Φόβητρο για τον Μητσοτάκη η «χαλαρή ψήφος» της πρώτης Κυριακής (αν υπάρχει δεύτερη)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής – Σε παγίδα μετατρέπονται οι κάλπες της πρώτης Κυριακής (αν υπάρχει δεύτερη κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει από τώρα) για τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την εποχή που ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αποκλείσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την συμμετοχή του κόμματός του σε ανάδειξη κυβέρνησης από τις εκλογές με απλή αναλογική. «Κυβέρνηση θα βγει από δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το νέο εκλογικό νόμο», είναι η μόνιμη επωδός του πρωθυπουργού, παρότι πρόσφατα, μια-δυο φορές, έδειξε να αμφιταλαντεύεται γύρω από το θέμα, πλην όμως επανήλθε γρήγορα στη συγκεκριμένη επιλογή του.

Η τακτική «κυβέρνηση από νέες εκλογές», ωστόσο, εμπεριέχει το σοβαρό κίνδυνο της «χαλαρής ψήφου». Παρότι η Νέα Δημοκρατία, παρά τις προσπάθειές της, δεν κατορθώνει να κερδίσει την ψήφο των νέων, ομάδας «υψηλού κινδύνου» ως προς την προσέλευση στην κάλπη αν δεν υπάρχει ισχυρό διακύβευμα, είναι το κόμμα εκείνο που απειλείται περισσότερο από την επικράτηση της αντίληψης πως οι εκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση! Κοινή είναι η πεποίθηση πως εάν δημιουργηθεί την πρώτη Κυριακή «κλίμα ευρωεκλογών», ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Νέα Δημοκρατία, που, ούτως ή άλλως, κινδυνεύει από την αποχή– ας ρωτήσουν από το Μαξίμου και τον Κώστα Καραμανλή τις συνέπειες από την αποχή των «γαλάζιων» ψηφοφόρων το 2009!

Οι πρώτες εκλογές, άλλωστε, ακόμα και αν δεν βγάλουν κυβέρνηση, κρίνουν τις δεύτερες, στις οποίες είναι απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η κάλπη με απλή αναλογική, ακόμα και αν δεν δώσει κυβερνητική λύση, θα δημιουργήσει παράσταση νίκης και δυναμική για τις δεύτερες εκλογές. Η πρώτη κάλπη, σε μεγάλο βαθμό, με τη δυναμική που θα δημιουργήσει, θα κρίνει και το αποτέλεσμα της δεύτερης! Ενδέχεται δε να υπάρχουν πιθανότητες να βγαίνουν οι αριθμοί για κυβέρνηση μειοψηφίας, κάτι που θα αποτελεί πειρασμό για τα κόμματα, ενώ αναμένονται και προτάσεις για ευρύτερα κυβερνητικά σχήματα, από τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πως ο καθένας θα δείξει τις προθέσεις του για τις συνεργασίες την πρώτη Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να καλύψει το πρόβλημα που έχει με πρωτοφανή πόλωση, διχαστικό κλίμα και με «ενοχοποίηση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντάς την ως «τέρας», σε μια προσπάθεια να κρύψει την πραγματική αιτία που προσφεύγει στις πρόωρες κάλπες και που είναι τα πολύ δύσκολα που έρχονται από το φθινόπωρο και μετά. Η υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών, άλλωστε, είναι ο στόχος της επιχείρησης «κάλπες το φθινόπωρο». Το αν θα το πετύχει, θα φανεί την πρώτη Κυριακή, με τη δυνατότητα ή όχι σχηματισμού κυβέρνησης ή με την παράσταση νίκης που θα δημιουργηθεί από την κάλπη για τις επαναληπτικές εκλογές.

*Απο την στήλη “Παιχνίδια Εξουσίας” του Βασίλη Σκουρή στο ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Λέγε λέγε, κάτι έμεινε στο τέλος…

*Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου - Φίλη ψυχολόγος, προσπαθώντας να...

Συνέντευξη Τσίπρα στο Ζάππειο: 5+1 αλήθειες για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών 2023...

Εκτός ψηφοδελτιών της ΝΔ ο Πνευματικός μετά τις απάνθρωπες δηλώσεις του

«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις...

Πέθανε ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν, ένας πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού

Πλήρης ημερών έφυγε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους κοινωνιολόγους,...
Διαφήμιση