Ελληνική οικονομία εξασθενημένη μέχρι τον επόμενο «μαύρο κύκνο»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μέχρι το φθινόπωρο του 2009, τίποτε δεν προμήνυε ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν στα πρόθυρα της διπλής χρεοκοπίας: του Δημοσίου και των τραπεζών. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών ιθυνόντων ήταν ότι η ελληνική οικονομία αντέχει, παρ’ όλο που ο «μαύρος κύκνος» της εποχής, η χρηματοπιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε αρχικά στις ΗΠΑ, είχε ήδη ανοίξει τα φτερά του. Υστερα, ξαφνικά, σε λίγους μήνες, ο δημόσιος λόγος έγινε λόγος περί χρεοκοπίας…

Το 2020, όταν άνοιξε τα φτερά του ο «μαύρος κύκνος» της πανδημίας, τα ευρωπαϊκά όργανα προχώρησαν σε κάτι ασυνήθιστο: ίδρυσαν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το προικοδότησαν με εκατοντάδες δισ. ευρώ, μέσω κοινού χρέους. Η λέξη «ανθεκτικότητα» δεν μπήκε στον τίτλο τυχαία: η ανθεκτικότητα έχει γίνει διακύβευμα της εποχής και συγκαταλέγεται πλέον στα κορυφαία κριτήρια αξιολόγησης των οικονομιών. Για ποιον λόγο; Επειδή οι «μαύροι κύκνοι» ανοίγουν πλέον τα φτερά τους σε διαρκώς πιο σύντομα διαστήματα.

Η ελληνική οικονομία γνώρισε έναν αναπτυξιακό κύκλο από το 2018-2019, που συνεχίστηκε μέχρι και το 2023 και, από το 2024, εξασθενεί σημαντικά. Για κάποιους, το 2025 θα κλείσει και θα σημάνει την επιστροφή σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πόσο ανθεκτική έγινε η ελληνική οικονομία μέσω αυτού; Πόσο ανέβηκε ο «αιματοκρίτης» της, ώστε να αντέξει το stress test μιας πιθανής σοβαρής διαταραχής στη διεθνή ή την ευρωπαϊκή οικονομία; Πόσο εσωγενή δυναμισμό έχει το μοντέλο ανάπτυξης, ώστε να αποφύγει το κλείσιμο του αναπτυξιακού κύκλου και την καθήλωση σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης; Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, αυτά που απουσιάζουν από τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, «απαντούν»: πολύ λίγο.

Το μόνο μακρο-στατιστικό μέγεθος που ευημερεί κατακτώντας θεαματικά την πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι τα κέρδη. Το παραγωγικό δυναμικό έχασε αξία 92 δισ. ευρώ από το 2007, το ΑΕΠ 20 δισ. ευρώ από το 2008, οι δύο δείκτες της ανταγωνιστικότητας (παραγωγικότητα της εργασίας και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) είναι στο κάτω μέρος της κλίμακας της ευρωπαϊκής κατάταξης. Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στον 6ο χρόνο ενός αναπτυξιακού κύκλου και ενώ οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ρέουν σε δόσεις πολλών δισ. ευρώ.

Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες δεν είναι παρά μια γυαλιστερή προπαγανδιστική «φούσκα». Με διπλωματικό τρόπο, αλλά σαφώς, η Moody’s και η JP Morgan έθεσαν ζητήματα ανθεκτικότητας και έκρουσαν τον κώδωνα. Ολα βαίνουν καλώς, μέχρι «ξαφνικά» να τα αποδώσουμε όλα στον «μαύρο κύκνο»…

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση