Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία: Άλλη μια φιέστα μηδενικού αποτελέσματος

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Προθέρμανση για τις επερχόμενες εκλογές φαίνεται να έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χειμάρρα, τη Δερβιτσάνη και την Λιβαδειά, γιατί πέρα από τον αυτοθαυμασμό της οικογένειας, ως οι μοναδικοί, πατήρ και υιός, που επισκέφθηκαν τις περιοχές, τίποτε άλλο ουσιαστικό δεν συνέβη για τους Έλληνες της Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Φυσικά και περιποιεί τιμή για τους Έλληνες της Αλβανίας -σ’ όσους έχουν απομείνει- η επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού.

Το είχε πράξει και ο πατήρ Μητσοτάκης το μακρινό 1991. Μια δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από την αποψίλωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην γειτονική χώρα, λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τη Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Πολιτικές που έσπρωξαν τους μειονοτικούς να εγκαταλείψουν την Αλβανία, αποδυναμώνοντας το ελληνικό στοιχείο και να μετοικίσουν στην μητέρα πατρίδα ως «Αλβανοί». Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει ο φάκελος της εποχής εκείνης και να αποδοθούν ευθύνες.

Στην επίσκεψη του αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μαζί του τον Χειμαρριώτη Πύρρο Δήμα, ο οποίος ο ίδιος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να συμμετάσχει σ’ αυτή την επίσκεψη.

Η Χειμάρρα δεν ανήκει στις αναγνωρισμένες περιοχές της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, παρότι πάνω από το 80% των κατοίκων της είναι ελληνικής καταγωγής. Φυσικά η επίσκεψη του Πρωθυπουργού δεν την ενέταξε στις μειονοτικές περιοχές. Όπως δεν εντάσσονται οι περιοχές της Θράκης σε κάποια «τουρκική μειονότητα» από τις επισκέψεις Ερντογάν και των υπόλοιπων Τούρκων Υπουργών.

Εξάλλου στη Χειμάρρα δεν υπήρχε επίσημη παρουσία μέλους της Αλβανικής Κυβέρνησης, όπως συνέβη σε Δερβιτσάνη και Λιβαδειά. Ο Ράμα έστειλε το μήνυμα του με την απουσία του, ότι το καθεστώς στην Χειμάρρα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Όμως ο Αλβανός Πρωθυπουργός πήρε αυτό που ήθελε από τον ομόλογο του. Την επιβράβευση για ότι έχει «κάνει» για τους Έλληνες της Εθνικής Μειονότητας. Δημοτικές εκλογές έρχονται, όποτε χρήσιμη ήταν γι’ αυτόν η επίσκεψη Μητσοτάκη, με τους όρους του, για να αλιεύσει τις ψήφους μιας κατακερματισμένης μειονότητας, όπου κάθε μικροομάδα να επιζητεί την προσωπική και πολιτική επιβίωση της.

Τα περί Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας πάνε περίπατο αν αναλογιστεί κανείς ότι η επίσκεψη θα είχε νόημα αν οι Έλληνες μειονοτικοί έχαιραν όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και δεν θα ήταν ορατοί μόνο για τα μάτια του κόσμου προς εξυπηρέτηση των πολιτικών επιδιώξεων Μητσοτάκη ή Ράμα.

Τι και αν είπε λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, τις αποφάσεις τις παίρνει η Αλβανική Κυβέρνηση. Αυτή έχει το καρπούζι, αυτή και το μαχαίρι. Όλα τα άλλα είναι για το εσωτερικό ακροατήριο και την αλίευση ψήφων.

Εξάλλου περισσότερο με προεκλογική εκδήλωση έμοιαζε η επίσκεψη, καθώς τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «νάτος, νάτος, ο Πρωθυπουργός» «είσαι και θα είσαι ο Πρωθυπουργός», λες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατέβαινε υποψήφιος για Πρωθυπουργός στην Αλβανία.

Αν παρατηρούσε κάποιος προσεκτικά τα περισσότερα πλάνα ήταν σφικτά. Δηλαδή δεν ήταν ανοιχτά πλάνα για να γίνει μια καταγραφή το πόσοι ήταν στις συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι συγκεντρώσεις δεν είχαν περισσότερους από 300-350 κατοίκους. Ούτε στη Χειμάρρα δεν είχε κόσμο αν αναλογιστεί κανείς ότι στην πόλη ζουν σχεδόν 7.000. Έστω και από περιέργεια, όπως συμβαίνει στις μικρές πόλεις θα πήγαιναν περισσότεροι. Πόσο δε για έναν Πρωθυπουργό.

Κι αν, έστω με ερωτηματικά, είχε αρκετά θετικά η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις περιοχές με έντονη Ελληνική Εθνική Μειονότητα, το ζήτημα του συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας Αλβανίας, δεν είχε κάποια πρόοδο.

Βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «είμαστε κοντά στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» με το πέρας της επίσκεψης του, όμως όταν ο Έντι Ράμα ρωτήθηκε από Αλβανούς δημοσιογράφους, για το αν συζητήθηκε το θέμα, είπε πως όχι, προσθέτοντας «που να μιλήσουμε, δεν είδατε; για δέκα μέτρα ήμασταν μαζί».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός για λίγα ψηφαλάκια, κι αυτά αμφίβολα, και για μια ονοματοδοσία μιας πλατείας με το όνομα του πατέρα του, έπεσε στην παγίδα του Ράμα, ο οποίος ήθελε να δώσει διαπιστευτήρια στις Βρυξέλλες, και τα πήρε, ότι όλα πάνε καλά με τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας.

Από την άλλη το ότι δεν συζήτησαν το θέμα της υπογραφής του συνυποσχετικού για την οριοθέτηση, μάλλον ήταν καλό. Με τη φόρα που έχει πάρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός ποιος ξέρει τι θα έδινε στον Ράμα και την Αλβανία για μια υπογραφή.

Δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα στις κοινές δηλώσεις της με τον Νίκο Δένδια, ότι όλα είναι στο τραπέζι για την διευθέτηση των διμερών διαφορών, συμπεριλαμβανομένου και της οριοθέτησης αλλά και του «τσάμικου» που για δεύτερη φορά ανέφερε σε δηλώσεις της ενώπιον του ομολόγου της.

Συμπερασματικά το αποτέλεσμα τα επίσκεψης ήταν μηδενικό. Ένα επικοινωνιακό σόου προεκλογικής σχεδίασης και εκτέλεσης, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Αλβανική πλευρά, ούτε πρόοδος στην υπογραφή του συνυποσχετικού.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί η εκ νέου απουσία του ΥΠΕΞ από επίσκεψη στο εξωτερικό του Έλληνα Πρωθυπουργού. Το ότι επισκέφθηκε τα Τίρανα την προηγούμενη μέρα, δεν λύνει το μυστήριο.

*Του Σπύρου Σιδέρη

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Συμφωνία Πρεσπών και Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα

*Γράφει ο Νίκος Λακόπουλος - «Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση...

Πυρά κατά Μητσοτάκη για ακρίβεια και εισοδήματα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Στο στόχαστρο ο Κ.Μητσοτάκης, με τα...

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο φορολογικό σύστημα

Πρόταση Νόμου για το Φορολογικό, που περιλαμβάνει μείωση του...

ΠΑΣΟΚ: Τα όνειρα και τα εμπόδια στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

*Του Κώστα Σαββόπουλου - Το φρενάρισμα των δημοσκοπικών ποσοστών...
Διαφήμιση