Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ: «Στρατηγικό λάθος» και «συνενοχή» – Αντιδράσεις των κομμάτων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με βολές κατά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού αντιμετώπισαν κοινοβουλευτικά κόμματα την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Εστιάζοντας στην εν λόγω συνάντηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «επικίνδυνη ρήξη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Όπως τόνισε, «αποτελεί στρατηγικό λάθος και, επικίνδυνη για την Ελλάδα, ρήξη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά ακολουθεί η χώρα μας, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε μόνο με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ χωρίς να πραγματοποιήσει, παράλληλα, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης. Υπενθυμίζουμε ότι τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης συνάντησαν στο Κάιρο οι Πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Ιταλίας και Βρετανίας όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ αύριο, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντήσει και εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής».

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το ζήτημα της παύσης πυρών και της προστασίας των αμάχων: «Είναι, παράλληλα, απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να εκφράζει την ελπίδα πως “ό,τι και άν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος” και όχι να υποστηρίζει την ανάγκη για κατάπαυση πυρός ή έστω “ανθρωπιστική παύση” στις εχθροπραξίες- θέση του ευρωκοινοβουλίου που υπερψήφισαν υποκριτικά οι ευρωβουλευτές του κόμματός του μόλις πριν από λίγες μέρες. Η απόλυτη καταδίκη της Χαμάς και των ενεργειών της κατά αμάχων δεν μπορεί να ισοδυναμεί με πράσινο φως για αντιμετώπισή της με τρόπο που οδηγεί σε θάνατο ακόμα περισσότερους αμάχους. Το γεγονός ότι σε αυτό το πλαίσιο ούτε λαμβάνεται υπόψιν ούτε τέθηκε το θέμα του θανάτου αμάχων στο συγκρότημα του Μοναστηριού του Αγίου Πορφυρίου, το οποίο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον κ. Νετανιάχου να προστατευθεί, είναι διπλά ανησυχητικό».

«Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική για την προάσπιση της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου στην περιοχή και την ενεργή στήριξη σχετικών διεθνών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Όχι την λογική του πιστού και δεδομένου συμμάχου στην πολιτική των ΗΠΑ και την υιοθέτηση ρόλου προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης που αναλαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνα  καθήκοντα, όσο εντείνονται οι συγκρούσεις και οι ανταγωνισμοί με επίκεντρο την περιοχή μας», κατέληξε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο αρμόδιος τομεάρχης για την εξωτερική πολιτική Δημήτρης Μάντζος σχολίασε ότι «στρατηγική σχέση με το Ισραήλ δεν σημαίνει αγνόηση των δικαίων ιστορικών αιτημάτων του παλαιστινιακού λαού. Το νόμιμο δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ απέναντι στην αποκρουστική τρομοκρατία της Χαμάς και η απαίτηση για απόδοση των ομήρων, δεν συγχωρούν λευκή επιταγή για εκδικητικό πόλεμο χωρίς όρια και πρόκληση συνθηκών ακραίας ανθρωπιστικής κρίσης εις βάρος του συνόλου των Παλαιστινίων».

Ο κ. Μάντζος ανέφερε επίσης πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ και η συνάντησή του με τον Μπ. Νετανιάχου, οφείλουν να ενταχθούν σε μια συνεκτική εθνική στρατηγική για την κρίση στη Μέση Ανατολή, που δεν θα παραβλέπει τα εθνικά μας συμφέροντα, ούτε όμως και την πραγματική κατάσταση στο πεδίο. «Ούτε μπορεί, εξ αιτίας της κρίσης, να γίνει ανεκτή η εγκατάλειψη του διαλόγου για ειρηνική επίλυση στη βάση της αναγνώρισης δυο κρατών στην περιοχή», πρόσθεσε ο Δημήτρης Μάντζος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα οφείλει να μείνει αυθεντικός εκφραστής και ανεπιφύλακτος υπερασπιστής του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ανθρωπισμού.

Ως «πρόκληση και συνενοχή στο έγκλημα» χαρακτήρισε το ΚΚΕ την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, την ώρα που το κράτος του Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. 

Όπως επισήμανε, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη «για “το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”, το οποίο δήθεν “πρέπει να ασκεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος”, είναι όχι μόνο ανιστόρητη, αλλά και εξοργιστική. Αλήθεια, πόσα παιδιά πρέπει να σκοτωθούν για να θεωρηθεί “μεγάλο το ανθρωπιστικό κόστος”; Κι όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας με εκατοντάδες νεκρούς και της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Γάζα, με 18 νεκρούς, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που στη συνέχεια έκρυψε τόσο το ίδιο το γεγονός του βομβαρδισμού, όσο και τους υπαίτιους».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: «Καμιά υποστήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου και στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ. Καμιά παροχή διευκολύνσεων, βάσεων και άλλων υποδομών, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε θύτη του Παλαιστινιακού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν εκφράζουν τα αισθήματα του ελληνικού λαού, που απ’ την πρώτη στιγμή στάθηκε αλληλέγγυος στον δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης. Οι υπερασπιστές της ισραηλινής κατοχής θα απομονωθούν από το λαό μας».

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στους δρόμους του Πηλίου εννέα μήνες μετά τις πλημμύρες Daniel και Elias

*Της Γεωργίας Κριεμπάρδη - Βρεθήκαμε στη Μαγνησία, και συγκεκριμένα...

Τα συμπεράσματα από τρεις νέες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές

Πρωτιά της Ν.Δ. με παράλληλη έκφραση δυσαρέσκειας για το...

Ραγδαίες εξελίξεις στον Παναθηναϊκό: Τέλος ο Φατίχ Τερίμ, έρχεται ο Κόντης

Ούτε καν τη σεζόν δεν θα βγάλει στον Παναθηναϊκό,...

Το προσωπικό στοίχημα Κασσελάκη για τις ευρωεκλογές… με το επακόλουθο ρίσκο

*Γράφει ο Ανδρέας Μαραθιάς - Σε εντελώς προσωπική υπόθεση...
Διαφήμιση