια συγκλονιστική σελίδα αντίστασης ενός λαού απέναντι σε μια σκληρή, απολυταρχική εξουσία, υπενθυμίζοντας ότι η μετάβαση από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του εθνικού τουρκικού κράτους δεν ήταν ούτε αναίμακτη ούτε και ευθύγραμμη.

Αναλύεται η πολιτική της γενοκτονίας την οποία εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο ακραίος εθνικισμός των Νεότουρκων, καθώς και οι διεθνοτικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή με τα αντίστοιχα κινήματα, όπως αυτό των Αρμενίων.

Τέλος, παρουσιάζεται η εξέλιξη της καταληκτήριας φάσης της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης 1919-1922, που θα κορυφωθεί με την ελληνική ήττα και την οριστική πλέον έξοδο των ελληνικών πληθυσμών από τον Πόντο και την υπόλοιπη Μικρά Ασία.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση:

Πηγή: militaire.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει για τη χώρα νέο παραγωγικό μοντέλο σε ευρωπαϊκά πρότυπα

Στην Λάρισα περιόδευσε χθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –...

“Δεν είμαστε όλοι ίδιοι” / Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στα fake news για την Αθηνά Λινού

Προσπαθούν να μετατοπίσουν τη συζήτηση που έχει φουντώσει μετά...

«Στα λαδάδικα πουλάνε αυτό που θες»…

*Γράφει ο Θύμιος Γεωργόπουλος - Εσχάτως -μετά την κάλπη...

Σαν τραπουλόχαρτο καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας!

*Του Σπύρου Κυριάκη - Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν...
Διαφήμιση