Γαλλικές εκλογές: Προβάδισμα Μελανσόν σε ποσοστό, στον Μακρόν η πλειοψηφία των εδρών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με την αποχή να είναι κατά τα φαινόμενα ο νικητής του α’ γύρου των βουλευτικών εκλογών, φτάνοντας ποσοστό άνω του 51,5%, τα exit polls δίνουν τους δύο μεγάλους συνασπισμούς να έχουν πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους. 

Ειδικότερα, τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα και τηλεοπτικοί σταθμοί της Γαλλίας εμφανίζουν τον συνασπισμό του Μελανσόν να έρχεται πρώτος, αλλά με διαφορά μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας από την παράταξη Μακρόν. Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν έρχεται πρώτη, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, τα exit polls δείχνουν ότι η συμμαχία Ensemble που έχει σχηματίσει ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 25% των ψήφων (275-310 έδρες), ενώ η συμμαχία της Αριστεράς NUPES με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν 25,7% (180-210 έδρες).

Επίσης: 

→ Η συμμαχία UDC των Ρεπουμπλικάνων λαμβάνει 11,6% .

→ Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί της φαίνεται να λαμβάνουν 19,3%.

→ Το εθνικιστικό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ «Reconquete» λαμβάνει 4%.

Οι εκτιμήσεις για τις έδρες μπορούν να αλλάξουν όσο ενσωματώνονται τα αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση έχει 577 έδρες, τις οποίες διεκδικούσαν περισσότεροι από 6.000 υποψήφιοι.

Το σύστημα ψηφοφορίας δύο γύρων στη Γαλλία είναι πολύπλοκο και το αποτέλεσμα σε έδρες δεν δίνει αποτέλεσμα ανάλογο με την υποστήριξη που λαμβάνει ένα κόμμα σε εθνικό επίπεδο. Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες που δεν υπάρχει σαφής νικητής από τον πρώτο γύρο (κάποιος που να λάβει άνω του 50%), στον β’ γύρο, την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιουνίου, θα συμμετάσχουν έως και τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές, αρκεί να έχουν λάβει ποσοστό άνω του 12,5%.

Δήλωση Μελανσόν

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε ιστορικό το αποτέλεσμα και μεταξύ άλλων δήλωσε πως πρόκειται για το «αποτέλεσμα μιας ιστορικής συμφωνίας, εκείνης που επέτρεψε τη γέννηση της νέας λαϊκής οικολογικής και κοινωνικής ένωσης. Ευχαριστώ όλους εκείνους που κατέστησαν δυνατή αυτή τη συμφωνία και που κατέστησαν σαφές στον λαό μας ότι ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε».

Και πρόσθεσε: «Το προεδρικό κόμμα στον πρώτο γύρο ηττήθηκε. Για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν. Καλώ τον λαό εν όψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που προσφέρει για τη ζωή μας και το πεπρωμένο της πατρίδας, να προσέλθει στις κάλπες την επόμενη Κυριακή. Με την ψήφο σας ανοίξτε διάπλατα την πόρτα του μέλλοντος για το οποίο έχουν κινητοποιηθεί τόσες γενιές πριν από τη δική μας». 

Και η Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της ευχαρίστησε τους πολίτες που ψήφισαν τον Εθνικό Συναγερμό και τους κάλεσε όλους «να επιβεβαιώσουν την ψήφο τους στον β’ γύρο, ώστε να στείλουν σημαντικό αριθμό βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση».

Και πρόσθεσε: «Την επόμενη Κυριακή, είναι σημαντικό να μην ψηφίσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν. Αν το αφήσετε να συμβεί, κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα τούνελ χωρίς φως για πέντε χρόνια. Μόνο με βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού θα εκπροσωπηθείτε». 

Και αναφερόμενη στις εκλογικές περιφέρειες όπου προβλέπεται «μονομαχία» μεταξύ του La République en Marche του Μακρόν και της συμμαχίας Nupes του Μελανσόν, προέτρεψε τους ψηφοφόρους «να μην επιλέξουν μεταξύ των καταστροφέων, μεταξύ αυτών που θέλουν να σας στερήσουν τα δικαιώματά σας ή την ιδιοκτησία σας».

Τα σενάρια των εκλογών

Απόλυτη πλειοψηφία, σχετική πλειοψηφία ή συγκατοίκηση; Αυτά είναι είναι τα τρία πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα. Ο συνασπισμός της Αριστεράς μέχρι και την τελευταία στιγμή αύξανε τη δυναμική του, προκαλώντας ανησυχία στον Εμανουέλ Μακρόν και το κόμμα του.

Το πώς θα διαμορφωθεί η Εθνοσυνέλευση θα κριθεί μετά και τους δύο γύρους βουλευτικών εκλογών, σήμερα και στις 19 Ιουνίου. Απόλυτη πλειοψηφία θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς σχετική πλειοψηφία θα μπορούσε να τον αποδυναμώσει, ενώ απεύχεται το ενδεχόμενο συγκατοίκησης με έναν πρωθυπουργό προερχόμενο από την Αριστερά, με εντελώς άλλη πολιτική και ιδεολογική φιλοσοφία.

Στην ακροδεξιά, στόχος της Μαρίν Λεπέν είναι κυρίως η συγκρότηση, για πρώτη φορά, αναγνωρισμένης από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή να εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το μέγαρο… υποκλοπών και ο «Ελληνας Νίξον» πολιτικά υπεύθυνοι για το ελληνικό Watergate

Περισσότερους από 12 δημοσιογράφους, πρόσωπα της τηλεόρασης και εκδότες...

Τσίπρας για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: “Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την καθημερινότητά τους”

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει...

Δυσανεξία στη δημοκρατία

Πρόκειται για κομβικής σημασίας νίκη και στρατηγική ήττα ταυτόχρονα....
Διαφήμιση