Γαλλία: Ο Σαρκοζί, πρωταθλητής διαφθοράς

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πολ Μπισμούτ λεγόταν ο Νικολά Σαρκοζί όταν, το 2014, με τον δικηγόρο του προσπαθούσε να αποφύγει την παρακολούθησή του από τις αστυνομικές Αρχές στο πλαίσιο μιας σοβαρής έρευνας υπόθεσης διαφθοράς. Η υπόθεση διαφθοράς έρχεται τώρα στο προσκήνιο λόγω του Εφετείου του πρώην Πρόεδρου της Γαλλίας, θυμίζοντας παράλληλα ότι η γαλλική Δικαιοσύνη μπορεί να καταδικάζει ακόμη και πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει με το σπαθί του κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στο πάνθεον της σύγχρονης γαλλικής Ιστορίας. Έχει «κατακτήσει» πολλές πρωτιές, όμως για τους λάθος λόγους. Η δίκη του στο Εφετείο δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Μία ψηφίδα ενός πλέγματος περίπλοκων υποθέσεων διαφθοράς. Ο «Σαρκό» βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών δικαστικών υποθέσεων που τον βαραίνουν και που είναι σε εξέλιξη. Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας (2007-2012), που η θητεία του σφραγίστηκε από την επίδειξη αυταρχισμού κατά των νέων και των μεταναστών και την εφαρμογή σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έχει ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα πέρσι, την 1η Μαρτίου, σε τρία χρόνια φυλακή για διαφθορά δικαστή εν ενεργεία και δωροδοκία, στο πλαίσιο της υπόθεσης τηλεφωνικής παρακολούθησης «Πολ Μπισμούτ». Ο πρώην Πρόεδρος γλύτωσε την έκτιση του ενός έτους φυλάκισης (τα άλλα δύο ήταν με αναστολή) με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» χάρη στην άσκηση της έφεσης από τον ίδιο και την Οικονομική Εισαγγελία, η οποία είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες.

Ο «Σαρκό» είναι λοιπόν ο πρώτος Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που δικάζεται για διαφθορά και είναι επίσης ο πρώτος Πρόεδρος που καταδικάζεται σε φυλάκιση, ενώ εμπλέκεται ούτε σε μία ούτε σε δύο, αλλά σε… έξι υποθέσεις διαφθοράς. Από τις παραγγελίες δημοσκοπήσεων από την Προεδρία της Δημοκρατίας επί της θητείας του ή την υπόθεση της χρηματοδότησής του από τη δισεκατομμυριούχο Μπετανκούρ (που έχουν πλέον αρχειοθετηθεί) έως τις γκρίζες σχέσεις του με τον Καντάφι και τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007, την υπόθεση Bygmalion ή εκείνη που ονομάζεται Reso-Garantia, μια ασφαλιστική εταιρεία ρωσικών συμφερόντων ή αυτή που εκδικάζεται σήμερα στο Εφετείο, την υπόθεση «Πολ Μπισμούτ» – πρόκειται για σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς. Μετά την καταδίκη του Μαρτίου, τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Σαρκοζί καταδικάστηκε και για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών του δαπανών στην εκστρατεία του 2012. Ο Σαρκοζί άσκησε ξανά έφεση.

