Γαλλία: Οργή λαού κατά Μακρόν για τις αντιδημοκρατικές επιλογές του

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη, ίσως, κρίση της πολιτικής του καριέρας βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος μετά την απόφασή του να συγκρουστεί μετωπικά με πολίτες, εργαζόμενους και συνδικάτα, αλλά και να απαξιώσει το πολιτικό σύστημα της χώρας προκειμένου να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που έχει φέρει έκρηξη οργής.

Για ακόμη μια ημέρα διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, την αναστροφή του άρθρου 49.3 που ενεργοποιήθηκε για να περάσει το συνταξιοδοτικό χωρίς ψηφοφορία από τη Βουλή, αλλά και την αποκαθήλωση της κυβέρνησης Μακρόν.

Στο Παρίσι φοιτητές και εργαζόμενοι προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ οι εργάτες στα απορριμματοφόρα παρέτειναν για 12η ημέρα την απεργία τους. 

Την ίδια στιγμή η πλας ντε λα Κονκόρντ, κοντά στην έδρα της Εθνοσυνέλευσης, βρίσκεται στο επίκεντρο με χιλιάδες να συγκεντρώνονται και σήμερα το βράδυ απαιτώντας από τον Εμανουέλ Μακρόν να κάνει πίσω. 

Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και προχώρησαν σε ετοιμασίες για να παραμείνουν όλη τη νύχτα, ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία που έκανε χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Ηγέτες των συνδικάτων και κυρίως του πανίσχυρου CGT έχουν απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες να φύγουν από σχολεία, εργοστάσια και άλλους εργασιακούς χώρους και να κατέβουν στους δρόμους κατά του Μακρόν, ωστόσο ζητούν ειρηνικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, πάντως, δίνουν ραντεβού για τις 23 Μάρτη, όπου έχει εξαγγελθεί μεγάλη γενική απεργία.

Οι προτάσεις μομφής και ο τρίτος σκόπελος

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όμως, είναι μπροστά και σε μια μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη, καθώς τη Δευτέρα θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον του νομοσχεδίου, αλλά και της κυβέρνησής του.

Τότε θα συζητηθεί η πρόταση μομφής που κατέθεσε η κεντρώα συμμαχία LIOT και συνυπογράφει και ο συνασπισμός της Αριστεράς και  εφόσον συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (287) ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση καταρρέει.

Ξεχωριστή πρόταση μομφής έχει καταθέσει και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, αλλά δεν έχει πιθανότητες να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων. 

Τα σενάρια για τις εξελίξεις

• Eάν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε η κυβέρνηση παραιτείται και ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται. Ο Γάλλος πρόεδρος είτε θα ορίσει νέο πρωθυπουργό είτε θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.

• Eάν δεν υπερψηφιστεί, τότε υπάρχουν δύο δυνατότητες:

α. Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του νόμου από τη Βουλή (μέσω του άρθρου 49.3) και με την υπογραφή 60 βουλευτών ή 60 γερουσιαστών.
 
β. Διενέργεια δημοψηφίσματος μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία:

Με πρωτοβουλία του ενός πέμπτου των μελών της Εθνοσυνέλευσης -δηλαδή 185 βουλευτών- μπορεί να οργανωθεί δημοψήφισμα. Για να είναι έγκυρο θα πρέπει να έχει τη στήριξη του 1/10 των ψηφοφόρων, δηλαδή να συγκεντρωθούν οι υπογραφές περίπου 4.800.000 ατόμων εντός διαστήματος 9 μηνών.

Εάν ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη δημοσίευση της μεταρρύθμισης, πράγμα στην περίπτωση αυτή θεωρείται σχεδόν αδύνατον.

Ακόμη κι εάν αποτύχει η διαδικασία της πρότασης μομφής, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο και θα έχει τον τελευταίο λόγο και μπορεί να μην επικυρώσει τη μεταρρύθμιση, στέλνοντάς την πίσω στην κυβέρνηση.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: AP | Lewis Joly

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Ηεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική εξέταση...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...
Διαφήμιση