Ευθ. Λέκκας: Είχαν αστοχίες και μεγάλο κόστος τα έργα που έγιναν μετά την κακοκαιρία “Ιανός”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σοβαρά λάθη και παραλείψεις χαρακτήρισαν τα κατασκευαστικά έργα που έγιναν μετά την κακοκαιρία «Ιανός» όπως ανέφερε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Θα μπορούσαν να γίνουν καινοτόμα έργα, έξυπνα έργα με μικρότερο κόστος και πιο αποτελεσματικά, αυτό είναι δεδομένο» είπε μιλώντας στο OPEN για την κακοκαιρία Daniel, τις καταστροφές που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες και τα αντιπλημμυρικά έργα.

Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά την κατάρρευση της γέφυρας του Ξηριά στον Αλμυρό Βόλου, ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι «ενδεχομένως να υπάρχουν κατασκευαστικές ατέλειες κατά την διάρκεια κατασκευής της γέφυρας ή λάθος μελέτη πριν την κατασκευή της γέφυρας. Αυτές είναι οι δύο περιπτώσεις αλλά υπάρχει και μία τρίτη πιθανότητα, όπου τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα, με αποτέλεσμα να υπερβεί το επίπεδο σχεδιασμού επιτελεστικότητας της γέφυρας και να έχουμε την καταστροφή του τεχνικού έργου».

Παράλληλα, για την περίπτωση της εθνικής οδού ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι «πιστεύω ότι ήταν λανθασμένος ο σχεδιασμός, ο οποίος δεν έλαβε υπόψιν τους φυσικούς κινδύνους. Συνεπώς αυτό που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών. Δεν μπορούμε να πάμε με τις ίδιες προδιαγραφές που ίσχυαν στην κατασκευή τεχνικών έργων».

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία της αποστράγγισης επεσήμανε ότι είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία, γιατί πρέπει να αποστραγγιστούν τα νερά από την ευρύτερη περιοχή και μετά να φύγουν από το οδόστρωμα της εθνικής οδού. Επίσης τόνισε ότι θα «χρειαστούν αρκετές μέρες ακόμη για να είναι ασφαλής η εθνική οδός».

Για τα λάθη που μας οδήγησαν σε αυτή γενικευμένη καταστροφή ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών είπε ότι «υπάρχει τεράστιος προβληματισμός στους επιστημονικούς και επιχειρησιακούς φορείς, καθώς υπάρχουν σημεία που θα μπορούσε να είχαν γίνει παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στο οδικό δίκτυο μέσα στον κάμπο, στο οδικό δίκτυο της Αρνιθέας που δείξαμε προηγουμένως. Εκεί ουσιαστικά δρομολογήθηκαν έργα τα οποία αστόχησαν. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα συρματοκιβώτια τα οποία τοποθετήθηκαν λάθος στον Πάμισο ποταμό με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές και μεγάλες ζημιές».

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι όλα αυτά  τα έργα δεν δρομολογήθηκαν από τις περιφέρειες και τους δήμους, αλλά από άλλους φορείς αμέσως μετά την κακοκαιρία «Ιανός». «Δεν θα ήθελα να τους κατονομάσω γιατί αυτό αυτομάτως εμπεριέχει νομικές ευθύνες».

«Θα μπορούσαν να γίνουν καινοτόμα έργα, έξυπνα έργα με μικρότερο κόστος και πιο αποτελεσματικά, αυτό είναι δεδομένο» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο από εδώ και στο εξής ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, τόνισε «θα πρέπει να σκεφτούμε να αλλάξουμε και τα επιχειρησιακά μας σχέδια. Υπάρχει τεράστιος επιστημονικός και τεχνικός προβληματισμός σε αυτό. Βλέπουμε ένα βαρομετρικό χαμηλό να πλησιάζει, εκτιμούμε ότι ίσως προκαλέσει καταστροφές, αλλά μας λείπει (σ.σ. να γνωρίζουμε) τι καταστροφές θα προκαλέσει, σε ποιο χώρο και σε ποια έκταση. Αυτός μας λείπει προκειμένου να σχεδιάσουμε τις επιχειρήσεις μας».

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση