Έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εγκρίνουν και τυπικά την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο, σχεδόν σαράντα φυσικά και νομικά πρόσωπα στο Ιράν θα υποστούν κυρώσεις εξαιτίας κατάφωρων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κυρώσεις συνδέονται με την άγρια καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου στο Ιράν, αλλά και το γεγονός ότι οι αρχές προχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε τουλάχιστον τέσσερις απαγχονισμούς διαδηλωτών, ενώ τουλάχιστον 109 ακόμη διατρέχουν κίνδυνο να εκτελεστούν, σύμφωνα με ΜΚΟ. Οι μαζικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αφορμή τον θάνατο της κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, 22 ετών. Η Αμινί πέθανε τη 16η Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, που της πρόσαψε ότι δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της και άρα παραβίαζε τη νομοθεσία για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συζητούν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον ευρωπαϊκό κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι που εγείρει προκλήσεις από νομική σκοπιά.

Η Ε.Ε. έχει ήδη υιοθετήσει τρεις δέσμες κυρώσεων στο Ιράν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάζοντας στο στόχαστρο 146 φυσικά και 12 νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights, με έδρα τη Νορβηγία, τουλάχιστον 481 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου εκδηλώθηκε το κίνημα αμφισβήτησης.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αλέξης Τσίπρας: Ομιλία στο κλειστό γήπεδο «Απόλλωνα» στην Πάτρα

«Πολίτες της Πάτρας. Ένα μήνυμα στέλνουμε σήμερα από εδώ,...

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχεται η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» με χιόνια και στην Αττική

Με χιόνια και καταιγίδες ξεκινά ο καιρός του Σαββάτου...

Ευρωπαϊκό μέλλον για το Κίεβο, με πολλούς αστερίσκους

Τη στήριξή της προς το Κίεβο επανέλαβε σήμερα η...
Διαφήμιση