Έρη Ρίτσου: Πολιτισμός και τέχνη χτυπιούνται αλύπητα, επειδή κυρίως “ξυπνάνε” τα μυαλά των ανθρώπων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Μέσα σ’ ένα κλίμα αμφισβήτησης πλέον της ΕΕ που διογκώνεται στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι απαραίτητη η ύπαρξη των Ελλήνων Κομμουνιστών Ευρωβουλευτών», δηλώνει η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Έρη Ρίτσου, κόρη του αείμνηστου Γιάννη Ρίτσου.

Μας μιλά για τα «οικονομικά συμφέροντα» που οικοδόμησαν κάποτε την ΕΟΚ και στην συνέχεια την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τον ρόλο του πολιτισμού στην πολιτική.

*Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

-Κυρία Ρίτσου, από την ενεργή παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφαίνεται και το ιδιαίτερο χιούμορ που διαθέτετε, η ευαισθησία και η αποδοχή σας από μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. Εσείς πώς το αντιλαμβάνεστε όλο αυτό;

Δεν θα έλεγα πως έχω παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γενικά, αφού μόνο με το facebook έχω σχέση. Εκεί όντως η παρουσία μου είναι ενεργή. Αναφέρω τα θέματα που με απασχολούν και θεωρώ πως είναι μια ευκαιρία για διάλογο με ανθρώπους με τους οποίους έχω είτε παρόμοιες είτε αντίθετες θέσεις, έχοντας την πεποίθηση πως ο διάλογος πάντα μας πλουτίζει.

Μαθαίνουμε πράγματα, διορθώνουμε λάθη, ακονίζουμε το μυαλό μας. Όσο για το χιούμορ είναι απαραίτητο για να διατηρεί κανείς ισορροπίες ζώντας μέσα σε δύσκολες καταστάσεις.

-Οι αγώνες, η γενικότερη στάση απέναντι στη ζωή, το βλέμμα και όλη η προσωπικότητα του πατέρα σας Γιάννη Ρίτσου, διαμόρφωσαν και τη δική σας πολιτικοποίηση;

Και ναι και όχι. Καθένας μας ψάχνει τον δρόμο του μόνος του, αλλά φυσικά επηρεάζεται από το οικογενειακό περιβάλλον, τη στάση και τη δράση των γονιών του.

Πώς επικοινωνείτε τα κυρίαρχα επιχειρήματα για να πείσετε έναν ας πούμε απολιτίκ άνθρωπο να ψηφίσει το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές; Ποιο είναι το κύριο θέμα που το ΚΚΕ θα προβάλει ενόψει των ευρωεκλογών;

Δεν είναι ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί με λίγες λέξεις ακριβώς γιατί τα θέματα που αφορά είναι πολλά και σοβαρά. Το ΚΚΕ εξ αρχής είχε μιλήσει για τον χαρακτήρα της τότε ΕΟΚ που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούσε «Ευρώπη των λαών», αλλά έναν οργανισμό υποστήριξης συγκεκριμένων οικονομικοπολιτικών συμφερόντων ενάντια στους λαούς.

Στην πορεία, η μετεξέλιξη σε μια ΕΕ που προκαλεί, συμμετέχει και κλιμακώνει πολεμικές συγκρούσεις, που με το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο ενταφίασε τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως σκλάβους, που έχει διαλύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, που με την Κοινή Αγροτική Πολιτική προσπαθεί να ξεκάνει τα αγροτικά στρώματα, που προωθεί έναν “πλαστικοποιημένο” πολιτισμό, έχει γίνει ολοφάνερη η ορθότητα της ανάλυση του ΚΚΕ για τους στόχους που εξυπηρετεί η ΕΕ.

Μέσα σ’ ένα κλίμα αμφισβήτησης πλέον της ΕΕ που διογκώνεται στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι απαραίτητη η ύπαρξη των Ελλήνων Κομμουνιστών Ευρωβουλευτών και η ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος σ’ αυτές τις εκλογές, μια που η φωνή τους, είναι η μόνη φωνή αντίθεσης στα βάρβαρα σχέδια που επεξεργάζεται η ΕΕ για τους λαούς της Ευρώπης.

-Ο πολιτισμός έχει θέση στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης; Αποτελεί κριτήριο ψήφου;

Φυσικά αποτελεί κριτήριο ψήφου, γιατί ούτε τα θέματα πολιτισμού λειτουργούν εν κενώ. Ο πολιτισμός και η τέχνη είναι πεδία που χτυπιούνται αλύπητα, όχι μόνο γιατί πρέπει να υποταχθούν σε κριτήρια κέρδους, αλλά κυρίως επειδή μέσω της τέχνης και του πολιτισμού «ξυπνάνε» τα μυαλά των ανθρώπων, που η άρχουσα τάξη τους θέλει σε λήθαργο.

Δεν είναι καθόλου τυχαία για παράδειγμα η κατάργηση των τίτλων σπουδών των ηθοποιών ή η απαξίωση των μουσικών συνόλων στη χώρα μας, όταν ταυτοχρόνως για μήνες ολόκληρους γίνεται κουβέντα για την τηλεοπτική “εμποροπανήγυρη” της Γιουροβίζιον. Αυτόν τον «πολιτισμό» προκρίνουν στην Ευρώπη και στη χώρα μας και αυτό οφείλουν να το λάβουν υπ’ όψιν τους οι ψηφοφόροι.

 -Η ακροδεξιά επελαύνει σε όλη την Ευρώπη. Η γενική εικόνα δείχνει ότι και στην Ελλάδα κόμματα που είτε είναι ακροδεξιά, είτε έχουν δεσμούς με τον συγκεκριμένο χώρο, θα αυξήσουν σημαντικά τις δυνάμεις τους. Γιατί λέτε συμβαίνει αυτό και ποιοι είναι οι στόχοι του κόμματός σας σε μια Ευρωβουλή που βρίσκεται σε μια συντηρητική στροφή;

Η δεξιά και συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις φιλελευθέρων και σοσιαλδημοκρατών και έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική εξαθλίωση των λαών της Ευρώπης και η ενίσχυση εκ μέρους της ΕΕ κάθε ακροδεξιάς πρακτικής ευθύνεται για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Προσφάτως η, δήθεν πολέμια της ακροδεξιάς, Κομισιόν χρηματοδότησε με 10,2 δις. ευρώ την Ουγγαρία του Βίκτωρ Ορμπάν, αφού μια χαρά τα βρήκαν μεταξύ τους όπως και με την εξίσου ακροδεξια Μελόνι για το νέο αντιδραστικό σύμφωνο για τη Μετανάστευση, όπως και με 150 εκ. ευρώ, στο ίδιο πλαίσιο απ’ ευθείας στα χέρια του ακροδεξιού Προέδρου της Τυνησίας, και δε μιλάμε καν για τη στήριξη που παρέχουν στον ακροδεξιό Ζελένσκι.

Όσο για το ΚΚΕ, θα κάνει στην Ευρώπη, όπως κάνει και στην Ελλάδα, αυτό που πάντα κάνει. Θα υποστηρίζει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και θα μάχεται κατά της πολιτικής που τα δυναμιτίζει.

Πηγή: libre.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση