Γαλλία: Συνεχίζεται η κοινωνική ένταση – Διαμαρτυρίες και συγκρούσεις για το ασφαλιστικό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αντιμέτωπη με έβδομη μέρα διαδηλώσεων βρέθηκε η Γαλλία σήμερα Σάββατο (11/3) κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Οι κινητοποιήσεις είναι κυλιόμενες και έχουν επηρεάσει έως τώρα τα διυλιστήρια, τις δημόσιες μεταφορές και την αποκομιδή απορριμμάτων.

Ένας συνασπισμός γαλλικών συνδικάτων, σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας από τότε που ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας στα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζει να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, το βασικό μέτρο της οποίας είναι αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, στα 64 έτη.

Όπως μεταδίδει το France24, περισσότερες από 200 διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί σε όλη τη Γαλλία, ενώ η Γερουσία θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής για το κείμενο του νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας κάνει λόγο για χαμηλή συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Τα συνδικάτα ωστόσο έχουν άλλη άποψη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, 368.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία, εκ των οποίων 48.000 στο Παρίσι, η χαμηλότερη συμμετοχή από τις 19 Ιανουαρίου

Αυτή η έβδομη ημέρα κινητοποίησης συγκέντρωσε 368.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 48.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Η CGT έχει καταμετρήσει 300.000 διαδηλωτές στο Παρίσι. Ο αριθμός για την εθνική συμμετοχή του CGT δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

«Η αποφασιστικότητα μας είναι εδώ, περάσαμε σε ένα στάδιο μεγάλης οργής, με αυτό που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» την Παρασκευή, απορρίπτοντας το αίτημα των συνδικάτων να τον συναντήσουν, είπε ο γενικός γραμματέας της CGT, Philippe Martinez.

«Αφού είναι τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει παρά να ακούσει τον κόσμο. Θα δούμε την ανταπόκριση του λαού», είπε, ερωτηθείς πριν από την έναρξη της διαδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη στο Παρίσι.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10:00 π.μ. (11:00 ώρα Ελλάδος) στους δρόμους μεγάλων πόλεων, όπως η Τουλούζη και η Νίκαια, ενώ η μεγάλη πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε στις 3.00 μμ ώρα Ελλάδος.

Επεισόδια και συλλήψεις

Από τη σημερινή μέρα των κινητοποιήσεων δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συλλήψεις.

Όπως μετέδωσε το live blog της Le Monde, ένταση σημειώθηκε σε όλη την πορεία από τις 3 μ.μ. στη λεωφόρο Beaumarchais, με βολές κατά της αστυνομίας και καμμένους κάδους.

Στη συνέχεια, η πομπή σταμάτησε προσωρινά στην Place de la Bastille, όπου η αστυνομία προσπάθησε να «διασπάσει το μπλοκ» που αποτελούνταν από ριζοσπάστες διαδηλωτές, δήλωσε το αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού. «Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι» ήταν παρόντες σε αυτό το μπλοκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στις 5 το απόγευμα έγιναν είκοσι έξι συλλήψεις, σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού. Χωρισμένη στα δύο, η διαδήλωση χρειάστηκε να σταματήσει πολλές φορές το απόγευμα λόγω αρκετών επεισοδίων βίας.

Απίστευτες εικόνες αστυνομικής βίας:

Πλήθος κόσμου στον δρόμο

Την περασμένη Τρίτη, 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις, η μεγαλύτερη συμμετοχή από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Τα συνδικάτα εκτιμούσαν το σύνολο σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στο σχέδιο Μακρόν, ενώ μια ισχνή πλειοψηφία υποστηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε χθες Παρασκευή (10/3) για την ανάγκη της μεταρρύθμισής, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν υποτιμά την δυσαρέσκεια που αυτή προκαλεί στον γαλλικό πληθυσμό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε μέχρι στιγμής αφήσει την γαλλική κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης που προκαλεί αυτός ο καυτός φάκελος, έγραψε στα συνδικάτα για να καλέσει σε διάλογο, μία ημέρα πριν από την έβδομη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης που μεταξύ άλλων αυξάνει από τα 62 στα 64 χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης.

«Η κυβέρνηση σας άκουγε και σας ακούει για να προωθήσει τον διάλογο (…) χωρίς να αποκλίνει από την ανάγκη για την αποκατάσταση μίας βιώσιμης ισορροπίας στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα», γράφει ο Εμανουέλ Μακρόν παραδεχόμενος ότι η μεταρρύθμιση είναι αντιδημοφιλής καθώς αγγίζει έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού συστήματος αλά γαλλικά.

«Δεν υποτιμώ την δυσαρέσκεια την οποία εκφράζετε καθώς και τις αγωνίες που εκφράσθηκαν από πολλούς Γάλλους που ανησυχούν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη», παραδέχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας την ώρα που πολλοί τομείς δρατηριότητας (οι μεταφορές, η ενέργεια…) διαταράσονται από τις κινητοποιήσεις των πολέμιων της μεταρρύθμισης.

Στους δρόμους για έβδομη μέρα

O Claude Jeanvoine, ένας 63χρονος πρώην μηχανοδηγός, δηλώνει πως έχει την ίδια ψυχική δύναμη να διαδηλώσει όπως και στην πρώτη διαδήλωση.
«Παλεύω για τους συναδέλφους μου, για τους νέους. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αφήσουν τον εαυτό τους να πιέζεται, είναι το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους που διακυβεύεται (…) Αν δεν το πιστεύαμε, δεν θα ήμασταν εκεί», είπε.

Ίδια νοοτροπία για τη Marie-Cécile Périllat, γενική γραμματέα της FSU του Haute-Garonne, η οποία διαδήλωσε στην Τουλούζη. «Η πίεση, αρχίζει πραγματικά να ασκείται, στη νομοθετική εξουσία. Το πιστεύουμε, κρατάμε και δεν θα το αφήσουμε», λέει.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt τράβηξε το συνταγματικό όπλο της ενιαίας ψηφοφορίας στη Γερουσία, απέναντι στη «μεθοδική αντίθεση» από την αριστερά. Οι γερουσιαστές επανέλαβαν το πρωί του Σαββάτου την εξέταση της μεταρρύθμισης, με περισσότερες από 700 τροπολογίες στο πρόγραμμα πριν από το τέλος των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Σημειώνεται πως μια κοινή μεικτή επιτροπή που θα συγκεντρώσει βουλευτές και γερουσιαστές θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη πριν από την τελική ψηφοφορία και στα δύο σώματα.

Φαίνεται όμως αβέβαιο ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να βρει την πλειοψηφία των βουλευτών για να εγκρίνει το κείμενο και θα μπορούσε να καταφύγει για άλλη μια φορά στο άρθρο 49.3 (υιοθεσία χωρίς ψηφοφορία), που θα την έθετε σε μια επικίνδυνη πολιτική κατάσταση.

*Πληροφορίες από ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια σε 12 άρθρα

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίζονται σε βραχείας, μέσης, και...

Φροντιστήριο του Μητσοτάκη σε βουλευτές εν όψει ευρωεκλογών

*Του Γιάννη Μπασκάκη - Με την έλλειψη κινήτρου στελεχών...
Διαφήμιση