Γάζα / Η κυβέρνηση άρχισε τις εξοργιστικές δικαιολογίες για την αποχή από την ψηφοφορία του ΟΗΕ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων για την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει τη στάση της με ακροβασίες λογικής.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ειδικότερα ότι: “Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.”

Σχετικά με την ψηφοφορία οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται μάλιστα ότι:

  1. «Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.
  2. Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.
  3. Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.
  4. Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).»

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο ψήφισματος για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα έφεραν αραβικές χώρες. Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος και σειρά ακόμη ευρωπαϊκών χωρών δεν ήθελαν να προκαλέσουν την αντίδραση του Ισραήλ.

Τίθεται βεβαίως το ερώτημα πως συμβαδίζει η στάση της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μόλις προχθές ότι η ΕΕ στηρίζει νέες προσπάθειες πολιτικού διαλόγου και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Μετά την αρχική άνευ όρων υποστήριξη στο “δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε από τη διάσκεψη του Καΐρου το περασμένο Σάββατο να τονίζει και την ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, αλλά και της προστασίας των αμάχων.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε και κατά την επίσκεψη του στο Τελ Αβίβ την περασμένη Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Δεν πραγματοποίησε όμως επαφές και με την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά τηλεφώνησε την Πέμπτη στον Μαχμούντ Αμπάς από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να ξεκινήσει ξανά διάλογος για το Παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στο Μουσείο πάει από 1η Ιουλίου η πενθήμερη εργασία

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και περίοπτη...

Κασσελάκης για “Ευαγγελισμό”: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει την υγεία με αστέρια ξενοδοχείων

Το επίμαχο έγγραφο με την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης του «Ευαγγελισμού»...

Ο Μητσοτάκης με μισές αλήθειες για «Ευαγγελισμό» και για Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή...

ΑΔΑΕ: Κανένα πρόστιμο (ακόμη) σε Μισέλ Ασημακοπούλου και Υπουργείο Εσωτερικών

Η ανακοίνωση Μενουδάκου για την επιβολή προστίμων σχετικά με...
Διαφήμιση