Φτηνή απολογία Μητσοτάκη στη Βουλή για τις υποκλοπές – Αρνήθηκε κάθε ευθύνη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Χωρίς ούτε μία λέξη ως απάντηση στα καυτά ερωτήματα που αναδύονται από τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών και με μία φθηνή προσπάθεια συμψηφισμού προσπάθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεφύγει από τον κλοιό των πιέσεων της αντιπολίτευσης κατά την πρωτολογία του στη βουλή. Προσπάθησε, μάλιστα να εργαλειοποιήσει ακόμα και το πρόσφατο περιστατικό στον Εβρο αλλά και τις τελευταίες προκλήσεις του Ερντογάν για να εμφανίσει τη χώρα ως απειλούμενη από κέντρα ξένα και δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση και το χάος.

Σε όλη την ομιλία του, ήταν εμφανής η αγωνία του κ. Μητσοτάκη να εμφανίσει εαυτόν έξω από το κάδρο των υποκλοπών, όπως και η προσπάθειά του να ξεφύγει από τα αμείλικτα ερωτήματα με την τακτική του «δεν ήξερα, δεν γνώριζα». Και ήταν τόση η νευρικότητα του που κάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια αν πιστεύει ότι η επισύνδεση δεν ήταν νόμιμη, ενώ είναι γνωστό ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη προσφύγει.

Εξίσου εμφανής ήταν και η αγωνία του πρωθυπουργού να απαντήσει στις εσωτερικές πιέσεις που του ασκούνται, είτε για παραίτηση, είτε για προσφυγή στις κάλπες, επαναλαμβάνοντας σχεδόν εμμονικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, την επόμενη άνοιξη.

Σε όλη την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να εμφανίσει ως διαχρονικό πρόβλημα τα κενά στη λειτουργία της ΕΥΠ και ως ευθύνη του συνόλου των πολιτικών κομμάτων την κάλυψή τους.

Να πάει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια ο κ. Ανδρουλάκης αν πιστεύει ότι η επισύνδεση ήταν παράνομη

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης υπονόησε ότι πίσω την υπόθεση βρίσκονται κέντρα που θέλουν την Ελλάδα αδύναμη.

Ταυτόχρονα, σε μία ομιλία «επιθετικά αμυντική», ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι η νόμιμη επισύνδεση ήταν λάθος, οδηγώντας σε παραίτηση τον τότε διοικητή της ΕΥΠ και τον Γ.Γ. του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα, όμως, κατέθεσε στα πρακτικά δηλώσεις του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος, η σύζυγος και η κόρη του παρακολουθούντο όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και δυνάμει πρωθυπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε, δε, τον κ. Ανδρουλάκη να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια αν πιστεύει ότι η επισύνδεση ήταν παράνομη.

«Παίρνω τον λόγο με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις σε όποια κενά διαπιστώνονται ότι θα γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και με την πεποίθηση ότι παρά τη μεγάλη τοξικότητα μπορούμε να αναζητήσουμε συγκλίσεις σε πεδίο όπως αυτό της εθνικής ασφάλειας. Τα λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει να βρουν την ώριμη απάντηση» σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, όταν πληροφορήθηκε τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι η νόμιμη επισύνδεση ήταν λάθος. «Απάντησα αμέσως με αλλαγές στην ΕΥΠ και στη Γ.Γ. του πρωθυπουργού αλλά και με πρόσθετες πρωτοβουλίες. Δέχθηκα αμέσως η υπόθεση να έρθει στην Ολομέλεια και συμφώνησα να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή με εισήγηση της μειοψηφίας που καθιερώθηκε από αυτή την κυβέρνηση και καλά κάνετε σήμερα και το αξιοποιείτε», είπε και πρόσθεσε:

«Κατέθεσα 4 τομείς αλλαγών που συνιστούν μια νέα πραγματικότητα στον μυστικό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί σήμερα η ΕΥΠ. Πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Διότι συνέβαλε καθοριστικά για να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο. Η ΕΥΠ έχει μόνιμο και διαρκές μέτωπο με την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία, βοηθώντας στην εξάρθρωσή της. Είναι επιτυχίες που σχεδόν ποτέ δεν γίνονται γνωστές. Ένα λάθος όμως αποκτά μεγάλες διαστάσεις λόγω της φύσης της ΕΥΠ. Είναι ένας εθνικός βραχίονας και δεν επιτρέπεται να παραλύσει ούτε στιγμή. Ένα ολίσθημα δεν αρκεί και δεν πρέπει να μηδενίσει ένα μετρήσιμο έργο.

Οι μυστικές ισορροπίες κινούνται εξ ορισμού σε μία λεπτή γραμμή. Η αναγκαία μυστικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες. Όπως ενημερώθηκα, υπάρχουν σήμερα περίπου 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν παράνομα στην αγορά και παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα. Είναι προβλήματα που η σύγχρονη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσει.»

