Επικίνδυνη κλιμάκωση – ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία στέλνουν τεθωρακισμένα στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν στη χώρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης αλλά όχι τα πιο βαριά τανκς που έχει ζητήσει για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας.

Μετά από ένα τηλεφώνημα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, είναι ξεκάθαρο: η Ουκρανία θα λάβει γερμανικά Marders αλλά και Αμερικανικά M2 Bradley. Η Γαλλία είχε ήδη ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα υποστηρίξει το Κίεβο με βαριά οπλισμένα θωρακισμένα οχήματα ανίχνευσης AMX-19 RC.

Από την αρχή του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η κυβέρνησή του έχουν επανειλημμένα ζητήσει δυτικά άρματα μάχης για να μπορέσουν να αναγκάσουν τον ρωσικό στρατό να φύγει έξω από τη χώρα. Για πολύ καιρό, οι χώρες του ΝΑΤΟ αγνόησαν αυτό το αίτημα.

Τώρα η Δύση αποφάσισε να συμμορφωθεί τουλάχιστον εν μέρει με το αίτημα. Το Κίεβο θέλει στην πραγματικότητα άρματα μάχης, κατά προτίμηση Leopard II, τα οποία χρησιμοποιεί και η Bundeswehr. Ψηλά στη λίστα επιθυμιών βρίσκονται και τα τεθωρακισμένα μεταφορικά.

Αυτό περιλαμβάνει μια ολόκληρη οικογένεια τερωρακισμένωνπου εκτελούν μια μεγάλη ποικιλία εργασιών σε πολέμους. Υπάρχουν τανκς που τοποθετούν γέφυρες, τανκς που ρυμουλκούν άρματα μάχης (Bergepanzer), τανκς που καθαρίζουν νάρκες (το γερμανικό Keiler), τανκς που ανιχνεύουν τον εχθρό, τανκς που μεταφέρουν στρατεύματα και αντιαεροπορικά άρματα. Ή τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού όπως το Marder.

Marder – ο ευέλικτος Γερμανός

Στην Ουκρανία, το Marder θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο. Το όχημα από τη δεκαετία του 1970 παροπλίστηκε από την Bundeswehr και σταδιακά αντικαταστάθηκε από το Puma. Αλλά στον αγώνα κατά του ρωσικού στρατού, σε σύγκριση με τα σοβιετικά άρματα μάχης, υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα.

Οι σύγχρονοι στρατοί πολεμούν στο έδαφος σε αυτό που είναι γνωστό ως μάχη συνδυασμένων όπλων. Διαφορετικές μονάδες στρατευμάτων και όπλα, όπως η αναγνώριση, το πυροβολικό και η αεράμυνα συνεργάζονται σε αυτήν την ιδέα και αλληλοσυμπληρώνονται για να σχηματίσουν ένα είδος δικτύου. Η καρδιά αυτού του δικτύου και η καρδιά της μάχης είναι τα Main Battle Tanks, με τη μεγάλη κινητικότητα, την τεράστια πανοπλία και τη βαριά δύναμη πυρός τους.

Το Marder, το οποίο ζυγίζει περισσότερους από 33 τόνους, προσφέρει χώρο για έξι Panzergrenadiers, τα οποία οδηγεί στη μάχη και συνήθως τοποθετεί κοντά στο κύριο άρμα μάχης, το οποίο στη Γερμανία είναι το Leopard II. Εκεί οι στρατιώτες ασφαλίζουν το κύριο άρμα μάχης πολεμώντας εχθρικές αντιαρματικές μονάδες ή προσπαθώντας να καταστρέψουν οι ίδιοι τα κύρια εχθρικά άρματα μάχης κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Το πλήρωμα των τριών στρατιωτών του Marder εξασφαλίζει αυτόν τον αγώνα με το πολυβόλο των 20 χιλιοστών ή ένα επιπλέον πολυβόλο στον πυργίσκο. Το πλήρωμα που αποτελείται από τον διοικητή, τον πυροβολητή και τον οδηγό έχει οπτικό στόχο με θερμική απεικόνιση για χρήση τη νύχτα και με κακή ορατότητα.

Με τα χρόνια, τα κύρια άρματα μάχης έχουν γίνει πιο γρήγορα και πιο ευέλικτα, επομένως τα οχήματα υποστήριξης πρέπει να μπορούν να συμβαδίζουν. Το Marder αναπτύχθηκε αρχικά ως συν-όχημα για το Leopard 1, τον πρόδρομο του σημερινού κύριου άρματος μάχης της Bundeswehr και ένα από τα ταχύτερα και πιο ευέλικτα κύρια άρματα μάχης εκείνη την εποχή.

