Εθνικό Αστεροσκοπείο προς Μητσοτάκη: «Όχι» στην υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αντίθετο με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που τονίζει ότι η υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία, «θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόσταση του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα».

Όπως επισημαίνεται στην σχετική απόφαση του ΔΣ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών «υποστηρίζει σθεναρά κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που συμβάλλει στην ενίσχυση των μηχανισμών για την προστασία ανθρωπίνων ζωών, περιουσιών, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της οικονομίας», ωστόσο «για να είναι ο κάθε φορέας αποτελεσματικός και να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινό στόχο θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του».

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου «συμφώνησαν ότι η παροχή υπηρεσιών δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω προγραμματικής συμφωνίας ή/και με σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν τα Ερευνητικά Κέντρα με υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το Ε.Α.Α. με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή το ΕΛΚΕΘΕ με το υπουργείο Ναυτιλίας)» προστίθεται μεταξύ άλλων. 

Στην κατεύθυνση αυτή το διοικητικό συμβούλιο με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό θα ζητήσει συνάντηση ώστε να εκφράσει τους προβληματισμούς του και τις προτάσεις του για μια αποτελεσματική συνεργασία με το υπουργείο  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει «εντός του υφιστάμενου και πρόσφατα νομοθετηθέντος θεσμικού πλαισίου, χωρίς να είναι αναγκαία η υπαγωγή του Ε.Α.Α. στο υπουργείο». Επιπλέον, θα ζητηθεί συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς και την εποπτεύουσα αρχή (ΓΓΕΚ), προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη σχετική ενημέρωση.

«Σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθεί να διαφυλαχθεί η νομική υπόσταση του ΕΑΑ ως ανεξάρτητου ΝΠΔΔ, εποπτευομένου από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του πυουργείου Ανάπτυξης» τονίζεται στην απόφαση του ΔΣ του Αστεροσκοπείου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου στη ΔΕΘ είχε ανακοινώσει ότι θα μεταφερθούν στην Πολιτική Προστασία, τόσο η ΕΜΥ, όσο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, «ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα».

Την αντίθεσή του στις εξαγγελίες Μητσοτάκη είχε εκφράσει προηγουμένως με ανάρτησή του και ο διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) Μανώλης Πλειώνης.

Ο κάθε φορέας από το δικό του μετερίζι ήταν το μήνυμα που έστειλε στον πρωθυπουργό αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι είχε κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες για να συνεργαστεί με την Πολιτική Προστασία αλλά αποδείχθηκαν μάταιες.

Αναλυτικά η απόφαση του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών 

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υποστηρίζει σθεναρά κάθε προσπάθεια της πολιτείας που συμβάλλει στην ενίσχυση των μηχανισμών για την προστασία ανθρωπίνων ζωών, περιουσιών, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της οικονομίας. Η συστράτευση όλων, πολιτείας, επιστήμης, τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και της κοινωνίας εν γένει, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. 

Εν τούτοις, ο κάθε φορέας  για να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινό στόχο θα πρέπει  να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του, αναπτύσσοντας προφανώς όλες τις διόδους ουσιαστικής συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς, κάτι που το Ε.Α.Α. έχει αποδείξει ότι πράττει τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η βασική και θεμελιώδης αποστολή του Ε.Α.Α., ως Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (σημειωτέον το αρχαιότερο της χώρας με ιστορία 181 ετών), είναι η εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, δηλαδή η παραγωγή νέας γνώσης αλλά και η μεταλαμπάδευση της στη κοινωνία, στις επιστήμες της σεισμολογίας, γεωφυσικής, τσουνάμι, ατμοσφαιρικής φυσικής και χημείας, ρύπανσης περιβάλλοντος, κλιματολογίας και κλιματικής αλλαγής, τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών και εξοικονόμησης ενέργειας, μετεωρολογίας, υδρολογίας, επίγειας και δορυφορικής τηλεπισκόπησης, φυσικής ανώτερης ατμόσφαιρας και ιονόσφαιρας, μαγνητόσφαιρας, ηλιακής, διαστημικής και πλανητικής φυσικής, αστροφυσικής και κοσμολογίας, επιστήμες το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν έχει συνάφεια με το αντικείμενο του υπουργείου ΚΚ&ΠΠ.

Επιπλέον, ένα μέρος μόνο του πλούτου της γνώσης που παράγεται στο Ε.Α.Α. μετουσιώνεται σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, με ορισμένα εκ των οποίων να αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Οι δε προσπάθειες του Ε.Α.Α. για συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παλαιότερα και προσφάτως με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι διαχρονικές, συστηματικές και τεκμηριωμένες.

Τα Μέλη του ΔΣ του Ε.Α.Α. συμφώνησαν ότι η παροχή υπηρεσιών δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω προγραμματικής συμφωνίας ή/και με σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν τα Ερευνητικά Κέντρα με Υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το Ε.Α.Α. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπουργείο Ναυτιλίας).

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο όπως αποστείλει επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να του εκφράσει τους προβληματισμούς του ΔΣ του ΕΑΑ αλλά και τις προτάσεις του για μια αποτελεσματική συνεργασία με το υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, εντός του υφιστάμενου και πρόσφατα νομοθετηθέντος θεσμικού πλαισίου, χωρίς να είναι αναγκαία η υπαγωγή του Ε.Α.Α. στο υπουργείο, γεγονός το οποίο θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόσταση του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα.

Επιπλέον, θα ζητηθεί συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς και την εποπτεύουσα αρχή (ΓΓΕΚ), προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη σχετική ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθεί να διαφυλαχθεί η νομική υπόσταση του ΕΑΑ ως ανεξάρτητου ΝΠΔΔ, εποπτευομένου από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.»

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κομισιόν – Predator: «Φρένο» στην κατάχρηση κατασκοπευτικών λογισμικών

Φρένο επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις επιδιώξεις...

Αλέξης Τσίπρας για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης: Τα επιτεύγματα και οι χαμένες ευκαιρίες

Σε ένα εκτενές κείμενό του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης...

Σε κλοιό ακρίβειας τα νοικοκυριά με την κυβέρνηση απρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Η αποτελεσματικότητα των μετεκλογικών κυβερνητικών...

Ρένα Δούρου: Πρέπει να ανησυχούμε απέναντι στη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Κυπριακό (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η επίσκεψη της πολυπληθούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική...
Διαφήμιση