Γαλλία: Η ώρα της κρίσης για τον Μακρόν – Τεράστια η κοινωνική οργή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αντιμέτωπη με την τεράστια κοινωνική οργή είναι η κυβέρνηση Μακρόν σε συνθήκες γενικευμένης αναταραχής, καθώς η γαλλική Εθνοσυνέλευση ετοιμάζεται να συζητήσει και να ψηφίσει επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά του προέδρου Μακρόν.

Ο Μακρόν βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας των συνδικάτων, τη σταθερή συμμετοχή εκατομμυρίων Γάλλων στις πορείες διαμαρτυρίας και τις καταλήψεις πανεπιστημίων σχολείων, καθώς φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία της γαλλικής κοινωνίας έχει απορρίψει εν συνόλω το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από την κεντρώα συμμαχία LIOT και συνυπογράφει και ο συνασπισμός της Αριστεράς με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει το νομοθετικό σώμα για να περάσει το νομοσχέδιο, χρησιμοποιώντας το «παραθυράκι» του άρθρου 49.3 του συντάγματος. Αυτή η τελευταία εξέλιξη πυροδότησε εκ νέου την οργή των διαμαρτυρόμενων πολιτών, αφού η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να λάβει ακόμη και τώρα υπόψιν τη λαϊκή βούληση.

Ξεχωριστή πρόταση μομφής έχει καταθέσει και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, όμως δεν έχει πιθανότητες να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων. 

Μετά από δύο μήνες διαμαρτυριών και απεργιών διαρκείας με πρωτοφανές ενιαίο μέτωπο όλων των συνδικάτων, η οργή ξεχείλισε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με διαδηλώσεις και γενικευμένες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές γαλλικές πόλεις. Περισσότερες απεργίες σιδηροδρομικών, αεροπορικών, καθώς και καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων προγραμματίζονται για την ερχόμενη βδομάδα.

Στα τάρταρα η δημοτικότητα του Μακρόν

Ενδεικτικό της επικρατούσας συνθήκης είναι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της προεδρικής του θητείας, η δημοτικότητα του έχει πέσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, από την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας του ήταν το 2018 όταν είχε υποχωρήσει στο 23% εν μέσω των κινητοποιήσεων τότε των Κίτρινων Γιλέκων. Πολλοί μάλιστα, παραλληλίζουν τις τωρινές διαμαρτυρίες σε μαζικότητα και ένταση με εκείνες του 2019 των Γιλέκων.

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν εξαγριωμένοι από την επιμονή του Μακρόν στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που πέρασε με προεδρικό διάταγμα. Ο ίδιος, αν και αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του, τηρεί σιγή ιχθύος, ενόψει της αυριανής διακομματικής πρότασης μομφής.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής θα κριθεί από τις ψήφους του δεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Λείπουν τουλάχιστον 32 ψήφοι για να περάσει η πρόταση μομφής και να πέσει η γαλλική κυβέρνηση. «Νομίζω ότι δεν θα υπάρχει πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση. Αξίζει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει πολιτική αταξία; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του” τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Η πρόταση μομφής θεωρείται πάντως απίθανο να περάσει, καθώς απαιτείται μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση όλων των αντιμαχόμενων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο από όλο το πολιτικό φάσμα –από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και τη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων του Νικολά Σαρκοζί– προκειμένου να επιτευχθεί το υψηλό όριο της απόλυτης πλειοψηφίας των 287 ψήφων.

Στο μεταξύ, το πολιτικό γραφείο της εκλογικής περιφέρειας του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Ερίκ Σιοτί, στη νότια πόλη της Νίκαιας, λεηλατήθηκε το Σαββατοκύριακο. Διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα  έβαψαν συνθήματα με σπρέι στους τοίχους, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να ασκηθεί πίεση υπέρ της πρότασης μομφής. 
«Θέλουν μέσω της βίας να ασκήσουν πίεση στην ψήφο μου τη Δευτέρα. Δεν θα υποκύψω ποτέ στους νέους μαθητές του Τρόμου», έγραψε ο Σιοτί στο Twitter.

Τα σενάρια για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

• Eάν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε η κυβέρνηση παραιτείται και ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται. Ο Γάλλος πρόεδρος είτε θα ορίσει νέο πρωθυπουργό είτε θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.

• Eάν δεν υπερψηφιστεί, τότε υπάρχουν δύο δυνατότητες:

α. Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του νόμου από τη Βουλή (μέσω του άρθρου 49.3) και με την υπογραφή 60 βουλευτών ή 60 γερουσιαστών.
 
β. Διενέργεια δημοψηφίσματος μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία:

Με πρωτοβουλία του ενός πέμπτου των μελών της Εθνοσυνέλευσης -δηλαδή 185 βουλευτών- μπορεί να οργανωθεί δημοψήφισμα. Για να είναι έγκυρο θα πρέπει να έχει τη στήριξη του 1/10 των ψηφοφόρων, δηλαδή να συγκεντρωθούν οι υπογραφές περίπου 4.800.000 ατόμων εντός διαστήματος 9 μηνών.

Εάν ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη δημοσίευση της μεταρρύθμισης, πράγμα στην περίπτωση αυτή θεωρείται σχεδόν αδύνατον.

Σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης, πάντως, το προεδρικό διάταγμα για το συνταξιοδοτικό αυτομάτως ακυρώνεται.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αρβανίτης για emails Ασημακοπούλου: Κυβέρνηση και υπουργείο Εσωτερικών να δώσουν αξηγήσεις

«Αναξιόπιστη και υπόλογη η κυβέρνηση Μητσοτάκη» για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου,...

Ανδρουλάκης: “Είναι ανάγκη στις ευρωεκλογές να αναδειχθεί ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση” (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου πρέπει «να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή...

Καιρός: Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος που θα φέρει βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το επόμενο 24ωρο με περαιτέρω...
Διαφήμιση