Φόρουμ Δελφών: Από διεθνές βήμα, τηλεοπτικό πρόγραμμα…

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Στράτου Βαλτινού – Περισσότερο με τηλεοπτικό  πρόγραμμα, παρά με χώρο που συζητά, αναλύει, προτείνει, επηρεάζει, διαμορφώνει και προβλέπει, τις διεθνείς, πολιτικές , οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, μοιάζει  πλέον, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Πλήθος υπουργών και άλλων αξιωματούχων, κομματικοί παράγοντες και εκπρόσωποι οργανισμών, Έλληνες και ξένοι, συζητούν και  κάνουν επίκαιρο σχολιασμό με στόχο λίγα λεπτά δημοσιότητας. Άλλοι στοχεύουν εξαρχής σε μια δήλωση-αποκάλυψη που θα τους χαρίσει δημοσιότητα, άλλοι αποφεύγουν και αυτό και επαναλαμβάνουν τον κομματικό εαυτό τους ή τον συστημικό και βαρετό εαυτό τους. Οι τοποθετήσεις τους δεν διαφέρουν ουσιαστικά από μια συζήτηση στη βουλή, ή σε ένα τηλεοπτικό πάνελ. Αυτή είναι η γενική εντύπωση και δεν χρειάζεται ονομαστική αναφορά, γιατί χάνεται και η πραγματική εικόνα.

Και όμως η ιδέα να πραγματοποιείται ένα διεθνές συμπόσιο στους Δελφούς, που θα συγκέντρωνε την διεθνή ελίτ σε διάφορα πολιτικά, ιδεολογικά και οικονομικά ζητήματα, ήταν πολύ καλή και θετική ως πρωτοβουλία. Αρχικά τηρήθηκε το σχέδιο και είχαμε σοβαρές αναλύσεις. Στην πορεία, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε καφενείο με ωραία διακόσμηση.


Η ιδέα μάλιστα, υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων και αξιωματούχοι να δίνουν συνεντεύξεις, αντί να επεξεργάζονται την παρέμβασή τους λειτουργεί εκ των πραγμάτων αφαιρετικά. Άλλα πράγματα, κυρίως επίκαιρα, έχει στο μυαλό του ο δημοσιογράφος και άλλα ο αξιωματούχος, αλλά στο πλαίσιο συνέντευξης περιορίζεται και αδυνατεί να τα εκφράσει. Η εικόνα πάντως και σε αυτή την περίπτωση είναι επίσης αποκαρδιωτική. Ερωτήσεις κοινότυπες, συστημικού τύπου προσεγγίσεις, καθόλου ενοχλητικές ερωτήσεις, καθόλου διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως.  Η επιμονή μάλιστα των διοργανωτών να καλούν δημοσιογράφους και αξιωματούχους που κατά κύριο λόγο είναι ορκισμένοι συστημικοί παράγοντες δεν βοηθά. Η αμφισβήτηση παράγει ιδέες, η άλλη άποψη κινητοποιεί τη σκέψη. Η ομοιόμορφη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, καταντά βαρετή και τη συζήτηση. Είναι δε, τόσο συγκεχυμένη η εικόνα του Φόρουμ που δίνει την εντύπωση ότι έχει χάσει και το προνόμιο να οργανώνει σοβαρές θεματικές συζητήσεις. Κάθε ώρα και άλλο θέμα, δεν βοηθά.

Αν οι άνθρωποι του Φόρουμ θέλουν να κάνουν επίκαιρες τηλεοπτικές εκπομπές ας ενοικιάσουν τηλεοπτικό  χρόνο ή τουλάχιστον ας ιδρύσουν μια θυγατρική που να ασχολείται με τα καθημερινά ζητήματα προβολής και σχολιασμού ζητημάτων. Αν θέλουν όμως  να είναι ένα διεθνές βήμα προβληματισμού, ανάλυσης και γεωπολιτικής στοχοθεσίας, ας αλλάξουν , γιατί η τωρινή ατζέντα προβάλλει ένα μεταλλαγμένο Φόρουμ που μόλις σβήσουν τα φώτα θα πέσουν τα γράμματα , όπως γίνεται με τα τηλεοπτικά πάνελ.
Ο κόσμος συγκλονίζεται από πολέμους, πείνα, κλιματική κρίση, τρομερές μετακινήσεις πληθυσμών, κρίση πολιτισμών, διενέξεις, προβλήματα δημοκρατίας , ανισότητες και εδώ δίνουν ένα ρεσιτάλ αυτοπροβολής διάφοροι, σοβαροί, αλλά και ρηχοί παράγοντες.
Ας κάνουν οι ίδιοι την αποτίμησή τους…

Πηγή: omegapress.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση