«Επανάσταση των γυναικών» στο Ιράν – Αιματηρή καταστολή με τουλάχιστον 31 νεκρούς

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Μπλόκο στο Διαδίκτυο

Σύμφωνα με τον Guardian, το Ιράν έχει κλείσει το Διαδίκτυο σε μέρη της Τεχεράνης και του Κουρδιστάν και έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το WhatsApp, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας που βασίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να φουντώσει.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες πυροδοτήθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου μετά το θάνατο της -υπό κράτηση από την αστυνομία- της 22χρονης Κούρδης, δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Την Πέμπτη, διαδηλωτές έκαψαν αστυνομικά τμήματα και οχήματα σε πολλές πόλεις.

Η Μαχσά Αμινί συνελήφθη στις 16 Σεπτεμβρίου επειδή φέρεται να φορούσε μαντίλα χιτζάμπ με «ανάρμοστο» τρόπο. Ακτιβιστές είπαν ότι η γυναίκα, της οποίας το κουρδικό όνομα είναι Τζίνα, είχε υποστεί θανατηφόρο χτύπημα στο κεφάλι, έναν ισχυρισμό που αρνήθηκαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει έρευνα. Η αστυνομία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι πέθανε από φυσικά αίτια, αλλά η οικογένειά της υποπτεύεται ότι υπέστη ξυλοδαρμό και βασανιστήρια.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι μέχρι την Τετάρτη οι διαδηλώσεις στους δρόμους είχαν εξαπλωθεί σε 15 πόλεις, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και να προβαίνει σε συλλήψεις για να διαλύσει πλήθη έως και 1.000 ατόμων.

Στο νότιο Ιράν, βίντεο που φέρεται να είναι από την Τετάρτη έδειξαν διαδηλωτές να βάζουν φωτιά σε μια γιγαντιαία εικόνα στο πλάι ενός κτηρίου του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, του αξιοσέβαστου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση το 2020 στο Ιράκ.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας, πυρπόλησαν αστυνομικά οχήματα και κάδους και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Την Πέμπτη, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τρεις πολιτοφύλακες «που κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τους ταραχοποιούς» μαχαιρώθηκαν ή πυροβολήθηκαν στη βορειοδυτική πόλη Ταμπρίζ, στην κεντρική πόλη Καζβίν και στη Μασχάντ στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ένα τέταρτο μέλος των δυνάμεων ασφαλείας πέθανε στη νότια πόλη Σιράζ, ανέφεραν ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, προσθέτοντας ότι ένας διαδηλωτής μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο Καζβίν και επιβεβαιώνοντας έξι θανάτους διαδηλωτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί από αξιωματούχους.

Οι ιρανικές αρχές αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη σε θανάτους διαδηλωτών.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει τους θανάτους οκτώ ανθρώπων -έξι ανδρών, μίας γυναίκας και ενός παιδιού- ενώ τέσσερις πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε κοντινή απόσταση με μεταλλικά σφαιρίδια.

Αυτές οι διαδηλώσεις είναι από τις πιο σοβαρές στο Ιράν από τις αναταραχές του Νοεμβρίου του 2019 για τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εδώ και καιρό ένα από τα βασικά εργαλεία για αντικαθεστωτική δραστηριότητα, καθώς οι δημόσιοι χώροι αστυνομεύονται στενά από τις δυνάμεις ασφαλείας. «Οι πλατφόρμες όπως το Instagram έγιναν ο εικονικός δρόμος, όπου μπορούμε να συγκεντρωθούμε για να διαδηλώσουμε, επειδή δεν ήταν δυνατό να γίνει το ίδιο στην πραγματική ζωή», δήλωσε ένας Ιρανός αγωνιστής κατά της βίας λόγω φύλου που ζει εξόριστος στην Ισπανία.

Το ισχυρό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν κάλεσε το δικαστικό σώμα να διώξει «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες» σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί ήλθε εν μέσω μιας κυβερνητικής καταστολής των δικαιωμάτων των γυναικών. Στις 15 Αυγούστου, ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, υπέγραψε ένα διάταγμα το οποίο, μεταξύ άλλων μέτρων, αύξησε την τιμωρία για τις γυναίκες που δημοσιεύουν περιεχόμενο κατά του χιτζάμπ στο Διαδίκτυο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση