Εξωφρενική Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς επίτροπο Απασχόλησης – Αντίδραση του Κώστα Αρβανίτη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Μαρίας Ψαρρά –

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Τι ακριβώς σημαίνει ένα χαρτοφυλάκιο με τίτλο «Τεχνολογική κυριαρχία, ασφάλεια και δημοκρατία»; Η αρμοδιότητα «για τη διαγενεακή δικαιοσύνη, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό»; Και τι θέλει να μας πει το χαρτοφυλάκιο «για τους ανθρώπους, τις δεξιότητες και την ετοιμότητα»;

Οι αλλαγές της Φον ντερ Λάιεν στα ονόματα των φακέλων που αναλαμβάνουν οι 26 επίτροποι θα ήταν γελοίες αν δεν ήταν εξωφρενικές. Σύμφωνα με τις Συνθήκες της Ε.Ε., η πρόεδρος της Κομισιόν έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να διαμορφώσει τα χαρτοφυλάκια όπως η ίδια θέλει.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη το έχει… τερματίσει. Αυτή τη φορά, φρόντισε να «εξαφανιστεί» το χαρτοφυλάκιο της «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» -για το οποίο τόσο είχε επικριθεί και τόσο είχε υποστηρίξει- και έδωσε προτεραιότητα στην… κατάργηση της έννοιας της απασχόλησης από τους τίτλους των φακέλων.

«Πράσινη Συμφωνία»

Στην προηγούμενη θητεία, όλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιστρεφόταν γύρω από την «Πράσινη Συμφωνία», τώρα η στόχευση βρίσκεται στην άμυνα λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και στον ανταγωνισμό. Ακόμα και η άμυνα όμως είναι στη λογική της επαναβιομηχάνισης της Ε.Ε.

Οπως εξήγησαν στην «Εφ.Συν.» πηγές στις Βρυξέλλες, η Φον ντερ Λάιεν θέλησε να ανταμείψει τη Ρουμανία που άλλαξε το όνομα του επιτρόπου προτείνοντας τελικά μια γυναίκα (τη Ροξάνα Μίνζατου από τους Σοσιαλιστές) με ένα χαρτοφυλάκιο που έχει πολλές σοσιαλιστικές λέξεις-κλειδιά, αλλά στην πραγματικότητα δεν σημαίνουν και πολλά πράγματα. Η εντολή της είναι κυρίως να επιβλέπει τον Μαλτέζο επίτροπο για τη «διαγενεακή δικαιοσύνη» που λέγαμε.

Δεν είναι η μόνη απογοήτευση από τις αναθέσεις της. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επέλεξε να αποσύρει τον χαρισματικό και αμφιλεγόμενο Τιερί Μπρετόν, με τον οποίο η Φον ντερ Λάιεν είχε μια προβληματική σχέση, και τον αντικατέστησε με έναν προστατευόμενό του, τον υπουργό Εξωτερικών Σεζουρνέ.

Ο ανταγωνισμός

Φαινόταν ότι αυτό είχε οδηγήσει σε μια ισχυρότερη θέση που σχετίζεται με τον ανταγωνισμό, αλλά τελικά ο νέος αντιπρόεδρος της Γαλλίας θα έχει λιγότερη εξουσία από τον Μπρετόν και θα χρειάζεται υπογραφή από μια άλλη αντιπρόεδρο, τη Ριμπέρα της Ισπανίας, για να ασκήσει βασικές εξουσίες επιδότησης.

Το Βέλγιο με την υπουργό Εξωτερικών Χάτζα Λαμπίμπ αναμενόταν να πάρει ένα χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με τη μετανάστευση, ειδικά επειδή το προφίλ της αλλά και η πρόσφατη εμπειρία της από τη βελγική προεδρία έδειξαν ότι έχει δυνατότητες. Τελικά, προσγειώθηκε σε μια νέα θέση που συνδυάζει τη διαχείριση των κρίσεων και την ισότητα!

Επίσης ο Ιρλανδός επίτροπος που έχει οριστεί για το Κράτος Δικαίου είναι εξειδικευμένος οικονομολόγος, χωρίς καμία εμπειρία στα νέα του καθήκοντα. Το ίδιο και ο Αυστριακός επίτροπος της Μετανάστευσης, ο οποίος -πέρα από τις σκληροπυρηνικές πολιτικές της Βιέννης για το μεταναστευτικό- ήταν υπουργός Οικονομικών!

Για τη Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε από την Πορτογαλία, χρειάστηκαν 10 χρόνια για να αναλάβει θέση στην Κομισιόν. Το 2014 ήταν πάλι υποψήφια, αλλά το όνομά της αποσύρθηκε όταν η τότε κυβέρνηση έμαθε πως η Πορτογαλία δεν θα αναλάμβανε οικονομικό χαρτοφυλάκιο.

«Νικήτρια» η Ισπανία

Είναι η κλασική υπερασπίστρια της λιτότητας και τώρα αναλαμβάνει αρμόδια για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ζητήματα ωστόσο με την προηγούμενή της δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, παρ’ όλο που η Φον ντερ Λάιεν το ανέφερε ως θετικό. Ιδιαίτερη θέση έχει ο Πολωνός επίτροπος για τον προϋπολογισμό που υπάγεται απευθείας στην Φον ντερ Λάιεν.

Αλλά η «νικήτρια», όπως όλοι λένε, είναι η Ισπανία, η οποία αναλαμβάνει αυτό που θεωρείται το πιο σημαντικό χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν, αυτό της Καθαρής Μετάβασης και της Πολιτικής Ανταγωνισμού. Επίτροπος η σοσιαλίστρια Τερέζα Ριμπέρα η οποία ήταν έως προχθές αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης της κυβέρνησης Σάντσεθ. Η Ριμπέρα αναμένεται να περάσει δύσκολα στην ακρόαση εξαιτίας των θέσεών της κατά των πυρηνικών!

«Δυσοίωνο το μέλλον για τα εργασιακά δικαιώματα»

Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Η μετονομασία του χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα (EMPL) σε “Ανθρώπινου δυναμικού, δεξιοτήτων και ετοιμότητας” προμηνύει ένα δυσοίωνο μέλλον για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Ενωσης, κάτι που επιστεγάζεται και από την αφαίρεση της Στέγασης και την ένωσή της με την Ενέργεια σε ενιαίο χαρτοφυλάκιο», επισημαίνει ο Κώστας Αρβανίτης, αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας The Left στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Ε.Κ.

«Η στέγαση χάνει κάθε εργασιακή και κοινωνική διάσταση, ενώ υπάρχει κίνδυνος αυτή η αλλαγή να επηρεάσει τη δομή των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, αποδυναμώνοντας τις αρμοδιότητες της EMPL. Η επιλογή της Φον ντερ Λάιεν να ορίσει αρμόδια αντιπροέδρο της αρμόδιας επιτροπής την προερχόμενη από το S&D Ροξάνα Μινζάτου μοιάζει με απόπειρα να χρυσώσει το χάπι της καταφανούς απουσίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τον πολιτικό σχεδιασμό της.

»Και όλα αυτά συνδέονται άρρηκτα με την έκθεση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα που παρουσίασε ο Μάριο Ντράγκι, στην οποία μπορεί να προτείνει μεγαλύτερες επενδύσεις, ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, κάτι που θα δώσει ώθηση στη βιομηχανία, λείπουν όμως τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την προστασία και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς. Οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν ανάγκη από ποιοτικές θέσεις εργασίας, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγη και από μια Επιτροπή που θέτει τις ανάγκες τους ως προτεραιότητα», καταλήγει σε δήλωσή του ο Κώστας Αρβανίτης.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ...

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...
Διαφήμιση