Ο Πολ Μπισμούτ του… καρτοκινητού

Η υπόθεση που είναι σήμερα σε εξέλιξη στο Εφετείο πήρε το όνομά της από την καρτοκινητή γραμμή που είχε ανοίξει ο συγκατηγορούμενος (μαζί με τον πρώην ανώτατο δικαστικό Ζ. Αζιμπέρ) του Σαρκοζί, δικηγόρος Τιερί Ερζόγκ, για κάποιον «Πολ Μπισμούτ». Ο πρώην Πρόεδρος κατηγορείται ότι το 2014 είχε προσπαθήσει να αποσπάσει πληροφορίες από έναν ανώτατο δικαστικό (τον Αζιμπέρ) για μια διαδικασία που ήταν τότε σε εξέλιξη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση Μπετανκούρ. Σε αντάλλαγμα, ο πρώην Πρόεδρος θα μεσολαβούσε για μια καλή θέση για τον δικαστικό στο… Μονακό. Ο «Σαρκό», με δηλώσεις του πάντοτε σε πολύ υψηλούς τόνους, παραμένει σταθερός στις απόψεις του ότι δεν έχει διαπράξει κανένα σφάλμα. «Να συγχωρήσετε την έντασή μου, αλλά όταν κάποιος είναι αθώος, είναι αγανακτισμένος» ήταν η δήλωσή του προς το προεδρείο του Εφετείου την πρώτη ημέρα της διαδικασίας.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν τα ηχητικά των συνδιαλέξεων του «Πολ Μπισμούτ» με τον δικηγόρο Ερζόγκ, που ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα υπό αυστηρή επιτήρηση, καθώς ακροατήριο και εκπρόσωποι του Τύπου υποχρεώθηκαν να κλείσουν τα κινητά τους και να τα παραδώσουν σε πλαστικά σακουλάκια, ενώ απαγορεύτηκε η χρήση υπολογιστών. Μικρές αφίσες παντού προειδοποιούσαν ότι τυχόν παράβαση των όρων αυτών και ηχογράφηση των ηχητικών επιφέρει πρόστιμο 18.000 ευρώ.

Στην υποτιθέμενη σίγουρη γραμμή «Μπισμούτ» ο Σαρκοζί ακούγεται να λέει: «Έχω ραντεβού στις 12 με τον υπουργό. Μπορείς να πεις στον Ζιλμπέρ ότι θα κάνω την ενέργεια». Σε άλλη συνομιλία η «ενέργεια» ονομάζεται «το κόλπο στο Μονακό». Ακούγονται μάλιστα να προετοιμάζουν μια συνομιλία τους στην «επίσημη» γραμμή, που ξέρουν ότι παρακολουθείται, ο Σαρκοζί αναφέρεται σε «δικαστές που ακούνε». «Θα σου πω αυτό, θα μου απαντήσεις το άλλο». «Α, ναι, καλή ιδέα, σου τηλεφωνώ στην άλλη γραμμή». Στην επίσημη γραμμή το ύφος είναι πολύ διαφορετικό. Κάπως πιο θεατρικό, όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο. Κακοπαιγμένο, με μια λέξη. «Γεια σου, Τιέρι, πώς πας;» «Καλά είσαι, Νικολά;», απαντά ο Ερζόγκ, για να λάβει τη διόλου τυχαία απάντηση: «Θέλω να σου πω ότι στο Μονακό δεν κατάφερα να μιλήσω για τον Ζιλμπέρ. Δεν μπορώ να ζητήσω κάτι για κάποιον που δεν τον γνωρίζω πολύ καλά». Είναι ακριβώς ό,τι υποστηρίζει η υπεράσπιση του πρώην Προέδρου. Ότι δηλαδή δεν μεσολάβησε για να αποσπάσει μια σημαντική θέση στο Μονακό ο ανώτατος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ με αντάλλαγμα πληροφορίες για τότε σε εξέλιξη του σκανδάλου Μπετανκούρ… Μια εκδοχή που έχει ήδη απορρίψει το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο και που τώρα η εκδίκαση στο Εφετείο φέρνει ξανά στη δημοσιότητα, θυμίζοντας το πολυπλόκαμο δίκτυο υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται ο «Σαρκό». Πρωταθλητής, μακράν, διαφθοράς και κάθε είδους διαπλοκής, παρά τις επίμονες αρνήσεις του, εκείνος που εκλέχθηκε το 2007 ως το… νέο αίμα της συντηρητικής παράταξης.

*της Ελένης Τσερεζόλε

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Quo vadis, Europa?

Το ερώτημα του τίτλου ίσως ακούγεται και διαβάζεται ως...

Παραλήρημα της Βούλτεψη για ακρίβεια: «Στη Μαδρίτη κοιμούνται στις μπανιέρες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαθήματα οικονομίας έδωσε η Σοφία Βούλτεψη που στην προσπάθειά της να...

Η διπλή «μάχη» του ΣΥΡΙΖΑ για εξαήμερη εργασία και ιδιωτικό χρέος

Στην εξαήμερη εργασία και στο δυσβάστακτο για τους πολίτες ιδιωτικό χρέος επικεντρώνει σε...

Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Τραγικές οι συνθήκες εργασίας / Λέμε όχι στις σεζόν-κόλαση

*Της Μικαέλας Σάβα - Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον τουρισμό...
Διαφήμιση