Γάζα: Πολύ κοντά για συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων – Συνομιλίες στο Παρίσι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η διασφάλιση κατάπαυσης πυρός και η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στη Γάζα πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa, επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Αμερικανοί διαπραγματευτές έχουν συντάξει προσχέδιο με βάση τις προτάσεις από το Ισραήλ και την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που θα συζητηθεί σήμερα στο Παρίσι, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα της εφημερίδας NYT.

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, οι οποίοι φέρονται να δήλωσαν ότι οι διαπραγματευτές είναι “συγκρατημένα αισιόδοξοι πως μια τελική συμφωνία είναι εφικτή”. Επικαλούμενοι αμερικανικούς κυβερνητικούς κύκλους, οι συντάκτες της NYT ανέφεραν ότι η συμφωνία μπορεί να προβλέπει την απελευθέρωση από τη Χαμάς περισσοτέρων των 100 ομήρων με αντάλλαγμα την παύση από το Ισραήλ των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας για περίπου δύο μήνες.

Συγκριτικά με την επταήμερη κατάπαυση πυρός τον Νοέμβριο, κατά την οποία έγινε η ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, η παύση στις εχθροπραξίες αυτή τη φορά μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Η Χαμάς εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 240 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σε πρώτη φάση, οι εχθροπραξίες αναμένεται να σταματήσουν για 30 ημέρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της New York Times. Στο διάστημα αυτό, η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει γυναίκες, ηλικιωμένους και τραυματισμένους ομήρους. Παράλληλα, και οι δύο πλευρές αναμένεται να διαπραγματευθούν μια δεύτερη φάση, κατά την οποία θα αφεθούν ελεύθεροι Ισραηλινοί όμηροι, πολίτες και στρατιώτες, με αντάλλαγμα επιπλέον κατάπαυση πυρός 30 ημερών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέστειλε τον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στο Παρίσι για τις συνομιλίες της Κυριακής με εκπροσώπους του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν ασαφή σημεία, όπως το πόσους Παλαιστίνιους κρατούμενους θα πρέπει να αφήσει ελεύθερους το Ισραήλ. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν, ωστόσο, την ελπίδα ότι μετά από δίμηνη κατάπαυση πυρός το Ισραήλ δεν θα ξεκινήσει και πάλι εχθροπραξίες με τον ίδιο τρόπο.

Γκουτέρες: Θα λογοδοτήσει όποιος από τον ΟΗΕ έχει ανάμιξη σε “τρομοκρατικές ενέργειες”

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα λογοδοτήσει “όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες” ύστερα από τις καταγγελίες ότι μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εμπλέκονταν στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο ο Γκουτέρες έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μετά την απόφαση αρκετών χωρών να σταματήσουν τη χρηματοδότησή τους.

“Όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει, μεταξύ άλλων και μέσω ποινικής δίωξης”, ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε δήλωση. “Η Γραμματεία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αρμόδια αρχή που θα μπορεί να ασκήσει διώξεις σε βάρος των προσώπων σύμφωνα με τις συνήθειες διαδικασίες της Γραμματείας για τέτοιου είδους συνεργασία”.

Παράλληλα, δήλωσε ότι “οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν θα πρέπει να τιμωρούνται. Πρέπει να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους”.

Στα πρώτα άμεσα σχόλιά του για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής του ΟΗΕ έδωσε λεπτομέρειες για τους εργαζομένους της UNRWA που εμπλέκονται στις “αποτροπιαστικές, καταγγελλόμενες ενέργειες”. Από τους 12 εμπλεκόμενους, δήλωσε, η συνεργασία με τους εννέα έχει τερματιστεί, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ενός, ενώ μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των άλλων δύο.

Η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Φινλανδία ακολούθησαν χθες το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά και σταμάτησαν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αρωγής, μια σημαντική πηγή στήριξης για τους κατοίκους της Γάζας, μετά τις καταγγελίες από το Ισραήλ.

“Ενώ κατανοώ τις ανησυχίες τους -και σε μένα προκάλεσαν αποτροπιασμό οι κατηγορίες αυτές- κάνω ισχυρή έκκληση προς τις κυβερνήσεις που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους να διασφαλίσουν, τουλάχιστον, τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της UNRWA”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στο Μουσείο πάει από 1η Ιουλίου η πενθήμερη εργασία

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και περίοπτη...

Κασσελάκης για “Ευαγγελισμό”: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει την υγεία με αστέρια ξενοδοχείων

Το επίμαχο έγγραφο με την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης του «Ευαγγελισμού»...

Ο Μητσοτάκης με μισές αλήθειες για «Ευαγγελισμό» και για Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή...

ΑΔΑΕ: Κανένα πρόστιμο (ακόμη) σε Μισέλ Ασημακοπούλου και Υπουργείο Εσωτερικών

Η ανακοίνωση Μενουδάκου για την επιβολή προστίμων σχετικά με...
Διαφήμιση