«Φωτιά» η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γιάννη Αγουρίδη –

Καίνε» οι τιμές στα τρόφιμα, καθώς, παρά την πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο πληθωρισμός στα είδη βασικής διατροφής τρέχει με διψήφιο ρυθμό για πάνω από έναν χρόνο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση. Η ακρίβεια μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα, ιδίως των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα, η αύξηση κατά 11,4% που καταγράφεται για τον Απρίλιο του 2023 από την ΕΛΣΤΑΤ είναι περίπου ίδια με την αύξηση κατά 11,3% που κατέγραψε η Στατιστική Αρχή έναν χρόνο πριν, ήτοι τον Απρίλιο του 2022. Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκαν κατά 57,6%, ενώ τον φετινό Απρίλιο κατέγραψαν μείωση 17,8%. Οι αιτίες της διαφορετικής αυτής πορείας είναι ότι οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από δύο παράγοντες: το κόστος της ενέργειας και το κόστος των υπόλοιπων μέσων παραγωγής, καθώς και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί. Την ίδια στιγμή, πολλοί εκτιμούν ότι υπάρχουν ζητήματα αισχροκέρδειας τα οποία δεν αντιμετώπισε η κυβέρνηση της Ν.Δ., με αποτέλεσμα να παραμένει δύσκολη η κατάσταση. Οι αυξήσεις των τιμών ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές, οι οποίοι γνωρίζουν πως οι αποδοχές τους μένουν σταθερές εδώ και χρόνια, ωστόσο οι τιμές των προϊόντων πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά.

Αναζήτηση λύσεων

Ο υψηλός πληθωρισμός και η ανάγκη αναζήτησης φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά στην πιστότητα των καταναλωτών προς τα brands. Ένας στους δύο (53%) δηλώνει ότι οι μάρκες σήμερα αποτελούν λιγότερο σημαντικό κριτήριο σε όλες τις αγοραστικές αποφάσεις, ενώ μόλις ένας στους δέκα (11%) αναφέρει τη μάρκα του προϊόντος μεταξύ των σημαντικότερων αγοραστικών κριτηρίων σε τρία χρόνια από σήμερα. Μόνο το 16% εμφανίζεται πρόθυμο να πληρώσει περισσότερο για μάρκες που εμπιστεύεται. Παράλληλα, οι μισοί (51%) έχουν αλλάξει τα brands που αγοράζουν, με τους περισσότερους από αυτούς (38%) να στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Παράλληλα, ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία ουσιαστικά είναι τα προϊόντα που παράγει η βιομηχανία με τη μορφή του φασόν για λογαριασμό και με τη μάρκα ή το λογότυπο της εκάστοτε αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023 το ποσοστό πωλήσεών τους επί του συνόλου πωλήσεων ταχυκίνητων προϊόντων από 17,7% που ήταν πριν από έναν χρόνο άγγιξε το 19%. Τα παραπάνω δείχνουν πως μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν αντέχει τη συνεχή άνοδο της ακρίβειας, αναζητώντας ουσιαστικά λύσεις.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση