Εξωφρενικό! Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα συνοδεύεται από ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ για την…ασφάλειά της

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Φύλλα πορείας για την τοποθέτησή τους παρέλαβαν χθες οι 400 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, που πέρασαν από αμφιθέατρα και αίθουσες των αστυνομικών διευθύνσεων για να λάβουν τις τελευταίες οδηγίες σχετικά με το πως θα κινούνται και θα ενεργούν.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τις 10 Ιουνίου θα αναλάβουν καθήκοντα πέριξ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με συνοδεία… ασφαλείας τους, αστυνομικούς των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. ή ΔΡΑΣΗ, για περιπτώσεις αποτροπής επιθέσεων σε βάρος τους. Το κλίμα για τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, είναι ήδη τεταμένο.

Συχνά επεισόδια στο ΑΠΘ όπου καταγράφηκε και τραυματισμός φοιτητή από τη ρίψη δακρυγόνου, εμπρησμός υπηρεσιακού αυτοκινήτου του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέα Μπουντουβή, και καταδρομικές και εμπρηστικές επιθέσεις είναι μερικά από τα «μηνύματα» που έχουν ήδη σταλεί, ενόψει του «ποδαρικού» του νεοσύστατου σώματος.

Πώς θα γίνονται οι περιπολίες στα Πανεπιστήμια

Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί αρχικά θα χρησιμοποιηθούν σε πεζές περιπολίες στα campus των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και θα συνοδεύονται από ειδικούς φρουρούς, που θα επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτες. Το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα περιγράφει τη δράση και τις λειτουργίες των ΟΠΠΙ στους πανεπιστημιακούς χώρους, κατατέθηκε πριν από 15 ημέρες από τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.

Σε αυτό διευκρινίζονται μεταξύ άλλων σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπολίες και τον τρόπο που θα κινούνται, ενώ παράλληλα θα καθοριστεί και η δράση τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν δεν θα λειτουργούν τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το σχετικό διάταγμα προβλέπει ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά, οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα αξιοποιηθούν διαφορετικά, σε περιπολίες και σταθερές φυλάξεις. Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και την καθοδήγηση των 400 στελεχών του Σώματος, θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ξεχωριστή Υποδιεύθυνση στη ΓΑΔΑ και ξεχωριστό τμήμα στη Θεσσαλονίκη.

Πώς η κατανομή ανά τη χώρα

Η ταχύρρυθμη εκπαίδευση των πανεπιστημιακών αστυνομικών, ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου. Οι 200 θα διατεθούν σε πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, με τους 100 να τοποθετούνται στο ΑΠΘ, για την «ασφάλεια» των εργασιών και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο επιχειρησιακό πρόβλημα στο ΑΠΘ, καθώς υπάρχουν πολλές είσοδοι-έξοδοι στο πανεπιστήμιο που δημιουργούν δύσκολες συνθήκες ελέγχου σε αυτές.

Οι υπόλοιποι 200 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα διατεθούν σε πανεπιστήμια της Αθήνας. Παρατηρώντας τα τελευταία επεισόδια στο ΑΠΘ, τις καταστροφές στον χώρο της υπό κατασκευής βιβλιοθήκης, ο φόβος και η ανησυχία, αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., εντείνεται από τις εκτιμήσεις ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα αποτελέσει κόκκινο πανί για τον αντιεξουσιαστικό χώρο από τον Σεπτέμβριο και το νέο φοιτητικό έτος.

«Αγκάθι» η ελεγχόμενη είσοδος στα Πανεπιστήμια

Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί ρίχνονται στα «βαθιά», την ώρα που «αγκάθι» παραμένει το θέμα της ελεγχόμενης εισόδου, καθώς το νεοσύστατο σώμα θα κάνει «ποδαρικό», χωρίς να έχουν τοποθετηθεί στα Πανεπιστήμια, τουρνικέ και κάμερες, όπως προβλέπεται και στο σχετικό Διάταγμα, καθώς η βασική αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών αστυνομικών είναι ο έλεγχος της πρόσβασης και αποτροπή εισόδου εξω-πανεπιστημιακών σε αυτά.

Να σημειωθεί ότι είναι ελάχιστα τα πανεπιστήμια που έχουν προβεί στις απαραίτητες εργασίες ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων υποδομών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (μαγνητικές πύλες-«τουρνικέ», κάμερες, κέντρα επιχειρήσεων, ειδικά σχέδια ασφάλειας).

Χωρίς τουρνικέ και ψηφιακή φοιτητική ταυτότητα, αυτός ο έλεγχος δεν είναι εφικτός. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ΟΠΠΙ θα ξεκινήσουν άμεσα τις περιπολίες, ακόμα και χωρίς τις προβλεπόμενες υποδομές.

*Ρεπορτάζ του Γιώργου Πρωτοψάλτη στο ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κατεστραμμένο CD Καραϊβάζ, κατεστραμμένος φάκελος Ανδρουλάκη! – Πέφτει μεγάλο δούλεμα!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Η είδηση που δημοσίευσε το...

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στη διαφθορά καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο

Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών στην Ευρωπαϊκή...

Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Την ώρα που έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι...
Διαφήμιση