Είπε επίσης:

«Επιμένω σε αυτή τη μεγάλη εικόνα γιατί αυτή θα αναμετρηθεί με τα δύσκολα στοιχήματα της συγκυρίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να εκτρέψουν την πορεία. Γνωρίζω επίσης πως υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις και αυτές που δεν αντέχουν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Στην Ελλάδα δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια που κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια και δραχμές, δεν θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ από ξένα συμφέροντα. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν κάνουν πίσω, αυτήν την απόφαση δεν την εκχωρούμε σε κανένα. Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, χωρίς να αναλογίζετε τι σημαίνει, δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία, που πιέζετε; Για να οδηγήσετε την χώρα σε αστάθεια. Εγώ θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της 4ετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε. Αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Δεν θα χάσουμε ποτέ το στόχο της Ελλάδος που αξίζουμε».

Για τις νόμιμες επισυνδέσεις

Για τις νόμιμες επισυνδέσεις είπε ότι εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά όπως όριζε η διάταξη που ψηφίστηκε από εσάς. Η διαφορά ήταν ότι αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει άλλα φίλτρα στην συγκεκριμένη υπόθεση, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είπε ακόμα ότι μπήκε άλλο ένα φίλτρο με την προσθήκη δεύτερου εισαγγελέα. «Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών κινούνται από το απόρρητο και εκεί οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους και τα στελέχη τους δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή κάλεσε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά «καθώς γνωρίζετε ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν».

Αναφερόμενος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την έρευνα που κάνει, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για έναν ακέραιο δικαστικό ο οποίος δεν πρέπει να στοχοποιείται.

Καλώ τον Ανδρουλάκη να προσφύγει στα ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια

«Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια», είπε αναφερόμενος στη νομιμότητα της επισύνδεσης.

«Δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα αρχεία μιας μυστικής υπηρεσίας όπως κάνατε με την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Εμφανίζεστε ως προστάτες των θεσμών που εσείς πριονίζετε με τις δικές σας συμπεριφορές», είπε ακόμα.

Τόνισε ακόμα ότι τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με βάση την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία και έχει την δύναμη να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις της με διαρθρωτικές τομές.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είπε, μεταξύ άλλων:

«Θα προσέξατε ότι απέφυγα να αναφερθώ ως τώρα στα όσα ανεύθυνα έχουν ακουστεί ως τώρα από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκπλήσσομαι. Σε κάθε εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι, με μία χαιρέκακη προσέγγιση. Απέναντι στην πανδημία και το νέο ΕΣΥ, στο μεταναστευτικό και τη θωράκιση των συνόρων, απέναντι στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, απέναντι στα γενναία μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τώρα απέναντι στις προσπάθειες θωράκισης της ΕΥΠ.

Η ζωή θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας. Γιατί η κυβέρνηση είχε το θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να πάρει μέτρα για να διορθώσει το λάθος. Τόλμησα να διαχωρίσω τη θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών κι εσείς κουνάτε το δάκτυλο, έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο.

Πάει πολύ, κύριε Τσίπρα εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, που σας έχουν καταγγείλει πέντε πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις : Πανούσης, Βαλαβάνη, Κοτζιάς, Λαφαζάνης και Βαρουφάκης.

Κάλεσε, μάλιστα, τον παριστάμενο κ. Βαρουφάκη να αποσαφηνίσει πρωθύστερη δήλωσή του στη βουλή ότι «επί του κ. Ρουμπάτη, το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε ακόμα και εναντίον της κυβέρνησής μας». Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας για το θέμα αυτό, κύριε Βαρουφάκη.

Εσείς, κύριε Τσίπρα που διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας, δεν ήσασταν ο πρωθυπουργός που υπεκλάπησαν email μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας μία ημέρα πριν εξετάσει την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά;»

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν μία επιχειρησιακή αστοχία ως μία τάχα εντολή της κοινωνίας προς την κυβέρνηση.

Εκλογές του χρόνου την άνοιξη

«Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν κάποια λιμάνια από τα οποία κάποιοι ζητούσαν ρούβλια. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Σε όσους σκέφτονται έτσι.

Εγώ δεν κάνω πίσω και οι έλληνες δεν κάνουν πίσω. Στη Δημοκρατία μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του. Και αυτή την δυνατότητα δεν την εκχωρεί σε κανέναν.

Ζητάτε εκλογές. Σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας ζητάτε να μπει η χώρα σε ένα περιβάλλον αστάθειας για δύο τρεις μήνες. Δεν βλέπετε τί γίνεται στην Ιταλία; Για σκεφτείτε, κύριε Τσίπρα, τί θα γίνει με μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ζητάτε εκλογές για να κάνετε το χατίρι σε όσους δεν θελουν τον Μητσοτάκη. Εγώ θα αναλάβω το κόστοςΘα περάσουμε μαζί αυτόν τον δύσκολο χειμώναΔεν θα υπαναχωρήσω. Και στο τέλος του, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν υποτάσσεται ούτε σε πιέσεις, ούτε σε παθογένειες, ούτε σε δικές της αδυναμίες. Πέρσι τέτοια εποχή μίλησα με θάρρος δημόσια για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Δεσμεύτηκα όμως ότι θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Και σήμερα ο μηχανισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα. Σήμερα η Ελλάδα είναι αυτή που συνδράμει την Ελλάδα και την Πορτογαλία και όχι το ανάποδο. Η Δημοκρατία δεν ανέχεται τις σκιές. Θα τις διαλύσουμε. Αν είναι να χάσουμε ένα μέρος του πολιτικού μας κεφαλαίου, ας είναι.»

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση