Γάζα: Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και κυρίως για «εξόντωση» κατηγορεί το Ισραήλ η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ (COI).

Ειδικότερα, η επιτροπή κατηγόρησε το Ισραήλ και τη Χαμάς για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου μετά την 7η Οκτωβρίου, σε μια νέα ανεξάρτητη έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η έκθεση, διαπίστωσε ότι και οι δύο πλευρές διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, δολοφονιών εκ προθέσεως, προσβολών κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απάνθρωπης ή σκληρής μεταχείρισης.

Το Ισραήλ διέπραξε επίσης πρόσθετα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της πείνας ως μεθόδου πολέμου, ανέφερε μια δεύτερη έκθεση, λέγοντας ότι το Ισραήλ όχι μόνο δεν παρείχε βασικές προμήθειες όπως τρόφιμα, νερό, στέγη και φάρμακα στους κατοίκους της Γάζας, αλλά «ενήργησε για να εμποδίσει την προμήθεια για ικανοποίηση αυτών των αναγκών από οποιονδήποτε άλλον».

Η μεγαλύτερη έκθεση 126 σελίδων της Γάζας ανέφερε ότι η χρήση όπλων από το Ισραήλ, όπως οι κατευθυνόμενες βόμβες MK84 με μεγάλη καταστροφική ικανότητα σε αστικές περιοχές, ήταν ασυμβίβαστη με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, «καθώς δεν μπορούν να κάνουν επαρκείς ή ακριβείς διακρίσεις μεταξύ των επιδιωκόμενων στρατιωτικών στόχων και των πολιτικών αντικειμένων».

Ανέφερε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι άνδρες και αγόρια υπέστησαν το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της δίωξης φύλου, αναφέροντας περιπτώσεις όπου τα θύματα αναγκάζονταν να γδυθούν δημόσια σε κινήσεις «που είχαν σκοπό να επιφέρουν σοβαρή ταπείνωση».

Οι ερευνητές συνέταξαν την έκθεση, η οποία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα, μέσα από πολύωρες συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες, ιατρικές εκθέσεις και πληροφορίες από ανοικτές πηγές.

Η επιτροπή, με επικεφαλής την πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι, δήλωσε ότι η χρήση βαρέων όπλων από το Ισραήλ σε κατοικημένες περιοχές συνιστά έγκλημα πολέμου, καθώς πρόκειται για άμεση επίθεση κατά αμάχων που είχε ως στόχο να προκαλέσει «τη μέγιστη δυνατή ζημιά, αγνοώντας τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και των επαρκών προφυλάξεων».

Το Ισραήλ δεν συνεργάζεται με την επιτροπή, την οποία καταγγέλλει ως προκατειλημμένη εναντίον του. Η διπλωματική αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη απέρριψε τα ευρήματα.

«Η COI απέδειξε για άλλη μία φορά ότι οι ενέργειές του είναι όλες στην υπηρεσία μιας στενής πολιτικής ατζέντας κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Εν τω μεταξύ, αυξήθηκε περαιτέρω ο αριθμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 37.202 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 84.932 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Πηγή: documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Quo vadis, Europa?

Το ερώτημα του τίτλου ίσως ακούγεται και διαβάζεται ως...

Παραλήρημα της Βούλτεψη για ακρίβεια: «Στη Μαδρίτη κοιμούνται στις μπανιέρες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαθήματα οικονομίας έδωσε η Σοφία Βούλτεψη που στην προσπάθειά της να...

Η διπλή «μάχη» του ΣΥΡΙΖΑ για εξαήμερη εργασία και ιδιωτικό χρέος

Στην εξαήμερη εργασία και στο δυσβάστακτο για τους πολίτες ιδιωτικό χρέος επικεντρώνει σε...

Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Τραγικές οι συνθήκες εργασίας / Λέμε όχι στις σεζόν-κόλαση

*Της Μικαέλας Σάβα - Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον τουρισμό...
Διαφήμιση