Nόμος του κράτους είναι και επίσημα πλέον το νέο συνταξιοδοτικό στη Γαλλία μετά και την απόρριψη των προτάσεων δυσπιστία κατά της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν.
Η Πύρρειος νίκη όμως του Μακρόν ήταν αυτή που πυροδότησε για ακόμα μια ημέρα και νύχτα την οργή του κόσμου ο οποίος βρέθηκε και πάλι στους δρόμους διαμαρτυρόμενος και στήνοντας οδοφράγματα.
Το νομοσχέδιο που ανεβάζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη πέρασε με τη βοήθεια του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος και μετά την απόρριψη των προτάσεων δυσπιστίας, τίθεται σε ισχύ.
Ωστόσο, μόνο ήσυχος δεν θα μπορεί να κοιμάται ο Γάλλος πρόεδρος με το οριακό νούμερο της ψηφοφορίας επί των προτάσεων δυσπιστίας.
Το βράδυ της Δευτέρας η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δεν πέρασε από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για μόλις εννέα ψήφους, καθώς υπέρ της πρότασης που είχε καταθέσει η κεντρώα ομάδα Liot ψήφισαν 278 βουλευτές, ενώ χρειάζονταν 287 για να πέσει η κυβέρνηση (συνολικά τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης είναι 577).
Μια δεύτερη πρόταση μομφής είχε καταθέσει και ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν που συγκέντρωσε 94 ψήφους.
Τελικά, οι ψήφοι των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι πρότειναν πέρυσι την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη υψηλότερα, στα 65 έτη, ήταν μόλις αρκετές για να σωθεί η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, ειδάλλως θα είχε πέσει αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση μομφής, υποχρεώνοντας τον κ. Μακρόν είτε να ορίσει νέα κυβέρνηση είτε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές.
Σύμφωνα με αναλυτές ιδιαίτερη βαρύτητα στην τελική ψήφο – ειδικά των Ρεπουμπλικανών – έπαιξαν οι πληροφορίες ότι ο Γάλλος πρόεδρος, αν κατέρρεε η κυβέρνηση, θα διέλυε τη Βουλή και θα προκήρυσσε εκλογές, στις οποίες υπήρχε σημαντικός κίνδυνος πρώτο κόμμα να βγει ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν.
Ραντεβού στους δρόμους
Στους δρόμους βρέθηκαν για ακόμη μια ημέρα οι Γάλλοι με τις διαδηλώσεις να είναι οι μεγαλύτερες μετά το 2017 τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν είχε έρθει αντιμέτωπος με τα «Κίτρινα Γιλέκα», με τα οδοφράγματα να έχουν κυρίως την τιμητική του το βράδυ της Δευτέρας.
Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέα γενική απεργία την Πέμπτη (23/3) ενώ όλες αυτές τις μέρες έχουν επηρεαστεί διάφοροι τομείς, όπως οι συγκοινωνίες, τα διυληστήρια αλλά και η αποκομιδή απορριμάτων.
Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν την Τρίτη και την Τετάρτη το 20% των πτήσεων τους προς το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού και της Μασσαλίας-Προβηγκίας (νοτιοανατολικά).
«Θα συναντηθούμε ξανά την Πέμπτη», είπε η Ελέν Μαγιάνς, του αριστερού συνδικάτου CGT, σε χθεσινή συγκέντρωση στο Παρίσι.
101 συλλήψεις το βράδυ της Δευτέρας
Σε τουλάχιστον 101 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.
Μια πορεία από εκατό άτομα, κυρίως νεαρούς, διαδήλωσε λίγο μετά τις 21:00 στη rue Réaumur και στη οδό Μονμάρτρη, αναποδογυρίζοντας τους κάδους απορριμμάτων των εμπόρων. Τους ακολούθησαν αστυνομικοί της BRAV-M με μοτοσικλέτες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, σε μικρές ομάδες, οι διαδηλωτές κινούνταν στο κέντρο της πρωτεύουσας, αναποδογυρίζοντας ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα στο πέρασμά τους ή βάζοντας φωτιά σε κάδους σκουπιδιών.
Σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ του AFP, δεν ήθελαν κάποια εμπλοκή από την αστυνομία, αλλά ήταν περισσότερο ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πάντως το κόσμο από το να συνεχίσει να βρίσκεται στον δρόμο, η αστυνομία χρησιμοποίησε επανειλημμένα δακρυγόνα.
Πηγή: ieidiseis.gr
Φωτογραφία: AP Photo/Lewis Joly