Η υψηλή επιτάχυνση του κινητήρα των 600 ίππων του Marder είναι ιδιαίτερα σημαντική για χρήση στην Ουκρανία. Εγγυάται υψηλό βαθμό κινητικότητας, που απαιτείται για να μπορείς να μπαίνεις και να βγαίνεις γρήγορα από θέσεις. Χάρη σε πολλές ταχύτητες όπισθεν, το marten επιτυγχάνει σχετικά υψηλή ταχύτητα κατά την όπισθεν. Αυτό του δίνει ένα σωτήριο πλεονέκτημα έναντι των τριών μοντέλων της σοβιετικής σειράς BMP που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας και που χρησιμοποιούν και οι Ρώσοι.

Επιπλέον, το Marder θεωρείται πιο αξιόπιστο και ανθεκτικό σε σύγκριση με το ρωσικό BMP. Μπορεί να επισκευαστεί εύκολα και γρήγορα.Σε σύγκριση με το παλαιότερο BMP-1, το αυτόματο κανόνι του Marder προσφέρει ένα άλλο πλεονέκτημα. Τα αντιαρματικά πυροβόλα του BMP έχουν ήδη αποτύχει στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Τα αυτόματα κανόνια κάνουν καλύτερη δουλειά στα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Με την πάροδο του χρόνου, το Marder γνώρισε διάφορες αυξήσεις στη μαχητική αξία. Η τελευταία παραλλαγή είναι η 1A5. Αυτές οι αναβαθμίσεις έχουν κάνει το τανκ πιο βαρύ, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά κινητό. Επιπλέον, τα οχήματα που βρίσκονται ακόμη στο απόθεμα της Bundeswehr πρέπει να έχουν ισχυρότερους κινητήρες.

Η Γερμανία προφανώς θέλει να παραδώσει 40 Marder από αποθέματα που εξακολουθούν να επισκευάζονται από τον κατασκευαστή Rheinmetall. Η Ουκρανία θα μπορούσε να αποκτήσει παλαιότερα μοντέλα, πιθανώς το Α3, το οποίο έχει ήδη καλύτερη θωράκιση και εκτοξεύει νεότερα πυρομαχικά. Ωστόσο, το πυροβόλο δεν είναι σταθεροποιημένο: κατά τη διάρκεια της ασταθούς διαδρομής, ο στόχος δύσκολα μπορεί να γίνει ορατός, επομένως οι βολές κατά την κίνηση αποτελούν μάλλον την εξαίρεση.

M2 Bradley – ο ισχυρός Αμερικανός

Το M2 Bradley είχε καλή απόδοση τόσο στην Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου το 1991 όσο και στον Πόλεμο του Ιράκ το 2003. Εκείνη την εποχή, χάρη στα πυρομαχικά ουρανίου, μπορούσαν να καταστραφούν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 και BMP-2. Τα οχήματα σχεδιάστηκαν από το στάδιο του σχεδιασμού για να μπορούν να διεισδύσουν στην πανοπλία του πυργίσκου του BMP-1 σε απόσταση μεγαλύτερη από 800 μέτρα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου, περισσότερα ιρακινά τανκς καταστράφηκαν από τους Bradley παρά από τους Abrams.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια έκδοση του τανκ και ποια πυρομαχικά θα λάβει η Ουκρανία. Αλλά η ικανότητα των Bradley θα πρέπει να είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για το Κίεβο. Το ίδιο ισχύει και για τους αντιαρματικούς πυραύλους Tow (Tube Launched Optically Tracked Wire Command-link Guided Missile), τους οποίους το Bradley μπορεί να εκτοξεύσει από έναν εκτοξευτή διπλού σωλήνα.

Πρόκειται για ένα συρμάτινο κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο, παρόμοιο με το γερμανικό Milan, το οποίο ελέγχεται επίσης κατά τη διάρκεια της πτήσης μέσω ενός ξετυλιγμένου, λεπτού σύρματος. Οι Ουκρανοί έχουν ήδη εμπειρία με αυτόν τον πύραυλο και οι ΗΠΑ είχαν προμηθεύσει αρκετούς. Όταν καταρρίπτεται από ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, εμφανίζεται το πλεονέκτημα της μεγάλης εμβέλειάς τους, το οποίο μερικές φορές είναι μεγαλύτερο από αυτό των ρωσικών αρμάτων μάχης.

Η προμήθεια ανταλλακτικών είναι επίσης σημαντική για χρήση στην Ουκρανία. Ο κινητήρας ντίζελ του Bradley είναι αρκετά εύκολος στο σέρβις και διαθέτει ένα στιβαρό κιβώτιο ταχυτήτων. Γενικά, τα δυτικά τανκς είναι ανώτερα από τα σοβιετικά μοντέλα σε αυτό το σημείο. Έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε μεμονωμένο όχημα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης για όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι κινητήρες και άλλα εξαρτήματα είναι συνήθως πιο εύκολο να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν. Κατά την ανάπτυξη σοβιετικών αρμάτων μάχης, αυτή η ικανότητα εγκαταλείφθηκε, αντίθετα, η εστίαση ήταν στη μαζική παραγωγή απλούστερων και φθηνότερων οχημάτων προκειμένου να νικηθεί ο εχθρός με ανώτερους αριθμούς.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν τόσο για τον Bradley όσο και για το Marder. Σε περιόδους ειρήνης, τέτοια μαθήματα διαρκούν αρκετές εβδομάδες και υπάρχουν τακτικές εκπαιδεύσεις. Τα στρατεύματα μπορούσαν γρήγορα να μάθουν μια στοιχειώδη χρήση του Bradley. Ωστόσο, για να μπορέσουν οι στρατιώτες να χρησιμοποιούν το όχημα πιο αποτελεσματικά, θα χρειάζονταν αρκετές εβδομάδες εκπαίδευσης.

AMX-10 RC – ο ελαφρύς Γάλλος

Αυτό ισχύει και για το γαλλικό AMX-10 RC, ένα τροχοφόρο άρμα που ξεχωρίζει λόγω του μεγάλου οπλισμού του με πυροβόλο διαμετρήματος 105 χλστ. Θυμίζει περισσότερο αληθινό άρμα μάχης, αν και είναι μόνο ένα τανκ αναγνώρισης που υποτίθεται ότι θα πυροβολήσει αν χρειαστεί.

Το διαμέτρημα του AMX είναι πανομοιότυπο με αυτό του Leopard I. Ωστόσο, ο ελαφρύς Γάλλος πυροβολεί άλλα πυρομαχικά που έχουν μικρότερη διεισδυτική δύναμη. Επιπλέον, το κύριο όπλο πυροβολεί μόνο όταν το όχημα είναι ακινητοποιημένο. Τα οπτικά στοιχεία στόχου δεν είναι σταθεροποιημένα και επομένως δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν αξιόπιστα με το αντικείμενο στόχο κατά την οδήγηση. Επίσης δεν έχει σύστημα παρακολούθησης όπλων. Ένας κινητήρας ελέγχει την κάννη του κανονιού και το κρατά στο στόχο κατά την οδήγηση.

Η υψηλή κινητικότητά του, το πλευστό άρμα αναγνώρισης μπορεί τουλάχιστον να κρατηθεί στη μάχη ενάντια σε παλαιότερα μοντέλα κύριων αρμάτων μάχης. Στη Γαλλία, το τανκ καταργείται σταδιακά, σύμφωνα με τη στρατιωτική βάση δεδομένων Military Balance, 245 παραδείγματα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα. Στην Ουκρανία, θα τον χρησιμοποιούσαν περισσότερο στο περιθώριο της μάχης. Το όχημα μπορεί να παρέχει στους στρατιώτες πολύτιμες υπηρεσίες στον αγώνα κατά των ρωσικών κατακτητών και, για παράδειγμα, να απενεργοποιήσει ρωσικά οχήματα μάχης πεζικού ή τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Αλλά και εδώ εξαρτάται από τον σωστό χειρισμό. Ο χειρισμός του AMX θα πρέπει να είναι εύκολος στην εκμάθηση. Δεν είναι εγκατεστημένα σύνθετα ηλεκτρονικά μέσα. Ωστόσο, είναι σημαντικό το πλήρωμα να εξασκεί καλά τους ελιγμούς με το τανκ για να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές του. Γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στον πόλεμο είναι το άτομο που χρησιμοποιεί το όπλο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκαλύψεις για εμπλοκή Θεοδωρικάκου με Greek Mafia που φτάνουν μέχρι το Μαξίμου

Πολύ σοβαρές καταγγελίες που βάζουν στο «κάδρο» τον Τάκη...

“Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία”: Το τελικό ανακοινωθέν – Ποιές χώρες δεν υπέγραψαν

Οπόλεμος της Ρωσίας στη Ουκρανία προκαλεί «μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο...

Μητσοτάκης από Ελβετία: Μήνυμα κλιμάκωσης της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μήνυμα, όχι «ειρήνης», αλλά κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας...

Ευρωεκλογές 2024: H επόμενη μέρα και η θετική εναλλακτική

*Γράφει η Δανάη Κολτσίδα - Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, αλλά...
Διαφήμιση