Φορολογικό νομοσχέδιο: Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε 50% μείωση φόρου για πώληση μετοχών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Κώστα Πουλακίδα –

Η «μητέρα των φορολογικών μαχών» δίνεται σήμερα στη Βουλή, καθώς στην Ολομέλεια αναμένεται να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να υποστηρίξει τον κεφαλικό φόρο των 1.444 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Χθες, την ώρα της μαζικής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παραοικονομία 40 δισ. και εισπράττουν 600 εκατ.

«Είστε ο υπουργός για όλες τις βρόμικες δουλειές επί διακυβέρνησης της Ν.Δ.» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Γαβρήλος στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μιλά για πάταξη της φοροδιαφυγής επειδή φέρνει έσοδα 600 εκατ. την ώρα που η παραοικονομία είναι γύρω στα 40 δισ. ευρώ και η φοροδιαφυγή, κατά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. «Έρχεστε με ένα οριζόντιο, άδικο και εξοντωτικό νομοσχέδιο ουσιαστικά να βάλετε λουκέτο σε πολλές δραστηριότητες και να στείλετε στο σπίτι τους πολλούς αυτοαπασχολούμενους» τόνισε ο Γ. Γαβρήλος, υπενθυμίζοντας τις έντονες αντιδράσεις όλων των κοινωνικών φορέων που μίλησαν στη Βουλή. «Έχετε βρεθεί απέναντι σε ένα τσουνάμι αντιδράσεων» σημείωσε.

«Οδηγείτε τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας της χώρας στα λουκέτα και στη φτωχοποίηση τόσο για τους αυτοαπασχολούμενους όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ρώτησε: «Γιατί δεν φέρνετε το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους, ώστε να πάρει μια ανάσα η κοινωνία και να κρατηθούν όρθιες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;». Ο Γ. Γαβρήλος ανέδειξε ένα δώρο του Κ. Μητσοτάκη στους ισχυρούς: στο άρθρο 50 μειώνεται κατά 50% ο φόρος πώλησης εισηγμένων μετοχών, από 2% σε 1%, κάτι που σημαίνει μια απώλεια της τάξης των 21 εκατ.

Ευνοούνται πάλι οι ίδιοι

«Έρχεται σήμερα και ακόμη μία φοροαπαλλαγή, και μάλιστα σε ένα νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, και έρχεστε να κάνετε ακόμα ένα δώρο σε ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο έχετε ευνοήσει» σημείωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά οι ίδιοι είναι αυτοί που έχουν ευνοηθεί και από τις γονικές παροχές. Τους ίδιους ανθρώπους συναντάμε διαρκώς σε όλες αυτές τις διατάξεις. Για ποιον λόγο;». «Για ποιον λόγο στοχοποιείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες;» ρώτησε ο Π. Κουκουλόπουλος και τόνισε: «Όπως κι αν το δούμε, από το ψιλικατζίδικο στο Παγκράτι μέχρι το καφενείο στην ορεινή Ελλάδα, τα οδηγούμε σε κλείσιμο».

Θεοχάρης: Πολιτικοί αβανταδόροι της φοροδιαφυγής

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για ένα «στρατηγικό νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής», υποστηρίζοντας πως «δεν άκουσα από πουθενά κάποια ρεαλιστική εναλλακτική». Έδωσε δε πολιτική κάλυψη στο σχέδιο Πισσαρίδη ζητώντας «να αφήσουμε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση τις μελέτες» και θυμίζοντας στο ΠΑΣΟΚ πώς αντέδρασε στη μελέτη Σπράου για το ασφαλιστικό και στον νόμο Γιαννίτση. Ο υφυπουργός έδειξε τους ελεύθερους επαγγελματίες ως υπεύθυνους για τη φοροδιαφυγή. «Δεν βλέπουμε ακόμη τη φοροδιαφυγή ως διαφθορά. Η φοροδιαφυγή είναι μέρος της διαφθοράς. Δεν είναι να σταματήσει η άλλη διαφθορά για να σταματήσω εγώ τη φοροδιαφυγή. Αυτό είναι το σύνηθες, “φταίνε οι άλλοι”. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Σας παρακαλώ, σταματήστε το και εσείς, διότι εμείς εδώ παιδαγωγούμε τον κόσμο έξω. Αν του λέμε ότι δεν φταίει, ότι νομιμοποιείται επειδή δεν είναι κάπως τα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο δεν θέλετε να στηρίξετε το νομοσχέδιο. Μπορεί να είναι ο λαϊκισμός σας. Μπορεί να είναι ο μικροκομματισμός. Μπορεί να είναι η πολιτική οκνηρία των εύκολων λύσεων, “ε, εντάξει, ας πούμε κάτι, όχι”. Όμως, σας παρακαλώ, σταματήστε να είστε πολιτικοί αβανταδόροι της φοροδιαφυγής. Μην ακούσουμε ξανά τα ίδια και τα ίδια που νομιμοποιούν στη συνείδηση του κόσμου τη φοροδιαφυγή».

Οι μύθοι

«Είναι μύθος ότι το νομοσχέδιο είναι για τη φοροδιαφυγή. Το νομοσχέδιο έρχεται και κατατίθεται ούτως ώστε να ξεζουμίσει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, να εισπράξει φόρους και αμέσως μετά να τους επιστρέψει στο μεγάλο κεφάλαιο και στις πολυεθνικές» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, κάνοντας λόγο για 11 μύθους που προβάλλει η κυβέρνηση.

«Τα 600 με 700 εκατομμύρια, τα οποία θα εισπράξει η κυβέρνηση, αφενός είναι “ασπιρίνη για καρκίνο”, αφετέρου (σ.σ.: το νομοσχέδιο) δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή, αλλά λειτουργεί απλώς φοροεισπρακτικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες» σημείωσε ο Στέλιος Φωτόπουλος από την Ελληνική Λύση.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι προκλητικό. Είναι ακόμα μία στρατηγική ενοχοποίησης της κοινωνίας, την ίδια ώρα που απεργάζεστε και υλοποιείτε την υπόθαλψη των εαυτών σας και των δικών σας ανθρώπων. Δεν έχει καμία σχέση αυτό το νομοσχέδιο με πάταξη της φοροδιαφυγής» επισήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Γιατί σαράντα χρόνια μετά τον Δημήτρη Τσοβόλα, που το 1986 έφερε τις 400.000 ως τεκμήριο, το ξαναφέρνετε αυτό; Τι έγινε σε όλη αυτή την περίοδο για τους ελέγχους στην αγορά;» αναρωτήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι «το νομοσχέδιο λέει ότι εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε και θα φέρουμε τεκμαρτό, δηλαδή θα φέρουμε οριζόντια αντιμετώπιση». Απευθυνόμενος στον Χ. Θεοχάρη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: «Η κριτική σας για την κυβέρνηση του 2015-2019 έχει αλλάξει από το “καταστρέψαμε εμείς τα μεσαία στρώματα” και τώρα είναι “δεν τα καταστρέψαμε εμείς αρκετά”. Κι αυτό θέλετε να κάνετε εσείς τώρα».

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η ακρίβεια αφαίρεσε έναν ολόκληρο μισθό

Πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο κόστισε στον μέσο...

Στέφανος Κασσελάκης σε ΑΔΕΔΥ: Αυξήσεις 10% και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Την αμέριστη στήριξή του στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ...

Μαύρη τρύπα στις αρχές του Κράτους Δικαίου

Είναι να απορεί κανείς με την αβάσταχτη ελαφρότητα με...

Σύγκρουση Μαρινάκη – Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έφερε σήμερα η...
Διαφήμιση