Γαλλία: Συναντήσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης εν μέσω λαϊκής οργής για το συνταξιοδοτικό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στα «σχοινιά» η κυβέρνηση Μακρόν για το νόμο που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, προκαλώντας αλυσίδα απεργιών και κινητοποιήσεων.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει προγραμματίσει να δεχθεί την επόμενη εβδομάδα τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους συλλογικοτήτων. Στόχος, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, είναι «να υπάρξει ηρεμία στη χώρα».

«Πρέπει να υπάρξει κατευνασμός», είπε η Μπορν, ενώ απέρριψε το αίτημα του επικεφαλής του CFDT, του πρώτου συνδικάτου στη Γαλλία, Λοράν Μπερζέ, να ανασταλεί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Η μεταρρύθμιση υιοθετήθηκε και θα «ακολουθήσει την πορεία της», μέχρι το Συνταγματικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει, στο τέλος της οποίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρέπει να εκδώσει τον νόμο», όπως προβλέπει το Σύνταγμα, δήλωσε η Μπορν.

Παρότι χρήση του άρθρου 49.3 για την υιοθέτηση αυτής της μεταρρύθμισης πυροδότησε το κίνημα διαμαρτυρίας, η πρωθυπουργός επιθυμεί να μην χρησιμοποιεί πλέον αυτό το αμφιλεγόμενο άρθρο του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει να περάσει αναγκαστικά το νομοσχέδιο στην Εθνοσυνέλευση, εκτός από τα οικονομικά κείμενα. «Ο στόχος που ορίζω για το μέλλον δεν είναι το 49.3 εκτός από τα οικονομικά κείμενα», δήλωσε.

Επιφορτισμένη από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να οικοδομήσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και ένα νομοθετικό πρόγραμμα, η Ελιζαμπέτ Μπορν διευκρινίζει ότι θα «προσπαθήσει να το μετατρέψει σε ένα σχέδιο δράσης τις επόμενες τρεις εβδομάδες το οποίο επιστρατεύει όλους τους παράγοντες που θέλουν να προχωρήσει η χώρα».

Πηγή: documentonews.gr

Φωτογραφία: EPA/YOAN VALAT

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Νικόλας Χρηστάκης: Ψυχολογικοί βιασμοί ή επικοινωνιακές καμπάνιες;

Ο όρος προπαγάνδα προέρχεται από το όργανο της Ρωμαιοκαθολικής...

Τσίπρας: Το χρέος μας είναι ιστορικό, να αποτρέψουμε παντοδυναμία μιας ανεξέλεγκτης δεξιάς

Πλαισιωμένος από τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε...

Ένας νεκρός στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

*Ρεπορτάζ της Χριστίνας Παπασταθοπούλου - Ένας νεκρός και δύο...

Ολοκληρώθηκε το «κουκούλωμα» του σκανδάλου Novartis

Μία λίγο πολύ αναμενόμενη εξέλιξη προέκυψε στο σκάνδαλο Novartis...
Διαφήμιση