Επιστροφή ολοταχώς στις μαύρες μέρες του 2012

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γιάννη Μπασκάκη –

Εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τους χειρισμούς της στο θέμα του αποκλεισμού του μορφώματος του Κασιδιάρη, του οποίου την είσοδο στη Βουλή όχι μόνο τελικά δεν απέτρεψε -αφού μπήκε υπό τη βιτρίνα των «Σπαρτιατών»-, αλλά προσέφερε στον καταδικασμένο ναζιστή και όλη τη δωρεάν διαφημιστική προβολή που αυτός έψαχνε.

Και, βέβαια, η πιο εξόφθαλμη στιγμή των προβληματικών χειρισμών της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι, ενώ είχε τη δυνατότητα να καταθέσει υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τους «Σπαρτιάτες», όπως έκανε και για το μόρφωμα «Ελληνες» του Κασιδιάρη, αυτό δεν θέλησε να το κάνει ποτέ, αφήνοντας τη βιτρίνα τού άλλοτε υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής να κατέβει κανονικά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου (αποσπάσματα των οποίων δημοσιοποιούμε σήμερα) προκύπτει ότι ο αποκλεισμός των πρώτων προσπαθειών του Κασιδιάρη βασίστηκε στη σύγκριση και ταύτιση των ονομάτων των στενών συνεργατών του που μετείχαν σε αυτές.

Μετά τις εκλογές, δηλαδή, του Μαΐου, όπου η Ν.Δ. είχε ήδη πετύχει τη μεγάλη διαφορά από τον βασικό της αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε καμία διάθεση από την πλευρά της και κανένα ενδιαφέρον, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί και ενώπιον του Αρείου Πάγου η ταύτιση «Ελλήνων» και «Σπαρτιατών». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να δηλώσει επισήμως -μέσω του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη- ότι σκοπεύει οι «Σπαρτιάτες» να «αντιμετωπιστούν κοινοβουλευτικά και πολιτικά».

Και, αν συνυπολογίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αναβαθμίσει τον Μάκη Βορίδη, τοποθετώντας τον μέσα στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και να του αναθέσει καθήκοντα αντ’ αυτού, προκειμένου να απαντάει εκ μέρους του στη Βουλή, καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτή η «κοινοβουλευτική και πολιτική αντιμετώπιση» της βιτρίνας του Κασιδιάρη, που είναι πασιφανές ότι απέχει παρασάγγας από τη λογική της πολιτικής και κοινωνικής απομόνωσης που, έπειτα από μεγάλη και μακροχρόνια μάχη και διεκδίκηση του αντιφασιστικού κινήματος, επιβλήθηκε εν τέλει κατά της Χρυσής Αυγής.

Τη λογική δηλαδή ότι η Χρυσή Αυγή δεν έπρεπε επ’ ουδενί να αντιμετωπίζεται «κοινοβουλευτικά και πολιτικά» σαν να επρόκειτο για ένα «νόμιμο πολιτικό κόμμα», του οποίου τον μανδύα φορούσε, αλλά αντιθέτως να αντιμετωπίζεται ως αυτό που ήταν, δηλαδή ως μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Μιλάμε δηλαδή για επιστροφή στις μαύρες μέρες του 2012.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, προκειμένου να κλείσει το περιβόητο θέμα περί εκ των υστέρων προσφυγής της Ν.Δ. στο εκλογοδικείο κατά των «Σπαρτιατών» (το οποίο, φυσικά, θα ήταν άλλο ένα σφάλμα και, μάλιστα, κολοσσιαίο και ολέθριο, και μόνο στην ιδέα ακύρωσης των εκλογών για χάρη του Κασιδιάρη), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι οι «Σπαρτιάτες» θα «αντιμετωπιστούν στη Βουλή, κοινοβουλευτικά και πολιτικά», φανερώνοντας έτσι τις κυβερνητικές προθέσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο θέσαμε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το δεδομένο ότι, από τους δώδεκα βουλευτές των «Σπαρτιατών», οι δέκα ήταν στελέχη του μορφώματος των «Ελλήνων» του Κασιδιάρη, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής τους, και ο ενδέκατος ήταν στέλεχος της Χρυσής Αυγής και υποβάλαμε το ερώτημα για ποιο λόγο η Ν.Δ. δεν αναζήτησε τα στοιχεία αυτά και δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, όπως είχε κάνει και με την περίπτωση των «Ελλήνων».

Η κυβέρνηση προσπάθησε να θολώσει την εικόνα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αρχικά να επικαλείται τις «τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις για το θέμα αυτό» (τα αλλεπάλληλα δηλαδή κυβερνητικά «μπαλώματα»), ενώ θέλησε να μεταθέσει την ευθύνη στον Αρειο Πάγο, λέγοντας ότι «υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να φροντίζει, ούτως ώστε, μέσω της άσκησης της νομοθετικής εξουσίας, να παρέχονται στη Δικαιοσύνη οι δέουσες διατάξεις, για να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις», προσθέτοντας ότι «η ουσία της διάταξης ήταν να μην μπορεί κάποιος ο οποίος είναι καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση […] να ηγείται ενός πολιτικού κόμματος ή να είναι, με βάση και τις τελευταίες του απολογίες, ο εν τοις πράγμασι, ο κρυπτόμενος, δηλαδή, αρχηγός».

Αυτό δηλαδή ακριβώς που είναι ο Κασιδιάρης στην περίπτωση των «Σπαρτιατών», που τελικά μπήκαν στη Βουλή. Και αναφορικά με την ουσία του ερωτήματός μας υποστήριξε ότι «καταθέσαμε και σχετικό υπόμνημα στον Αρειο Πάγο. Από εκεί και πέρα, η όποια στήριξη υπήρξε εκ των υστέρων, υπήρξε μετά την ανακήρυξη από τον Αρειο Πάγο του συγκεκριμένου κόμματος».

Εδώ, λοιπόν, το μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να μπερδέψει το υπόμνημα που όντως κατέθεσε στον Αρειο Πάγο για τους «Ελληνες» με το «υπόμνημα» που δεν κατέθεσε ποτέ για τους «Σπαρτιάτες». Oσο για το επιχείρημα ότι η «στήριξη» του Κασιδιάρη έγινε μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών, οι υποψήφιοι ήταν ήδη γνωστοί και μια στοιχειώδης αναζήτηση των στοιχείων θα καταδείκνυε την ταύτιση «Ελλήνων» και «Σπαρτιατών».

Αλλωστε, σε τέτοια στοιχεία στηρίχτηκε ο Αρειος Πάγος τον Μάιο, για να αποφανθεί ότι ο Κασιδιάρης είναι «εξαρχής και μέχρι σήμερα πραγματικός αρχηγός του κόμματος “Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ”, το οποίο υποκαθιστά τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» (Αριθμός Απόφασης: 8/2-5-2023) και τον Ιούνιο ότι οι «ως άνω “ανεξάρτητοι” υποψήφιοι, εμφανώς, καθοδηγούνται από τον πραγματικό αρχηγό του εν λόγω κόμματος, Ηλία Κασιδιάρη» (Αριθμός Απόφασης: 95/2023). Μάλιστα, και στις δύο αποφάσεις υπάρχει ρητή αναφορά στο στέλεχος των «Ελλήνων», Γεώργιο Μανούσο, και ήδη εκλεγμένο βουλευτή με τους «Σπαρτιάτες» στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Γεγονός που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τα λεγόμενα της Ν.Δ. περί «εκ των υστέρων στήριξης» του Κασιδιάρη. Και βέβαια στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου υπάρχει και η εξής επισήμανση: «στις 9-2-2023, ο Ηλίας Κασιδιάρης, μέσω διαδικτύου, καταφέρθηκε εκ νέου κατά της ως άνω τροπολογίας, δηλώνοντας, επί λέξει, ότι “τους άφησα να με διαφημίσουν”, καταδεικνύοντας, έτσι, ευθέως, την πραγματική ηγετική του θέση στο εν λόγω κόμμα».

Αυτή τη διαφήμιση του Κασιδιάρη πέτυχε, λοιπόν, η κυβέρνηση της Ν.Δ. που τώρα κινείται ως όμηρος των «Σπαρτιατών» και με την αντιμετώπιση που τους επιφυλάσσει θέλει να επιστρέψει την πολιτική ζωή της χώρας στο 2012.

Πηγή: efsyn.gr

Φβτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στο Μουσείο πάει από 1η Ιουλίου η πενθήμερη εργασία

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και περίοπτη...

Κασσελάκης για “Ευαγγελισμό”: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει την υγεία με αστέρια ξενοδοχείων

Το επίμαχο έγγραφο με την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης του «Ευαγγελισμού»...

Ο Μητσοτάκης με μισές αλήθειες για «Ευαγγελισμό» και για Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή...

ΑΔΑΕ: Κανένα πρόστιμο (ακόμη) σε Μισέλ Ασημακοπούλου και Υπουργείο Εσωτερικών

Η ανακοίνωση Μενουδάκου για την επιβολή προστίμων σχετικά με...
Διαφήμιση