Γαλλία: Σήμερα η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η ανώτατη συνταγματική Aρχή της Γαλλίας, δηλαδή το Συνταγματικό Συμβούλιο, θα αποφανθεί την Παρασκευή (14/04) σχετικά με το αν η επίμαχη πρόταση μεταρρύθμισης των συντάξεων του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να γίνει δεκτή, να τροποποιηθεί ή να απορριφθεί με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του γαλλικού Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το FRANCE 24, ως μία από τις τρεις ανώτατες νομικές Αρχές της Γαλλίας, το Συμβούλιο είναι επιφορτισμένο να διασφαλίζει ότι η νομοθεσία δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα της Πέμπτης Δημοκρατίας που παρουσίασε ο Σαρλ ντε Γκωλ το 1958. Το Συμβούλιο δεν είναι ένα πολιτικοποιημένο όργανο, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, και τείνει να επικεντρώνεται στα πιο τεχνικά ζητήματα της ερμηνείας του Συντάγματος.

Υπάρχει, όμως, τεράστια δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Μακρόν, η οποία θα αυξήσει κυρίως την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Το κίνημα διαμαρτυρίας δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης, φότου ο Γάλλος Πρόεδρος προκάλεσε νέα οργή, «βραχυκυκλώνοντας» το κοινοβούλιο για να περάσει το νομοσχέδιο, χρησιμοποιώντας το Άρθρο 49.3 του Συντάγματος, που συχνά θεωρείται ως «πυρηνική επιλογή». Έτσι, σε αυτό το τεταμένο σκηνικό, η ετυμηγορία του Συμβουλίου αναμένεται με αγωνία.

Τα εννέα μέλη του Συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Λοράν Φαμπιούς, θα λάβουν δύο σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον της νομοθεσίας: Η πρώτη για τη συνταγματικότητά της και η δεύτερη για το αν θα επιτραπεί η διεξαγωγή δημόσιου δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση. Αποφασίζοντας για το αν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, το Συμβούλιο θα αποδεχθεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του, θα τροποποιήσει πτυχές του ή θα το απορρίψει πλήρως.

Ένα μέλος του Συμβουλίου προειδοποίησε να μην αναμένεται μια απλή λύση στην πολιτική κρίση της Γαλλίας, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Η απόφαση του Συμβουλίου θα είναι πιθανώς πιο περίπλοκη από ό,τι υπονοούν ορισμένοι».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό με δυσάρεστο μάτι τις «νομοθετικές διατάξεις», δηλαδή τις διατάξεις που προστίθενται σε νομοσχέδια με ισχνή ή και καθόλου πραγματική σχέση με τον πυρήνα της νομοθεσίας, θεωρώντας τις αντισυνταγματικές.

Ενώ η νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι τεχνικά ένα δημοσιονομικό μέτρο – μια επικαιροποίηση του ετήσιου νομοσχεδίου της Γαλλίας για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης – η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε αυτόν τον τρόπο εισαγωγής του νομοσχεδίου επειδή τα δημοσιονομικά μέτρα δεν υπόκεινται σε συνταγματικό κανόνα που περιορίζει την εκτελεστική εξουσία να χρησιμοποιεί το Άρθρο 49.3 το πολύ μία φορά σε μια κοινοβουλευτική σύνοδο. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον θεωρητικά, οποιαδήποτε μέρη του νομοσχεδίου που δεν είναι «δημοσιονομικά», θα μπορούσαν να καταπέσουν ως νομοθετικές παρεμβάσεις.

Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «δείκτη ηλικιωμένων», που απαιτεί από τις εταιρείες με πάνω από 300 άτομα προσωπικό να αναφέρουν πόσα άτομα άνω των 55 ετών απασχολούν – ένας τρόπος ενθάρρυνσης της απασχόλησης εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας που θεωρείται ως μέρος της εφαρμογής ενός υψηλότερου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Το Συνταγματικό Συμβούλιο ενδέχεται να μην θεωρήσει τη δημιουργία αυτού του δείκτη ως οικονομικό μέτρο και να το απορρίψει ως αναδρομικό μέτρο.

Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι οι εταιρείες που δεν δημοσιεύουν αυτούς τους δείκτες, μπορούν να τιμωρούνται με πρόστιμο από την κυβέρνηση – και τα πρόστιμα αυτά μπορούν να καταβληθούν στον εθνικό προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης – θα μπορούσε, επίσης, να προβληθεί το επιχείρημα ότι υπάρχει έμμεση δημοσιονομική σύνδεση.

Δημοψήφισμα για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση;

Το Συμβούλιο θα αποφανθεί, επίσης, σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημόσιου δημοψηφίσματος που θα μπορούσε να σταματήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην πορεία. Μια συνταγματική τροποποίηση που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν από το 2008, επιτρέπει τη διεξαγωγή ενός «δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία των πολιτών», εάν μια πρόταση κερδίσει την υποστήριξη του ενός πέμπτου των βουλευτών και την υποστήριξη του ενός δεκάτου των ψηφοφόρων. Η αριστερή συμμαχία NUPES προσπαθεί να διεξαγάγει εθνική ψηφοφορία για την ψήφιση νόμου που θα περιορίζει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 έτη.

Αυτό θα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, ακόμη και αν το Συμβούλιο αποφασίσει ότι μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα. «Είναι πολύ πιθανό το Συμβούλιο να επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά αυτό δεν θα εμπόδιζε απαραίτητα τον Εμανουέλ Μακρόν να θέσει σε εφαρμογή τον νόμο του» δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής, Μπρούνο Κοτρέ. «Όσο για τη συλλογή σχεδόν 5 εκατομμυρίων υπογραφών μέσα σε εννέα μήνες πριν από την εφαρμογή του νόμου – λοιπόν, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο» πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο θα πρέπει, επίσης, να εξετάσει και μερικές προσφυγές κατά του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων από το NUPES και από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, δήλωσε ο Μπρούνο Κοτρέ: «Το Συνταγματικό Συμβούλιο έχει αποκλειστικά νομικό ρόλο και δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την πολιτική». Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, Λοράν Φαμπιούς, πρέπει τελικά να αναθέσει σε ένα από τα άλλα μέλη του Συμβουλίου να συντάξει μια ανάλυση του νομοσχεδίου. Όποιος επιλεγεί, μπορεί να αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου και μπορεί να συναντηθεί με τους πολιτικούς που βρίσκονται πίσω από τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί. Μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση, ο συντάκτης της την παρουσιάζει στο υπόλοιπο Συμβούλιο.

Στη συνέχεια, τα μέλη του Συμβουλίου παίρνουν τον λόγο για να μοιραστούν τις θέσεις τους σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης. Η απλή πλειοψηφία των εννέα μελών αποφασίζει για το θέμα και ο πρόεδρος του Συμβουλίου ψηφίζει τελευταίος, δίνοντας την αποφασιστική ψήφο αν χρειαστεί. «Εάν ορισμένα μέρη του νομοσχεδίου ακυρωθούν, αλλά παραμείνει η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, αυτό δεν θα αποτελεί σε καμία περίπτωση απάντηση στην αναταραχή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του CFDT, του μεγαλύτερου και πιο μετριοπαθούς συνδικάτου της Γαλλίας.

Αριστεροί πολιτικοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να απαιτούν τον τερματισμό της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, ακόμα και αν το Συνταγματικό Συμβούλιο την αποδεχθεί.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Κόβει επιδόματα και φοροαπαλλαγές μετά τις εκλογές

*Του Γιάννη Αγουρίδη - Εν μέσω εκτεταμένης ακρίβειας και...

Χάρης Δούκας: Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο

Επιστολή για το θέμα του μπόνους ορόφων σε ενεργειακές...
Διαφήμιση