Φιάσκο του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη με τον «προσωπικό γιατρό»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Αντιγόνης Μιχοπούλου

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης να εκτιμά ότι η συμμετοχή στο μέτρο του «προσωπικού γιατρού» έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες του, ωστόσο η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών φαίνεται να αλλάζει την εικόνα. Οι περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στο κυβερνητικό κάλεσμα, για θεσμικούς και οικονομικούς λόγους –όπως λένε– δίνοντας ως παράδειγμα τις αμοιβές των γιατρών στην Κυπρο. Εκεί «οι οικογενειακοί γιατροί παίρνουν τα τριπλάσια χρήματα» σημειώνουν ιδιώτες γιατροί στο Documento.

Αποτέλεσμα της απουσίας των ιδιωτών γιατρών από το μέτρο είναι οι ασφαλισμένοι να εξαναγκάζονται σε αναζήτηση «προσωπικού γιατρού» πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Τελικά το φίδι από την τρύπα καλούνται πάλι να βγάλουν οι ήδη επιβαρυμένοι με πολλές άλλες αρμοδιότητες γιατροί του ΕΣΥ (κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ), χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ακόμη πώς θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις τους και παράλληλα στις εφημερίες.

«Η κυβέρνηση μετατρέπει σε καταναγκασμό ένα πρωταρχικό δικαίωμα, όπως αυτό της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας» σχολιάζουν οι γιατροί αναφορικά με την «τιμωρία» να πληρώνουν «χαράτσι» στην εκτέλεση της συνταγής οι ασφαλισμένοι που δεν επιλέγουν προσωπικό γιατρό, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι η Ελλάδα απέχει έτη φωτός από τις χώρες που προσφέρουν ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία λειτουργεί ως προστατευτικό ανάχωμα για τα νοσοκομεία.

Μιλώντας στο Documento, γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χαρακτηρίζουν το εγχείρημα της κυβέρνησης «μια τρύπα στο νερό», καθώς σημειώνουν ότι δεν επιδιώκει να ικανοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες υγείας, τονίζοντας: «Για να πετύχει ο θεσμός χρειάζονται προσλήψεις γιατρών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».

«Πολλοί οι 2.000 ασθενείς για κάθε γιατρό»

Αν κάτι έγινε απολύτως ευδιάκριτο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι η απουσία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), προκαλώντας μεταξύ άλλων ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στα νοσοκομεία. Μάταια οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούσαν από την κυβέρνηση να ενισχυθεί η ΠΦΥ. Αντ’ αυτού την αποδυνάμωσε περισσότερο, στέλνοντας γιατρούς των κέντρων υγείας να καλύψουν τα κενά στα νοσοκομεία.

Τώρα οι ίδιοι «επιστρατεύονται» ως προσωπικοί γιατροί για να εγγράψουν ασφαλισμένους ώστε να επιτύχει το μέτρο τουλάχιστον σε επίπεδο εγγραφών και όχι ουσίας – όπως λένε. «Οι 2.000 ασθενείς είναι πάρα πολλοί. Πρακτικά όλα αυτά που περιγράφουν πως πρέπει να κάνουμε δεν βγαίνουν στις ώρες που πρέπει να δουλεύουμε αν συνυπολογιστεί ότι εμείς οι γιατροί του ΕΣΥ έχουμε και εφημερίες» σημειώνει ο Στέλιος Δημητρακόπουλος, γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου Κρήτης.

«Θα υπάρχει καλύτερη πρωτοβάθμια φροντίδα από αυτήν που υπήρχε έπειτα από αυτό τον νόμο» υποστηρίζει ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός γιατρός και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής, αλλά διευκρινίζει: «Σαφώς δεν θα είναι ιδανική. Ο μέσος όρος λίστας πολιτών για ένα γιατρό στην Ευρώπη είναι 1.680 άτομα. Στη Σουηδία προσπαθούν να έχουν 1.200 άτομα. Οσο μικρότερη λίστα έχεις τόσο περισσότερος χρόνος υπάρχει για κάποιον ασθενή».

Ασθενής στην Αθήνα, γιατρός στην Κρήτη

Η απουσία γεωγραφικού περιορισμού στην επιλογή προσωπικού γιατρού δείχνει την κυβερνητική προχειρότητα. «Αυτό που δείχνει πόσο πρόχειρο είναι το εγχείρημα και πως αυτό που θέλει να ικανοποιήσει δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες υγείας είναι το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να εγγραφεί χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. Δηλαδή να έχει κάποιος από την Αθήνα προσωπικό γιατρό στην Κρήτη» παρατηρεί ο Στ. Δημητρακόπουλος.

«Αυτές είναι λύσεις ανάγκης. Ιδανικά για να λειτουργούσε το σύστημα θα έπρεπε να συμμετέχουν όλοι οι ιδιώτες παθολόγοι και γενικοί γιατροί της χώρας» εξηγεί ο Ευάγγ. Φραγκούλης.

Το ερώτημα πάντως που θέτουν οι γιατροί είναι κατά πόσο ένας ασθενής θα μπορεί να βρίσκει τον προσωπικό γιατρό του που υπηρετεί σε κέντρο υγείας. «Στα αστικά κέντρα εννοείται ότι δεν θα μπορεί κανείς να βρει τον γιατρό. Είναι ούτως ή άλλως πολύ λίγοι οι γιατροί και πολύ μεγάλος ο πληθυσμός» τονίζει ο Στ. Δημητρακόπουλος και συνεχίζει: «Στην περιφέρεια είναι κάποιες περιοχές που η στελέχωση με γενικούς γιατρούς είναι καλή και η πρόσβαση σχετικά εύκολη. Αρα υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί γιατρός όταν χρειαστεί και να κλειστεί ένα ραντεβού σχετικά γρήγορα».

*Ρεπορτάζ στο documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση