Τα πλέον απαισιόδοξα παραμένουν τα ελληνικά νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σχεδόν τα μισά να βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται το τελευταίο δωδεκάμηνο και με βασικότερη ανησυχία την αύξηση της ανεργίας, ενώ πάνω από 6 στα 10 μόλις τα βγάζουν πέρα.
Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ (Ιουλίου 2021), καταγράφεται υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, κυρίως λόγω επιδείνωσης των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις -32,9 (από -25,6) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο του αντίστοιχου περσινού (-34,7 μονάδες). Όπως αναφέρεται, η τάση του δείκτη τον Ιούλιο θεωρείται πως σχετίζεται κυρίως με τις εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας και κυρίως την έντονη εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του ιού, με σημαντικό αντίκτυπο στα επιδημιολογικά δεδομένα, ο οποίος όμως είναι ηπιότερος σε κάποιους σχετικούς δείκτες έναντι παλαιότερων εξάρσεων, αποτέλεσε την κύρια αιτία επιδείνωσης των προσδοκιών των νοικοκυριών.
Κρίσιμη περίοδος
Τα πρώτα, έστω πρόσκαιρα, περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα εντός της νέας έξαρσης τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο παρόμοιων ή και ισχυρότερων παρεμβάσεων σε άλλες περιοχές, την πιο καθοριστική περίοδο για τον τουρισμό, ενίσχυσαν την ανησυχία για τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης, επισημαίνεται, οπότε η δυναμική της πανδημίας την τρέχουσα περίοδο και τους επόμενους μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της οικονομίας συνολικά το 2021 και ακολούθως για τις προσδοκίες των νοικοκυριών. Μάλιστα προκύπτει ότι η διαδικασία εξόδου από την υγειονομική κρίση δεν είναι προδιαγεγραμμένη, παρά την κλιμάκωση των μέτρων προστασίας, ιδίως του εμβολιασμού, και απαιτείται συνεχής εγρήγορση.
Οι Έλληνες καταναλωτές διατηρούνται στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην Ε.Ε., με τη Κύπρο (-22,8) να έπεται. Ακολουθούν η Σλοβενία και η Σλοβακία, με -19,1 και -17,7 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Βουλγαρίας με -17,6 μονάδες. Στον αντίποδα, στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης βρέθηκαν εκ νέου η Σουηδία (+7,9) και η Δανία (+6,2), με τις θετικές τιμές των δεικτών τους να συνεπάγονται μικρή αισιοδοξία από τους καταναλωτές των συγκεκριμένων χωρών. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -5,6 μονάδες στην Ε.Ε. και στις -4,4 μονάδες στην Ευρωζώνη.
Ταυτόχρονα χειροτέρευσαν οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -32,6 (από -28,2) μονάδες. Το 44% των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ 3% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -6,9 και -7,9 μονάδες αντίστοιχα.
Όμως σημαντική επιδείνωση εμφανίζουν οι προβλέψεις των καταναλωτών και για το επόμενο δωδεκάμηνο σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση. Το 35% (από 30%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 8% (από 10%) προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +0,1 και +0,9 μονάδες αντίστοιχα.
Οριακή διαβίωση
Πάντως, ενισχύθηκε εκ νέου και το ποσοστό των νοικοκυριών που βρίσκονται σε οριακό επίπεδο διαβίωσης, κάτι που αντανακλά τη σημαντική περιστολή των εισοδημάτων που έχουν προκαλέσει τα κυβερνητικά μέτρα. Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι “μόλις τα βγάζει πέρα” ενισχύθηκε οριακά, στο 63% (από 62%), ενώ στο 6% διατηρήθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι οι προβλέψεις για την ανεργία επίσης επιδεινώνονται, με 63% (από 51%) των νοικοκυριών να αναμένουν μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας, ενώ το 15% (από 23%) εκτιμά ότι θα υπάρξει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +14,7 και +14,1 μονάδες.
Πηγή: Εφημερίδα ”Η ΑΥΓΗ”