Gazprom: Προμήνυμα ότι δεν θα ξαναρχίσει τη ροή αερίου προς την Ευρώπη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η Gazprom δεν μπορεί να εγγυηθεί την επανεκκίνηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και δέκα ημέρες λόγω συντήρησης.

Η εταιρεία ανέφερε την Τετάρτη (13/7) ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει τη γερμανική τουρμπίνα που επισκευάζεται στον Καναδά.

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που να επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα αεριοστροβίλου για τον σταθμό συμπίεσης Portovoie», ανέφερε ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας σε δήλωση, την οποία επικαλούνται ρωσικά ΜΜΕ.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαχθεί κανένα αντικειμενικό συμπέρασμα σχετικά με την «ασφαλή λειτουργία του σταθμού συμπίεσης Portovoie, που αποτελεί βασικό εξοπλισμό του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι η Μόσχα θα σταματήσει οριστικά τις παραδόσεις της και θα ασκήσει πίεση στις χώρες, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ακόμη και πριν από το κλείσιμο του Nord Stream, η Ρωσία είχε μειώσει απότομα τις παραδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες, δικαιολογώντας τες από την έλλειψη εξοπλισμού.

Η ανακοίνωση της Gazprom

Πληρωμές με ρούβλια και για το ρωσικό LNG

Στο μεταξύ, τη στιγμή που η Ευρώπη έχει μείνει με κομμένη την ανάσα και περιμένει την 21η Ιουλίου για να δει αν τελικά θα ξανανοίξει η στρόφιγγα του Nord Stream 1, o Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ τραβάει ακόμα περισσότερο το σκοινί και προτείνει να πληρώνεται και το υγροποιημένο φυσικό αέριο με ρούβλια.

Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο, η Μόσχα έχει ζητήσει από «μη φιλικές χώρες» να καταβάλουν το τίμημα αγοράς φυσικού αερίου σε ρούβλια. Μερικές εταιρείες συμμορφώθηκαν με την απαίτηση της Μόσχας, άλλες πάλι δεν υπέπεσαν στον εκβιασμό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη για πληρωμή σε ρούβλια και του υγροποιημένου αερίου ανήκει στην εταιρεία Gazprom, με τον Ρώσο ΥΠΟΙΚ να συντάσσεται, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Vedomosti.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της Gazprom, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας είπε στην εφημερίδα Βέντομαστι ότι «την υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, μετέδωσε πριν από μία εβδομάδα ότι η διοίκηση της Γκάζπρομ εισηγείται να επεκταθεί αυτή η μέθοδος πώλησης και στο ΥΦΑ.

Μία ημέρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πάντως σε δημοσιογράφους πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, ούτε έχουν προετοιμαστεί διατάγματα για κάτι τέτοιο προς το παρόν.

Πως αντιδρά η Ευρώπη

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη ετοιμάζει έκτακτα σχέδια για να αντιμετωπίσει την στάση της Ρωσίας. Τα πρόσθετα μέτρα έχουν σκοπό τον περιορισμό στην κατανάλωση φυσικού αερίου και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους οικιακούς καταναλωτές στο μέλλον.
«Η έγκαιρη δράση από τώρα θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο μιας ξαφνικής διακοπής εφοδιασμού κατά το ένα τρίτο» αναφέρει ευρωπαϊκό έγγραφο, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι προσομοιώσεις από τους διαχειριστές φυσικού αερίου της ΕΕ δείχνουν ότι, σε περίπτωση πλήρους διακοπής από τον Ιούλιο, τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να βρεθούν στο 65%-71% στις αρχές Νοεμβρίου, σημαντικά κάτω από τον στόχο του 80%.

Ειδικότερα οι κατευθυιντίριες γραμμές είναι:

  • αλλαγή καυσίμου, τόσο στις βιομηχανίες όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή, με στόχο την προληπτική εξοικονόμηση αερίου,
  • μέτρα που βασίζονται στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων δημοπρασιών ή διαγωνισμών ώστε οι κυβερνήσεις να δίνουν κίνητρα για περικοπή κατανάλωσης από μεγάλους χρήστες, κυρίως βιομηχανίες,
  • ενημερωτικές εκστρατείες για τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης, καθώς και θέσπιση υποχρεωτικών ορίων σε περίπτωση κήρυξης συναγερμού.

Πηγή: le monde.fr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Οι ερμηνείες και οι αντιφάσεις της συνάντησης Κασσελάκη – Αχτσιόγλου

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Η ασαφής όσο και εύφλεκτη...

Αποχώρηση του καθηγητή Γρηγόρη Γεροτζιάφα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο καθηγητής αιματολογίας στη Γαλλία Γρηγόρης Γεροτζιάφας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από...

Παραίτηση του προέδρου της Βουλής του Καναδά μετά την απόδοση τιμών σε Ουκρανό ναζί

Οπρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά παραιτήθηκε την Τρίτη,...

Αναστέλλουν, αλλά για ένα έτος, την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα καμένα του Έβρου 

Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε...
Διαφήμιση