Η τελευταία είδηση ήρθε από την Κρήτη. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι το Βενιζέλειο Νοσοκομείο βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης.
Πρόκειται για το έβδομο σε επισκεψιμότητα ασθενών νοσοκομείο της χώρας, με τους εργαζόμενους από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου να τονίζουν, ότι «τα τακτικά χειρουργεία έχουν ήδη σταματήσει να λειτουργούν και κανένας από την διοίκηση της ΥΠΕ και του υπουργείου , που ενώ έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως για τα προβλήματα –ακόμα και στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού- δεν λένε να ασχοληθούν με τα προβλήματα του νοσοκομείου».
«Μάλλον δεν τους ενδιαφέρει. Σιγά τώρα να μην ασχοληθεί κάποιος με το νοσοκομείο που καλύπτει εφημεριακά, μέρα παραμέρα όλη την Κρήτη και τα κοντινά νησιά, με το νοσοκομείο με τα περισσότερα χειρουργεία σε αριθμό αλλά και σε βαρύτητα χειρουργικών επεμβάσεων .Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο έχει σταματήσει τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις ….. Ουσιαστικά έχει κλείσει αλλά αυτούς που πρέπει να δώσουν μια λύση μάλλον δεν τους ενδιαφέρει.».
Λίγα 24ωρα μετά τη διακοπή των προγραμματισμένων χειρουργείων, στις αρχές Οκτωβρίου, ανεστάλη και η λειτουργία των τακτικών και απογευματινών ιατρείων,
Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό εμφανίζονται απογοητευμένοι, με τους ίδιους να κάνουν λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις. Όπως σημειώνουν, το ιστορικό νοσοκομείο του Ηρακλείου, έχει ήδη καταρρεύσει.
Ο πρόεδρος των Εργαζομένων Μανώλης Μενεγάκης, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση, αναδεικνύοντας σε μείζον ζήτημα τη σοβαρή έλλειψη γιατρών σε διάφορες κλινικές του νοσοκομείου, αλλά και έλλειψη νοσηλευτικού, διοικητικού και επικουρικού προσωπικού.
Το μέλος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Βενιζέλειο, Δημήτρης Φλυτζανής, μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα, σημείωσε πως η απόφαση για παύση και των τακτικών και απογευματινών εργασιών οφείλεται στην έλλειψη ιατρικού (και όχι μόνο) προσωπικού.
Ο χειρουργός, μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών του Βενιζέλειου, Γιώργος Κωστάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως το «σημείο – μηδέν» έχει έρθει για το Βενιζέλειο. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι και οι ειδικευόμενοι γιατροί παραιτούνται ομαδικά αναζητώντας καλύτερη εκπαίδευση, καθώς «το Βενιζέλειο αυτή τη στιγμή αδυνατεί να τους εκπαιδεύσει». «Το πρόβλημα είναι πια στα χέρια του υπουργείου» πρόσθεσε.
Ατελείωτη λίστα…
Τον περασμένο Αύγουστο, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, κατήγγειλε συμβάντα σε νοσοκομεία διαφόρων περιοχών της χώρας, τα οποία έχουν να κάνουν με ζητήματα ασφάλειας των εργαζόμενων, παραβίασης των δικαιωμάτων τους και υποστελέχωσης.
Αρχικά, η ομοσπονδία αναφέρει πως «στο νοσοκομείο Ναυπλίου πριν λίγες μέρες εισέβαλλαν συγγενείς αποβιώσαντος ασθενούς, ξυλοκοπώντας όποιον υγειονομικό έβλεπαν μπροστά τους με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο γιατρών. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας Πολίτη να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για την προστασία των υγειονομικών και της λειτουργίας των νοσοκομείων».
Ακολούθως καταγγέλλει για τη Χαλκίδα: «Ο διοικητής του νοσοκομείου Χαλκίδας προχωρά σε μία ακόμα αυθαίρετη και έκνομη αθλιότητα: προσπαθεί να ακυρώσει την άδεια ανατροφής τέκνου γιατρού Επιμελήτριας Παθολόγου μητέρας δυο μικρών παιδιών (5 ετών και 5 μηνών). Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια επιχειρεί να παραβιάσει το δικαίωμα της μητρικής / πατρικής άδειας ανατροφής τέκνου, η νομοθέτηση του οποίου στην χώρα μας και σε άλλες χώρες είναι κατάκτηση μετά από πολύχρονους αγώνες των εργαζόμενων. Εντάσσεται στα πλαίσια της κρατικής υποκρισίας που δήθεν «ανησυχεί για την υπογεννητικότητα», αλλά στην πράξη ανέχεται την εργοδοτική αυθαιρεσία ενάντια στα γονεϊκά δικαιώματα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα».
Τέλος για την Άρτα επισημαίνει: «Η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών – μέλη της ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έχουμε από καιρό επισημαίνει πως η υποστελέχωση, η εφημεριακή υπερεξόντωση των γιατρών και η εξώθησή τους σε παραίτηση από το ΕΣΥ έχουν την σκοπιμότητα της πλήρους ιδιωτικοποίησης λειτουργιών όπως π.χ. τα εργαστήρια (απεικονιστικά, βιολογικών υγρών, παθολογοανατομικά – κυτταρολογικά, ειδικά) πολλών νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό σχετικό παράδειγμα είναι το απεικονιστικό εργαστήριο του νοσοκομείου Άρτας(διαθέτει κλασικό ακτινολογικό, υπερηχοτομογράφο και αξονικό τομογράφο). Μετά από πολύμηνη περίοδο αναγκαστικών “εντέλλεσθε” εφημεριακής υπερεξόντωσης που εξώθησαν γιατρούς σε παραιτήσεις, η διοίκηση τώρα θέλει να παραδώσει την διάγνωση στον ιδιωτικό τομέα με “σύμβαση”».
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ίδια η ΕΡΤ, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι «ολοένα και μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, αφού χιλιάδες ασθενείς περιμένουν επί μήνες, μέχρι και ολόκληρο χρόνο για να χειρουργηθούν.
Ενδεικτικό αυτής της αναμονής για τα μη επείγοντα χειρουργεία είναι τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΡΤ για τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.
- Στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαία Κυριακού βρίσκονται 3.111 παιδιά στη λίστα αναμονής.
- Στον Ευαγγελισμό 4.817 ασθενείς στη λίστα
- Στο νοσοκομείο Γεννηματάς 1.393 ασθενείς
- Στο ΚΑΤ 4.061 ασθενείς
Λουκέτο αναγκάστηκε να βάλει στα τακτικά χειρουργεία η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας, καθώς όπως προκύπτει από έγγραφο της διοίκησης, η αιφνίδια έλλειψη αναισθησιολόγων, καθιστά επιτακτική την προσωρινή αναστολή διενέργειά τους.
Τον περασμένο Μάιο, η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι στο Αττικό Νοσοκομείο έγινε εφημερία με ράντζα. Τόνιζε είσης, ότι η Ουρολογική Κλινική του νοσοκομείου «είναι κλινική φάντασμα 33 κλινών».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκο, σε κάθε εφημερία εισάγονται ασθενείς με σοβαρά ουρολογικά προβλήματα, αλλά νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους άλλων κλινικών και σε 5 κλίνες στην Νευροχειρουργική Κλινική. Ο λόγος είναι ότι η Ουρολογική Κλινική «εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε κοιτώνες των γιατρών», όπως αποκαλύπτει. Σημειώνει εξάλλου ότι παρά το μέγεθος του νοσοκομείου, δεν υπάρχει ούτε διαθέσιμο μηχάνημα λιθοτριψίας, κάτι που υπάρχει μόνο σε δύο δημόσια νοσοκομεία.
Αφροδίτη Ρέτζιου: «Αυτά είναι τα αδιέξοδα των διαχρονικών πολιτικών επιλογών τους»
Ο σχετικός κατάλογος είναι ιδιαίτερα μακρύς και τα σχετικά περιστατικά πληθαίνουν συνεχώς.
Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι το ΕΣΥ μπήκε σε μία φάση όπου πλέον αρχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της χρόνιας εγκατάλειψής του. Το tvxs.gr, απευθύνθηκε στην Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και μάχιμης γιατρού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για να μας επιβεβαιώσει ή μη αυτήν την αίσθηση.
«Είναι ακριβώς έτσι», μας είπε. «Είναι τα αποτελέσματα μιας συνειδητής πολιτικής εγκατάλειψης του ΕΣΥ. Και λίγα είναι αυτά που αναδεικνύονται. Κλείνουν τμήματα, κλινικές και δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση από την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από αυτά τα προβλήματα και να δώσει ουσιαστικές λύσεις.
»Αυτό που επισημαίναμε και την περίοδο της πανδημίας είναι ότι δεν οφειλόταν σε αυτήν η κατάσταση του ΕΣΥ. Οφείλεται στο γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα υγείας, από πριν και χρόνια τώρα, υφίσταται αυτήν την πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, την συνειδητή πολιτική πριμοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μέσα στα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή να λειτουργούν τα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρήσεις.
»Αυτά είναι η αιτία που δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας την περίοδο της πανδημίας. Δεν είχε τις αναγκαίες εφεδρείες, σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό. Και η μετατροπή σε ΕΣΥ μια νόσου, εκτίναξε τη νοσηρότητα, αύξησε τις αναμονές και τώρα έχουμε χρόνια προβλήματα συσσωρευμένα, που δεν μπορούν όμως να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες με τα σημερινά δεδομένα του δημόσιου συστήματος υγείας».
«Επιπλέον» συνεχίζει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, «διαμορφώθηκε μια κατάσταση που σπρώχνει τους συναδέλφους να φύγουν από το ΕΣΥ. Συνάδελφοι ειδικευόμενοι, που έδωσαν την μάχη της πανδημίας, πήραν τον τίτλο της ειδικότητας, αξιολογότατοι επιστημονικά, που δεν επιλέγουν το ΕΣΥ για να εργαστούν, αν και θα το ήθελαν. Γιατί ξέρουν από μέσα πώς είναι τα πράγματα.».
Η λύση είναι προφανής, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική διαφορά «αν δεν εξασφαλίσεις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθούς τέτοιους πουν να μπορούν να κρατήσουν τον γιατρό, τον νοσηλευτή στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανθρώπινα ωράρια, αν δεν προκηρυχθεί το σύνολο των θέσεων εργασίας που είναι κενές και όχι 6.000 οι οποίες είναι μόλις το 1/5 των ελλείψεων, με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, οι οποίοι και αυτοί είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες» τονίζει η κυρία Ρέτζιου, υπενθυμίζοντας τις χιλιάδες οργανικών θέσεων την περίοδο των μνημονίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «σβήσιμο» του πρώην νοσοκομείου λοιμωδών από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.
«Τώρα λένε ότι θα φτιάξουν εξειδικευμένες μονάδες όπως τμήματα αγγειακών, εγκεφαλικών. Με ποιο προσωπικό θα τα φτιάξουν αυτά; Για να έχεις προσωπικό, πρέπει να αντιμετωπίσεις τις αιτίες που δεν επιλέγει κάποιος να εργαστεί στο ΕΣΥ» προσθέτει.
Και για να υπογραμμίζει τους κινδύνους από αυτή την υποστελέχωση, μας λέει, ότι «βάλανε ειδικευόμενο οφθαλμίατρο από το νοσοκομείο της Σπάρτης, στην έναρξη της ειδικότητάς του, να διακομίσει νεογνό».
«Αυτά είναι τα αδιέξοδα των διαχρονικών πολιτικών επιλογών τους» συνεχίζει.
«Γιατί λέμε ότι είναι συνειδητή επιλογή τους η εγκατάλειψη του ΕΣΥ; Για παράδειγμα, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι είναι πολυτέλεια να έχει τόσα νοσοκομεία η Κρήτη. Κανένα συμπέρασμα δεν έβγαλαν από την περίοδο της πανδημίας, Μα αν ήταν πολυτέλεια και περιττό δεν θα υπήρχαν αυτές οι αναμονές για τακτικά χειρουργεία εξαιτίας ελλειψεων προσωπικού».
Για την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, μία ακόμη συνέπεια με ιδιαίτερες αρνητικές προεκτάσεις, είναι ότι έχει διαρραγεί η επιστημονική συνέχεια και η μετάδοση πείρας από τις παλαιότερες στις νεότερες γενιές των γιατρών, εξαιτίας ακριβώς της μη αναπλήρωσης του προσωπικού που συνταξιοδοτείται ή παραιτείται.
«Υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων γιατρών για να εκπαιδεύσουν τους νέους ειδικευόμενους» μας λέει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Έχουν συνταξιοδοτηθεί και έχει διακοπεί αυτή η συνέχεια στις γενιές των γιατρών. Συνταξιοδοτείται και παίρνει την εμπειρία στο σπίτι του».
Πηγή: tvxs.gr