Γαλλικό «φως» στο βάθος του τούνελ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σημεία σύγκλισης που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν στον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ουκρανία έδειξαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν, που βρέθηκε στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος, που έχει δείξει διπλωματική συνέπεια από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα, έδειξε να αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Μόσχας για επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ενώ βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στο περδίο των μαχών.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη (1/12) η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του αν και αυτός το επιθυμεί με τον Μακρόν να σπεύδει να δηλώσει ότι μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ στο Παρίσι θα έχει επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη.

Σε μια συνέντευξη στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάσει την λεγόμενη «αρχιτεκτονική ασφαλείας» που θα είναι οδηγός για το μέλλον.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα ουσιαστικά σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε -όπως έλεγε πάντα ο πρόεδρος Πούτιν- είναι η ανησυχία της Ρωσίας ότι το ΝΑΤΟ φτάνει μέχρι τις πόρτες της και η ανάπτυξη όπλων θα μπορούσαν να την απειλήσουν», είπε ο Μακρόν αναγνωρίζοντας έναν από τους λόγους που ο Ρώσος πρόεδρος κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτό το θέμα θα είναι μέρος των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν για να επανέλθει η ειρήνη, επομένως πρέπει να προετοιμάσουμε γι το πως θα προστατεύουμε τους συμμάχους και τα κράτη μέλη μας και πως θα δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ο Μακρόν.

Στις 8 Φεβρουαρίου, λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εμάνουελ Μακρόν στη Μόσχα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προσπαθεί να λάβει απαντήσεις από τη Δύση σε τρία βασικά της αιτήματα για την ασφάλεια: Όχι άλλη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Καμία ανάπτυξη πυραύλων κοντά στα σύνορά της και μείωση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στα επίπεδα του 1997.

*επιμέλεια: Στράτος Ιωακείμ

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Οι υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – «Νέοι», «παλιοί» και η έκπληξη

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Το παρασκήνιο της συμμετοχής της...

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...
Διαφήμιση