Ένα περίτεχνο… ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου –

«Ο δολοφόνος γυρίζει πάντα στον τόπο του εγκλήματος» λέει το κλισέ της αστυνομικής μυθιστοριογραφίας. Ισχύει δεν ισχύει, δεν ξέρουμε, πάντως ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μοιάζει όχι μόνο να το ασπάζεται, αλλά και να το θεωρεί τίτλο τιμής.

Μόνο έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε ότι ακόμη και στο δελτίο Τύπου με το οποίο το υπουργείο παρουσίασε το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του Υπερταμείου και της διακυβέρνησης των ΔΕΚΟ που έχει στην εποπτεία του δίνει τον τίτλο «Μοντέλο-ΔΕΗ σε 8 φορείς του Υπερταμείου για καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες». Και σε τι συνίσταται το «μοντέλο ΔΕΗ» για το οποίο ο εμπνευστής του, ο ίδιος ο Χατζηδάκης ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παλιότερα, είναι περήφανος; Σε μια κανονικότατη ιδιωτικοποίηση αρχικώς του μάνατζμεντ της ΔΕΗ και σε δεύτερο χρόνο και της ίδιας της μετοχικής σύνθεσής της, όπου το Δημόσιο, διά του Υπερταμείου, έχει περιοριστεί σε 34,1%, με τους ιδιώτες (CVC) και «θεσμικούς» επενδυτές να ελέγχουν την πλειοψηφία της.

Και τι επέφερε αυτό για τους πολίτες; Μετέτρεψε την πρώην δημόσια ΔΕΗ σε μια κανονική κερδοσκοπική επιχείρηση, που μάλιστα κερδοσκοπεί διπλά εις βάρος των καταναλωτών χειραγωγώντας τις τιμές του ρεύματος και ως παραγωγός, στο χρηματιστήριο ενέργειας, και ως πάροχος προσφέροντας τιμές διόλου πιο ανταγωνιστικές από τους κατά τεκμήριο ανταγωνιστές της.

Τι προβλέπει λοιπόν το «μοντέλο ΔΕΗ», σύμφωνα με όσα αδρώς παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών (με την επιφύλαξη ότι ουδείς γνωρίζει τι άλλους δράκους θα κρύβει το τελικό νομοσχέδιο):

1. Στις θυγατρικές του Υπερταμείου ΟΑΣΑ (και οι θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) ΕΛΤΑ, ΔΕΘ, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές και Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) εισάγεται η μέγιστη ευελιξία στη στελέχωση, τις προσλήψεις και τις προμήθειες. Θα μπορούν να προσλαμβάνουν στελέχη με 4ετή θητεία από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία: με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου κάθε εταιρείας.

2. Στις αμοιβές των στελεχών των φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνηση θα υπάρχει απόλυτη ευελιξία, ενώ στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. συγκοινωνίες) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.

3. Για τις προσλήψεις του προσωπικού ο έλεγχος του ΑΣΕΠ περιορίζεται στη νομιμότητα προκήρυξης: εντός 10 ημερών, σε συνεργασία με το υπ. Εσωτερικών.

4. Οι ΔΕΚΟ του Υπερταμείου υποβάλλουν κανονισμό προμηθειών στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία θα μπορεί να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών.

5. «Εξορίζονται» από τα πειθαρχικά συμβούλια των ΔΕΚΟ οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι.

6. Το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ απορροφώνται από το Υπερταμείο και συγχωνεύονται με αυτό.

7. Το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου μετονομάζεται σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ), που γίνεται όργανο εποπτείας με θεσμική εκπροσώπηση του Δημοσίου από έναν από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ. Την καθημερινή διοίκηση θα ασκεί το Δ.Σ. του Υπερταμείου.

8. Συστήνεται νέο «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο» με σκοπό τη χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων με σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της χώρας. Για τη δημιουργία του το Υπερταμείο θα διαθέσει 300 εκατομμύρια ευρώ, το μισό του ποσού που θα εισπράξει από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Ετσι απετράπη μεν η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, όπως επέβαλε η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, αλλά… ιδιωτικοποιούνται (εν μέρει) οι αξίες των μετοχών τους. Την εταιρική δομή του νέου Ταμείου θα εισηγηθεί η ήδη προσληφθείσα Blackrock (εγγύηση…).

9. 36.000 ακίνητα που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ χαρτογραφούνται. Από αυτά 6.000 θα αποτιμηθούν και 1.000 θα μπουν στο άμεσο πλάνο «αξιοποίησης», ήτοι πώλησης σε «πακέτα».

Αναμένοντας το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, μπορούμε να αποτολμήσουμε από τώρα την εκτίμηση ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας περνά στην επόμενη, πιο περίτεχνη, φάση της.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Όπου βροντές και αστραπές περίμενε βροχές

*Της Ιωάννας Δρόσου - Σαράντα μέρες έχουν περάσει από...

Η ψηφιακή ζωή γεννά ψηφιακά άγχη και technnostress

*Της Εύας Αναστασιάδου - Πρόσφατα συνάντησα έναν παιδικό φίλο που...

Στράτος Φαναράς: «Δεν αρκεί ένα αντιΝΔ μέτωπο για την επόμενη μέρα του κομματικού συστήματος»

*Συνέντευξη στην Ιωάννα Δρόσου - Έρευνα της Metron Analysis εντοπίζει την...

Πυρά Εξαδάκτυλου κατά Άδωνι: Μην διώξεις τους ανθρώπους από τα νησιά – Σχόλιο από ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι και τα γαλάζια στελέχη έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν...
Διαφήμιση