*Του Γιάννη Μυλόπουλου –
Προεκλογικά συζητήθηκαν πολλά, αλλά όχι κατ’ ανάγκη τα κρισιμότερα και τα πιο σημαντικά. Κάποια σοβαρά ζητήματα που θα επηρεάσουν αποφασιστικά άμεσα τις ζωές μας μετά τις εκλογές αποσιωπήθηκαν σκοπίμως, σε μια προσπάθεια κάποιοι να μη γίνουν δυσάρεστοι στους ψηφοφόρους.
ΖΗΤΗΜΑ 1ον: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι ευθύνονται για την οικονομική κρίση που μας οδήγησε στα μνημόνια της λιτότητας. Κι αυτό όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, αλλά γιατί οι υπεύθυνοι της δημοσιονομικής εκτροπής προ του 2010, συνεχίζουν και σήμερα να εφαρμόζουν την ίδια ολέθρια πολιτική. Αφού οι ίδιες δημοσιονομικές πρακτικές που έριξαν τότε τη χώρα στα βράχια, εκτινάσσοντας το εξωτερικό χρέος, εφαρμόστηκαν από λίγο ως πολύ και κατά την προηγούμενη τετραετία, 2019 – 2023. Με συνέπεια την αύξηση του εξωτερικού χρέους κατά 44 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019. Έφτασε έτσι η Ελλάδα και πάλι εκεί που ήταν στα πρώτα χρόνια των μνημονίων, έχοντας ένα εξωτερικό χρέος μεγαλύτερο από 400 δις ευρώ.
ΖΗΤΗΜΑ 2ον: Μετά τις εκλογές έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων. Αυτός είναι ο λογαριασμός που θα πληρώσουμε σύντομα για την άφρονα δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ΕΕ έχει ήδη ειδοποιήσει, αλλά αυτό σκοπίμως δεν ακούστηκε προεκλογικά, ότι από το φθινόπωρο μπαίνουμε και πάλι σε καθεστώς δημοσιονομικής στενότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει για εμάς ότι μετά τις εκλογές, ενώ η ακρίβεια θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα, τα επιδόματα και τα κουπόνια θα σταματήσουν να ενισχύουν τους Έλληνες.
ΖΗΤΗΜΑ 3ον: Η τελευταία μας ευκαιρία πριν την κάλπη για να αποφύγουμε την ακρίβεια και τις συνέπειες της δημοσιονομικής εκτροπής, είναι να ψηφίσουμε εκείνους που θα αλλάξουν την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλιώς μας περιμένουν δύσκολες μέρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε στις εκλογές, γιατί η μόνη διέξοδος που έχουμε αυτή τη στιγμή για να αποφύγουμε ή και να ελαφρύνουμε τα χειρότερα που έρχονται, είναι η επόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει: α) δημόσιες πολιτικές για τον έλεγχο των αγορών και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, β) επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, και γ) δραστική μείωση των έμμεσων φόρων, δηλαδή του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ό,τι δηλαδή έκαναν οι ευρωπαίοι εταίροι μας και αντιμετώπισαν δραστικά την ακρίβεια. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που το μόνο μέτρο που εφάρμοσε ήταν να επιβαρύνει το εξωτερικό δημόσιο χρέος με 60 δις ευρώ για τα επιδόματα και τα κουπόνια.
ΖΗΤΗΜΑ 4ον: Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ θα δείξει τις συνέπειές της την ερχόμενη τετραετία. Α) Οι δημόσιες υπηρεσίες στην Υγεία θα περικοπούν και θα μεταφερθούν σε ιδιώτες, που σημαίνει ότι θα αρχίσουμε σύντομα να πληρώνουμε τις υγειονομικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν. Β) Η δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια ανώτατη δημόσια εκπαίδευση έχει ήδη αρχίσει να αφαιρείται από 20.000 υποψήφιους κάθε χρόνο και αυτό αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια. Καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη εξαγγείλει τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και συνεπώς το τέλος της δωρεάν Παιδείας. Γ) Τα σπάνια οικοσυστήματα, τα δάση και οι παραλίες θα αρχίσουν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από πλευράς ιδιωτικών συμφερόντων, οπότε θα πάψουν να είναι δημόσιοι χώροι που ανήκουν σε όλους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
ΖΗΤΗΜΑ 5ον: Αν ψηφίσουμε αυτούς που ευθύνονται γιατί προκάλεσαν ή ακόμη και γιατί δεν απέτρεψαν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι σιδηρόδρομοι θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν χωρίς ασφάλεια. Αφού ο ΟΣΕ επιβεβαίωσε ότι το κονδύλι για την αποκατάσταση των ασφαλιστικών δικλείδων «κόπηκε» από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
ΖΗΤΗΜΑ 6ο: Αν συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική μετά τις εκλογές, οι μισθοί θα μείνουν καθηλωμένοι, ενώ η ακρίβεια θα συνεχίσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αφού όπως διαπιστώθηκε και δεν διαψεύστηκε, στο πρόγραμμα σταθερότητας της ΕΕ δεν έχουν συμπεριληφθεί οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για αύξηση μισθών κατά 25% σε βάθος τετραετίας.
ΖΗΤΗΜΑ 7ο: Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά πριν την κάλπη αν θέλουμε και για την επόμενη τετραετία μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να καταρρακώνει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Αν θέλουμε δηλαδή να συνεχιστεί η ίδια ολοκληρωτική μονοφωνία σε όλα τα ΜΜΕ. Αν θέλουμε να συνεχιστεί ο ίδιος αυταρχισμός της αστυνομίας σε βάρος των νέων σε πλατείες και σε πανεπιστήμια. Αν θέλουμε να συνεχίσουν να πεθαίνουν συμπολίτες μας σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων, αλλά και να είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη σε ολόκληρο τον κόσμο σε θανάτους ανά πληθυσμό από την πανδημία. Κι ακόμη αν θέλουμε ο πρωθυπουργός να συνεχίσει να έχει υπό παρακολούθηση, μέσω της κρατικής ΕΥΠ, πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και στρατιωτικούς, καταστρατηγώντας βασικές ατομικές ελευθερίες. Θα πρέπει δηλαδή να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσει η Ελλάδα να είναι δακτυλοδεικτούμενη σε ολόκληρο τον κόσμο σαν μια χώρα που κυβερνάται με αντικοινωνικές, αυταρχικές, ολοκληρωτικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές.
Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποφύγουμε τα χειρότερα. Η ζωή για εμάς και τα παιδιά μας για τα επόμενα χρόνια είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας. Εξαρτάται από την ψήφο μας.
Γι’ αυτό ας ψηφίσουμε στοιχειωδώς ενημερωμένοι…
*Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι Καθηγητής και πρώην Πρύτανης ΑΠΘ, Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Πηγή: tvxs.gr
Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI