ΕΝΦΙΑ: Σκανδαλώδης εύνοια της ΝΔ προς στους μεγαλοϊδιοκτήτες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ισχυρή είναι η εύνοια της κυβέρνησης της Ν.Δ. προς τις μεγάλες περιουσίες, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου έχουν αναρτηθεί για περίπου 7,3 εκατομμύρια φορολογουμένους. Η εισαγωγή του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο αποτελεί τον βασικό παράγοντα για το παραπάνω και μάλιστα για περιουσίες έως 400.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ (που ίσχυε προηγουμένως) είναι κλιμακούμενος από 0,15% (κλιμάκιο περιουσίας από 250.000 έως 300.000 ευρώ) έως 1,15% (περιουσία άνω των 2.000.000 ευρώ), σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου – αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης.

Έκπτωση 53% σε περιουσίες άνω των 2 εκατ. ευρώ

Όπως είπε και η αναπληρωτής τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες Στο Κόκκινο 105,5, για περιουσίες πάνω από 2 εκατ. ευρώ υπάρχει έκπτωση 53%!

Αναφορικά με τους μεγαλοϊδιοκτήτες και πολυ-ιδιοκτήτες ακινήτων, η επιβάρυνση φέτος είναι μικρότερη. Ειδικότερα, ο νέος συμπληρωματικός φόρος θα εφαρμόζεται σε κάθε ακίνητο η αντικειμενική αξία του οποίου υπερβαίνει το ποσό των 400.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πώς αν ένας φορολογούμενος κατέχει 10 ακίνητα με αντικειμενική αξία 400.000 ευρώ, έκαστο, απαλλάσσεται και φορολογείται με την κανονική κλίμακα του φόρου.

Για παράδειγμα, κάποιος που κατέχει μια ολόκληρη πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα, η αξία των οποίων είναι μέχρι 400.000 ευρώ, έκαστο, πληρώνει μόνο τον ΕΝΦΙΑ που προκύπτει από τον κανονικό συντελεστή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ιδιοκτήτης, με το υφιστάμενο σύστημα υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων, πλήρωνε σημαντικό ποσό ΕΝΦΙΑ.

Εκτιμήσεις

Σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον λογαριασμό τους, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021, ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα διαπιστώσουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

Ουσιαστικά, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 380 εκατ. ευρώ την καρπώνονται οι κατέχοντες μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία.

Από εκεί και πέρα, ο φόρος που βεβαιώθηκε φέτος συνολικά ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα φυσικά πρόσωπα να καλούνται να πληρώσουν 1,78 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Την εκτίμηση ότι ο «νέος ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας βαρύς και άδικος φόρος» διατυπώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Εξόφληση

Αναφορικά με την πληρωμή, θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, που ξεκινούν από τον τρέχοντα μήνα (31 Μαΐου) και εκτείνονται έως και τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι φορολογούμενοι που λόγω οικονομικής στενότητας δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 5%, ενώ υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες.

Όσοι επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν προβλέπεται καμία έκπτωση.  Σε ό,τι αφορά την κατανομή του λογαριασμού, αυτός είναι ελαφρύτερος για οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες, αμετάβλητος για το 13% και τσουχτερός  για ένα ποσοστό της τάξης του 7-8%, καθώς προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις, που φτάνουν ακόμη και το 100%.

Για την έκδοση των εκκαθαριστικών απαιτούνται μόλις έξι βήματα:

1.    Είσοδος στην αρχική σελίδα myAADE.

2.    Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

3.    Κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

4.    Κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

5.    Είσοδος στη σελίδα με τους κωδικούς Taxisnet.

6.    Επιλογή έτους 2022 και έκδοση εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ 2022.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Διεθνές Δικαστήριο κατά Ισραήλ: «Να σταματήσει κάθε στρατιωτική ενέργεια στη Ράφα»

Οι δικαστές του ανώτατου Διεθνούς Δικαστηρίου διέταξαν σήμερα Παρασκευή...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ο Κουρέτας απέλυσε έξι υπαλλήλους επειδή χρηματίστηκαν

Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκαν έξι υπάλληλοι της περιφέρειας Θεσσαλίας...

Αλέξης Χαρίτσης / Πυρά κατά Μητοτάκη για την ακρίβεια τα τελευταία πέντε χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μια ομιλία σε υψηλούς τόνους και παράθεση επιχειρημάτων ο επικεφαλής...
Διαφήμιση