Fridays for Future: Διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα, αλλά και στην Ευρώπη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η διεθνής κινητοποίηση νέων «Fridays for Future» επέστρεψε από χθες το απόγευμα, με τις Οργανώσεις της Συμμαχίας για το Κλίμα, που κάλεσαν τους μαθητές και τους νέους να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα ενάντια στην κλιματική κρίση διεκδικώντας περιβαλλοντικά μέτρα από την κυβέρνηση.

Στην Αθήνα χιλιάδες νέες και νέοι με πολύχρωμα πλακάτ διαδήλωσαν κατά της κλιματικής κρίσης, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Η διαδήλωση με κατεύθυνση το Μοναστηράκι ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μεγάλου παγκόσμιου Έλληνα, του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι νέοι και οι νέες φώναζαν «είμαστε εμείς η γενιά της αλλαγής», ρυθμικά κατηφόρισαν την οδό Ερμού. Όπως τόνισαν διαδηλωτές, είναι υποχρέωσή μας να κινητοποιηθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να μιλήσουμε για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ας κάνουμε μαζί την αρχή». 

«Είναι συγκινητική η παρουσία του κόσμου σε αυτή τη μεγάλη πορεία με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Γι’ αυτό και το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους. Σε όποιον θέλει στο μέλλον να κοιτάζει τα νέα άτομα στα μάτια ξέροντας ότι έκανε ότι μπορούσε για εκείνα», υπογράμμισαν οι διοργανωτές.

ο ελληνικό τμήμα του διεθνούς κινήματος «Συμμαχία για το Κλίμα», που καλούσε σήμερα στο Σύνταγμα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αποτελεί μία συνεργασία οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του κλίματος ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες (περιβαλλοντικές, ανθρωπιστικές, κοινωνικές, εξάλειψης διακρίσεων, επαγγελματικές κ.ά.). Η Συμμαχία στηρίζει και συμμετέχει στην παγκόσμια δράση για το κλίμα που οργανώνεται με πρωτοβουλία του κινήματος νέων Fridays for Future, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, σε διάφορες πόλεις και στην Ελλάδα.

Σε συμμετοχή στην συγκέντρωση της Παρασκευής καλούσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης που όπως τόνιζε «κινούμαστε σε χρόνο δανεικό από τις επόμενες γενιές. Κάθε τόνος ορυκτών καυσίμων που εξορύσσουμε και καταναλώνουμε σήμερα, συμβάλλει στην περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη, προς ένα μέλλον που θα είναι μη βιώσιμο για τον άνθρωπο».

«Οι επόμενες γενιές διαδηλώνουν τις Παρασκευές για το Κλίμα και απαιτούν να μην τους παραδώσουμε μία ανεπιστρεπτί κόλαση» αναφέρει ο Π. Κόκκαλης. «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους στερήσουμε αυτή την ελπίδα αλλά αντιθέτως έχουμε κάθε υποχρέωση να την εξασφαλίσουμε».

Διαδηλώσεις στη Γερμανία

Διαδηλώσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Παρασκευές για το Κλίμα» πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη Γερμανία, εστιάζοντας στην κριτική ότι το περιβάλλον δεν συζητήθηκε επαρκώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η επικεφαλής της πρωτοβουλίας 18χρονη Σουηδή, Γκρέτα Τούνμπεργκ διαδηλώνει στο Βερολίνο μαζί με περίπου 20.000 άτομα, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 470 πόλεις της Γερμανίας.

Στη Βρετανία, το λιμάνι του Ντόβερ, που είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία φορτηγών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πως διαδηλωτές απέκλεισαν χθες την είσοδο και την έξοδό του.

Πηγές: avgi.gr – flash.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν από λιμό – Ελπίδες για ανακωχή

Χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν το επόμενο διάστημα, καθώς...

Ναι, ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους, τριγυρίζουν εκεί!!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Κι αν κάποτε οι...

Πανελλαδική Απεργία / Ένας χρόνος από τα Τέμπη – Οι συμμετέχοντες και τα αιτήματα – Τι ισχύει στα ΜΜΜ

Μεγάλη απεργία με πάρα πολλούς συμμετέχοντες είναι προγραμματισμένη για...

Μαρία Καρυστιανού: Η αλήθεια για τα Τέμπη θα κάνει κρότο μέχρι τη δικαίωση

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μαρία Καρυστιανού απαντά σε όσους έκαναν μαθήματα...
Διαφήμιση