Επιδημία οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά – Τι γνωρίζουμε;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο ΠΟΥ και το ECDC απηύθυναν προειδοποιήσεις προς όλες τις χώρες να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ τους ζητήθηκε να αναφέρουν τυχόν κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης..

Το μυστήριο γύρω από την επιδημία oξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά -από 1 μηνός μέχρι 16 ετών- στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σπεύδουν να λύσουν επιστημονική κοινότητα και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας διεθνώς. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 190 παιδιά έχουν νοσήσει παγκοσμίως από την οξεία ηπατική νόσο που δεν σχετίζεται με κανέναν από τους γνωστούς ιούς (Α, Β, C, D, E), εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Τουλάχιστον 169 σοβαρές περιπτώσεις ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά έχουν καταγραφεί σε μια επιδημία που εμπλέκει 12 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ανάμεσα στα κρούσματα τουλάχιστον ένα παιδί έχει καταλήξει και 17 έχουν χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 40 περιστατικά, το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισήμανε πρόσφατα η επικεφαλής του ECDC, Αντρέα Αμόν. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.

«Δεν είναι ακόμη σαφές αν υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας ή αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας που εμφανίζονται με τον αναμενόμενο ρυθμό αλλά δεν ανιχνεύονται», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Νέα έκθεση των βρετανικών υγειονομικών αρχών αναφορικά με την πρόοδο και τις εξελίξεις της διερεύνησης της αδιευκρίνιστης αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά συμπεραίνει, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, ότι οι ασθενείς είναι μεταξύ 3 και 5 ετών (65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη, και το 54,3% κορίτσια. Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών).

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αγγλία, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται, 10 χρειάστηκαν μεταμόσχευση, ενώ δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι. Μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά που νόσησαν από την οξεία ηπατίτιδα μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί και στην Ολλανδία (3), στην Αμερική (2), στην Ιταλία (2) και στην Ισπανία (1).

Τα παιδιά που νοσούν ήταν απολύτως υγιή, σύμφωνα με το ECDC. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους, ωστόσο ορισμένα χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. «Το να βλέπουμε παιδιά με σοβαρή ηπατίτιδα χωρίς σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας είναι πολύ σπάνιο. Πρόκειται για ένα σοβαρό φαινόμενο», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας – Υγείας Παιδιού της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον Covid-19 του υπουργείου Υγείας.

«Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο», υπογραμμίζει ο Τ. Παναγιωτόπουλος και εξηγεί ότι εξετάζεται αν η νέα ηπατίτιδα προέρχεται από τοξικό παράγοντα-χημικό προϊόν, π.χ. σε τρόφιμο ή παιχνίδι, αν σχετίζεται με νέα μετάλλαξη αδενοϊού (υπάρχουν διάφοροι αδενοϊοί που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους) ή με τη νόσηση με Covid-19. Για τον λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα αναπτύσσει πολλές παράλληλες μελέτες. Είναι μεταδοτική; Δεν γνωρίζουμε, απαντάει ο Τ. Παναγιωτόπουλος, αν οφείλεται σε λοιμογόνο παράγοντα, όπως είναι ο αδενοϊός, και είναι μεταδοτική, ή αν οφείλεται σε τοξικό παράγοντα, δηλαδή σε κάποιο χημικό προϊόν που καταναλώνουμε, και δεν είναι.

Προβληματίζει, μας λέει, το γεγονός ότι «χτυπάει» παιδιά. «Αν πλήττεται μια ομάδα του πληθυσμού και όχι άλλες, είτε αυτή εκτίθεται επιλεκτικά ή είναι ευάλωτη». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει, η ηπατίτιδα, με τον ίκτερο που προκαλεί, δεν κρύβεται, δεν περνάει απαρατήρητη. «Αν έχουμε στην Ελλάδα, θα το εντοπίσουμε γρήγορα», προσθέτει. Να ανησυχούμε; Είναι η αρχή ενός φαινομένου, υπογραμμίζει ο Τ. Παναγιωτόπουλος, το οποίο παρακολουθούμε στενά. Γιατροί και γονείς δεν πρέπει να ανησυχούμε. Θα ανησυχήσουμε αν χρειαστεί όταν έχουμε στοιχεία.


Tα πιθανά αίτια στα παιδιά

Κορονοϊός

10 από τους 60 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο για την ηπατίτιδα και 7 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό σε διάστημα 6 εβδομάδων προ της νοσηλείας τους για τη φλεγμονή του ήπατος. Και στο Ισραήλ διερευνάται η χρονική συσχέτιση της ηπατίτιδας και της λοίμωξης του κορονοϊού στα παιδιά, αφού έχει αναφερθεί πως μεγάλο ποσοστό των παιδιών που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα είχαν νοσήσει 3,5 μήνες πριν με κορονοϊό.

Αδενοϊός

40 από τα 53 παιδιά που έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό βρέθηκαν θετικά και η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει πως συνήθως απαντάται ο τύπος 41F (11 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί επιτυχώς), αλλά η αλληλούχηση ολόκληρου του γονιδιώματος από πολλαπλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη προτού επιβεβαιωθεί ο τύπος του ιού. Επιπλέον, τα επίπεδα DNA του αδενοϊού στα δείγματα αίματος/ορού στα παιδιά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος ήταν περίπου 12 φορές υψηλότερα έναντι αυτών που δεν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος (αν και ο χρόνος λήψης των δειγμάτων διαφέρει ως προς την έναρξη και την επιδείνωση των συμπτωμάτων).

Τοξικός παράγοντας

Τα ενδελεχή ερωτηματολόγια για το ιστορικό της νόσησης δεν έχουν αποκαλύψει εμφανή αίτια κοινής έκθεσης σε τοξίνες ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Πηγή: Ρεπορτάζ της Ντάνι Βέργου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση