Γάζα: Έφοδος του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – Πανικός ανάμεσα στους ασθενείς

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εισβολή στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Γάζα, το οποίο πολιορκούν τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Στους χώρους του νοσοκομείου αυτό είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι ενώ οι γιατροί και το προσωπικό έκαναν διαρκείς εκκλήσεις για βοήθεια καθώς εξαιτίας της διακοπής του ηλεκτρικού και της έλλειψης καυσίμων έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους πρόωρα βρέφη και ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε το νοσοκομείο στο πλαίσιο της χερσαίας επίθεσής του κατά της Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι η ένοπλη οργάνωση κρύβεται κάτω από το νοσοκομείο, διατηρώντας εκεί επιχειρησιακό κέντρο, ενδεχομένως και τους ομήρους που απήγαγε κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Την Τρίτη, να σημειωθεί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι η απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς «θα γίνει, αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εισβολή έγινε σε «συγκεκριμένη περιοχή του συγκροτήματος, ενώ ελήφθησαν μέτρα για την αποφυγή βλαβών στους αμάχους».

Να σημειωθεί ότι τόσο η Χαμάς όσο και το προσωπικό του νοσοκομείου Αλ-Σίφα αρνούνται τους ισραηλινούς ισχυρισμούς περί επιχειρησιακού κέντρου στις εγκαταστάσεις του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την επιχείρηση έχει προκληθεί πανικός μεταξύ των ασθενών και των συνοδών τους, ενώ ακούγονται εκρήξεις και πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων, «η επιχείρηση βασίζεται σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και σε επιχειρησιακή αναγκαιότητα» και «δεν έχει σχεδιαστεί για να βλάψει το νοσοκομείο, τις ιατρικές ομάδες ή τους πολίτες εκεί». 

Προφανώς για να δικαιολογηθεί η στρατιωτική επιχείρηση σε χώρο που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο, προστίθεται ότι «της επιχείρησης προηγήθηκαν προσπάθειες εκκένωσης του νοσοκομείου ασθενών και άνοιξε ειδική ασφαλής δίοδος για το σκοπό αυτό. Η διεύθυνση του νοσοκομείου ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την είσοδο στο συγκρότημα. Αργότερα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αναμένουμε να μεταφέρουμε θερμοκοιτίδες, ιατρικό εξοπλισμό και τρόφιμα για βρέφη στο νοσοκομείο».

Επίσης, προστίθεται ότι οι δυνάμεις του στρατού που εισέβαλαν «περιλαμβάνουν ιατρικές ομάδες και αραβόφωνους, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε ειδική εκπαίδευση για να προετοιμαστούν γι’ αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον, με σκοπό να μην προκληθεί καμία ζημιά στους αμάχους».

«Δεν φοβόμαστε τίποτα, δεν κρύβουμε τίποτα»

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο Ασράφ Αλ-Κούντρα, επισήμανε ότι υπάρχουν 1.500 άνθρωποι στο συγκρότημα, αριθμός που περιλαμβάνει ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους και πως μόλις 10% του συνολικού ιατρικού προσωπικού, που αριθμεί 500-600 άτομα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός του συγκροτήματος.

«Είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε τον στρατό να μπει για να ελέγξει τι υπάρχει εδώ, ώστε να μπορέσουμε να διαλύσουμε το ψέμα ότι υπάρχουν ένοπλοι άνθρωποι στο νοσοκομείο», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε ή να κρύψουμε», δήλωσε ο Αλ-Κούντρα στο Al Jazeera, σημειώνοντας ότι δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στο κτίριο του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, ενώ τανκς περικύκλωσαν το ιατρικό συγκρότημα.

Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, περίπου 650 ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο, ενώ 5.000-7.000 εκτοπισμένοι πολίτες είναι παγιδευμένοι μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και υπό συνεχή πυρά από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές και drones.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφίες: AP PHOTOS

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ναι, ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους, τριγυρίζουν εκεί!!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Κι αν κάποτε οι...

Πανελλαδική Απεργία / Ένας χρόνος από τα Τέμπη – Οι συμμετέχοντες και τα αιτήματα – Τι ισχύει στα ΜΜΜ

Μεγάλη απεργία με πάρα πολλούς συμμετέχοντες είναι προγραμματισμένη για...

Μαρία Καρυστιανού: Η αλήθεια για τα Τέμπη θα κάνει κρότο μέχρι τη δικαίωση

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μαρία Καρυστιανού απαντά σε όσους έκαναν μαθήματα...
Διαφήμιση