Φραντσέσκο Τζιόρτζι για την Καϊλή: «Αφήστε την ελεύθερη, τα έκανα όλα για τα χρήματα»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έξω από το κάδρο του σκανδάλου φέρεται να προσπάθησε να βγάλει την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος σύμφωνα με βελγικά και ιταλικά ΜΜΕ ομολόγησε την εμπλοκή του στους εισαγγελείς και περιέγραψε τον δικό του ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα τα οποία επικαλούνται οι βελγικές Le Soir και Knack, αλλά και η ιταλική La Repubblica, κατά την ανάκριση ο Τζιόρτζι ομολόγησε ότι ήταν μέλος οργάνωσης που που λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνουν στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και αποφάσεις. Ρόλος του ήταν, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, να διαχειρίζεται τα χρήματα της «οργάνωσης», επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Πάντσερι.

Ο Τζιόρτζι και το «ηθικό χρέος του» στον Παντσέρι

Λεπτομέρειες από την κατάθεση του Φραντσέσκο Τζιόρτζι δίνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σύμφωνα με την οποία ο σύντροφος της Εύας Καϊλή κατά την ανάκρισή του είπε «έκανα τα πάντα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν» και δήλωσε ότι λυπάται.

Ο τριανταπεντάχρονος πρώην βοηθός στο Ευρωκοινοβούλιο περιέγραψε τη στενή σχέση του με τον Παντσέρι, που ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια, όταν βρέθηκε στο Βέλγιο για σπουδές. Όπως είπε, συναντήθηκαν πρώτη φορά σε ένα συνέδριο.

«Του ζήτησα να με βοηθήσει να κάνω πρακτική και το έκανε» και έτσι ξεκίνησε μια μακροχρόνια συνεργασία. Ο Παντσέρι έγινε ουσιαστικά ο μέντορας του Τζιόρτζι, που ως βοηθός του γνωρίστηκε με τους πολιτικούς κύκλους. Για τον λόγο αυτό, ένιωθε απέναντί του, είπε «μεγάλο ηθικό χρέος» και όταν ο Παντσέρι απέτυχε το 2016 να επανακλεγεί, ο Τζιόρτζι συνέχισε να τον βοηθά. 

Απέδωσε την απόφασή του λέγοντας ότι έτσι δείχνουν οι νεαροί Μιλανέζοι την «ευγνωμοσύνη τους» όταν κάποιος του βοηθά και πως έτσι άρχισε να φροντίζει για τα «οικονομικά» της οργάνωσης που προκάλεσε το μεγάλο αυτό σκάνδαλο.

Παραδέχθηκε ότι δεν το έκανε για χρήματα, αφού ο μισθός του ως βοηθός είναι γύρω στα 2.500 ευρώ το μήνα.

Υποστήριξε ότι αυτά τα χρήματα προορίζονταν μόνο για ίδιο και τον Πάνσέρι, λέγοντας ότι η Εύα Καϊλή δεν υπήρξε αποδέκτης χρημάτων. «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε ο σύντροφός μου να είναι ελεύθερος και να φροντίζει την 22 μηνών κόρη μας», είπε, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα και του συνηγόρου της συντρόφου του, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, που είπε ότι «τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της δεν της ανήκαν, ο Τζιόρτζι είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει απαντήσεις γι’ αυτά. Η ίδια δεν ήξερε τίποτα».

Μάλιστα ο Τζιόρτζι απέδωσε τις ενέργειές του στην «τύφλωση» που του προκάλεσε το γεγονός ότι βρέθηκε σε κάτι «μεγαλύτερο από αυτόν», αλλά και στην ηθική υποχρέωση προς τον Παντσέρι.

Τι λένε οι συνήγοροι των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο

Σύμφωνα με τη Knack, ο δικηγόρος του Παντσέρι υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει αυτές τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι «είναι ασυνήθιστο ΜΜΕ να έχουν στη διάθεσή τους έγγραφα που δεν έχουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων», κατηγορώντας τις εφημερίδες για «παραβίαση του απορρήτου της έρευνας».

Πάντως, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, ο Τζιόρτζι είπε ότι η σύντροφός του Εύα Καϊλή, που έχει πάρει προθεσμία για να απολογηθεί στις 22/12, δεν έχει καμία εμπλοκή στο σκάνδαλο και καμία γνώση του τι συνέβαινε. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, o Τζιόρτζι είπε ότι πρέπει να αποφυλακιστεί, και «να φροντίσει το παιδί τους».

Ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή είπε επίσης ότι υποπτεύεται πως ακόμη δύο άτομα ότι έλαβαν χρήματα μέσω του Παντσέρι: ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο και ο Βέλγος συνάδελφός του Μαρκ Ταραμπέλα, και οι δύο μέλη της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Ο δικηγόρος του Ταραμπέλα, στο σπίτι του οποίου έγινε ερευνα το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωσε ότι ο πελάτης του «δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας» και πως «παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης. Αρνείται πλήρως ότι έχει λάβει την παραμικρή πρόταση ή χρηματικό ποσό από οποιονδήποτε». 

Ο Αντρέα Κοτζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα της βελγικής εφημερίδας.

Ο δικηγόρος του Τζιόρτζι από την πλευρά του ισχυρίστηκε στη Knack ότι «τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που σας έχουν πει» και κάλεσε τα ΜΜΕ να δείξουν «τη μέγιστη προσοχή» σε ό,τι γράφουν.

Η εμπλοκή του Μαρόκου

Στα ίδια έγγραφα που επικαλούνται οι εφημερίδες Le Soir και La Repubblica αναδεικνύεται επίσης η εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο διαφθοράς μέσω της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας DGED (Direction générale des études et de la documentation), καθώς οι Παντσέρι, Κοτζολίνο και Τζιόρτζι φέρονται να ήταν σε επαφή με την DGED και με τον πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία, αλλά και με άλλους Μαροκινούς αξιωματούχους, οι οποίοι φαίνεται να βρίσκονταν σε «στενή επαφή» με άτομα που είναι ήδη ύποπτα για ενεργητική ή παθητική διαφθορά στο Κατάρ.

Από δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Δικαιοσύνης, Βενσάν φαν Κίκενμπορν, που μίλησε για «κράτος του Κόλπου», αλλά και για μια «χώρα το όνομα της οποίας έχει ήδη αναφερθεί στο Βέλγιο τα τελευταία χρόνια ως εμπλεκόμενη σε παρεμβολές», προκύπτει ότι οι παρεμβάσεις (σσ.: πιθανότατα του Μαρόκου) αφορούσαν ακόμη και τα αλιευτικά δικαιώματα.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών αυτής της χώρας έπαιζαν ενεργό ρόλο σε αυτές τις δραστηριότητες παρέμβασης. Τα ενδιαφέροντα μπορεί να είναι πολλά. Για να αναφέρουμε ένα: αλιευτικά δικαιώματα. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, θα μπορούσε να υπάρξει παρέμβαση μέσω δωροδοκίας. Είναι πολύ σοβαρές αυτές οι κατηγορίες».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση